Δ120: Μέσα Μαΐου Ουκρανία

Δ120: Μέσα Μαΐου Ουκρανία

- in Διεθνή
0

Στις αρχές Μαΐου ο αντιπρόσωπος του Εκουαδόρ στα Ηνωμένα Έθνη, Hermán Pérez Loose επέκρινε δριμύτατα τη Ρωσία που επιδόθηκε σε πόλεμο και στρατιωτική βία (με εγκλήματα πολέμου) απειλώντας με πυρηνικά όπλα και άλλες χώρες και ξοδεύοντας τεράστια ποσά για την επιχείρηση στην Ουκρανία. Αντιπαράθεσε τις αρχές μη-χρήσης βίας, σεβασμού στην εδαφική ακεραιότητα άλλων χωρών και την επίλυση διακρατικών έριδων με ειρηνικές συνομιλίες. Αποκάλεσε τη Ρωσία τρομοκρατικό κράτος κι επεσήμανε τη συνεργασία της με τους ισλαμιστές στο Ιράν και τους Σύριους συμμάχους της που διέπραξαν γενοκτονία κατά του ίδιου του λαού τους.

Κατά τα άλλα οι Ουκρανοί ξεκίνησαν την εαρινή τους αντεπίθεση με χαμηλούς τόνους και ανακατέλαβαν πολλά τετραγωνικά χιλιόμετρα από τους Ρώσους στη Μπαχμούτ. Ίσως να μην άρχισε στα σοβαρά.

Ενδέχεται να υπάρξει πολύ μεγαλύτερο ξέσπασμα με τα νέα όπλα που οι Ουκρανοί απέκτησαν – κυρίως τα τανκς Leopard2 (από Γερμανία), Challenger (από Βρετανία) και Έιμπραμς (από Αμερική). Το Βέλγιο πρόσφατα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να βοηθήσει με F-16, όπως οι Βρετανοί και οι Ολλανδοί, μα δεν είναι απολύτως βέβαιο ποιες χώρες θα τα προμηθεύσουν, παρότι Ουκρανοί πιλότοι εκπαιδεύονται σε αυτά σε διάφορες χώρες. Μα οι Γερμανοί έδωσαν 5 ακόμα MiG-29 μαχητικά. Η Πολωνία και η Σλοβακία επίσης έχουν στείλει 24 MiG-29 ( φωτο) και 12 χώρες προμηθεύουν νέα αντιαεροπορικά συστήματα από τον Απρίλιο.

Η μεγάλη μάχη εξακολουθεί να μαίνεται στη Μπαχμούτ. Στις 11/5 οι Ρώσοι αναγκάστηκαν σε υποχώρηση 2 χλμ. από τις θέσεις τους. Ο ίδιος ο Prigozhin των Βαγνέρων μίλησε θυμωμένος (ενάντια στο ρωσικό υπ. Αμύνης) για την υποχώρηση και σφαγή των ρωσικών μονάδων.

Αυτή η κορύφωση είχε ξεκινήσει νωρίτερα και αποτυπώθηκε στην εορταστική παρέλαση των Ρώσων στην Κόκκινη Πλατεία με ένα μόνο άρμα (!) και καθόλου αεροσκάφη που άλλοτε έσκιζαν τον ουρανό μεγαλόπρεπα.

Οι Ρώσοι (του υπ. Άμυνας) λένε πως η Ειδική Επιχείρηση είναι υπό έλεγχο μα παραδέχτηκαν πως υπήρξε υποχώρηση στη Μπαχμούτ και πολλοί πιάστηκαν αιχμάλωτοι κατά την “ανασύνταξη” (την οποία ο Πριγκόζιν ονόμασε “άτακτη φυγή”). Στην πραγματικότητα, οι Ουκρανοί έχουν τώρα προχωρήσει στα προάστια και περικυκλώνουν τις ρωσικές δυνάμεις που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος μέσα στην πόλη, απειλώντας τις με εξόντωση, καθώς από τις 16/5 χρησιμοποιούν τους νέους αγγλο-γαλλικούς πυραύλους Storm-Shadow που έχουν εμβέλεια 250 χλμ!

Όπως βλέπετε στον χάρτη, με την πλήρη κατάληψη της περιοχής Ζαπορίζια (με το πυρηνικό εργοστάσιο), οι Ουκρανοί θα αποκόψουν την περιοχή Χερσώνας στα νότια και την Κριμαία. Οι Ρώσοι πολύ δύσκολα θα μπορούν να ανεφοδιάζουν τα στρατεύματά τους στον νότο μέσω της γέφυρας Κερτς που ενώνει Ρωσία και Κριμαία. Οι Ουκρανοί μάλιστα θα μπορούν να την βομβαρδίζουν πιο εύκολα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *