Δ144: Prigozhin

Δ144: Prigozhin

- in Διεθνή
0

Υπήρξαν πολλές φήμες για τον θάνατο ή όχι του επικεφαλής, ως τον Αύγουστο, των μισθοφόρων Βαγκνέρων. Μερικοί ισχυρίστηκαν πως τον “είδαν” κάπου στη Νοτιοανατολική Ασία. Μια σκηνοθεσία θανάτου δεν είναι απίθανη μα ούτε και πολύ πιθανή.

Στις 23 Αυγούστου (2023) το Embraer Legacy Τζετ ERJ 135 πέταξε από τη Μόσχα προς την Αγ. Πετρούπολη με 10 άτομα. Στις 18.11 εξαφανίστηκαν από την οθόνη του ραντάρ της Μόσχας και, όπως διαπιστώθηκε αργότερα, κατέπεσε στην περιοχή Τβερ κοντά στο χωριό Kuzhenkino. Ήταν το ιδιωτικό τζετ του Eugeni Prigozhin. Η στιγμή της έκρηξης και πτώσης.

Στα διάφορα βίντεο είναι φανερό, πως το σκάφος έπεφτε με μόνο ένα πτερύγιο: το 2ο έλειπε. Μάρτυρες αναφέρουν πως ακούστηκαν 2 μπανγκ προτού το σκάφος πέσει. Ίχνη λευκού καπνού που φαίνονταν μπορεί να είναι από πύραυλο. Μερικοί πάλι λένε πως υπήρξε μια επίσκεψη κάποιων που ήθελαν ν’ αγοράσουν το τζετ νωρίτερα και ίσως ν’ «άφησαν» κάτι μέσα! Όπως και να έχει, να το αποτέλεσμα!

Μια ώρα αργότερα άρχισε ενδελεχής έρευνα και σε 4 ώρες διαπιστώθηκε πως οι 7 επιβάτες και τα 3 μέλη του πληρώματος ήταν όλοι νεκροί.

Εκτός από τον Πριγκοζίν επέβαιναν ο υπαρχηγός των Βαγκνέρων Dmitry Utkin και ο δεύτερος υπαρχηγός Valery Chekalov και 4 αξιωματικοί.

Το πλήρωμα ήταν ο πιλότος Alexei Levshin, ο συγκυβερνήτης Rustam Karimov και η συνοδός, ή όμορφη Kristina Raspopova.

Πολλοί εικάζουν πως ο Πριγκοζίν είχε, για ασφάλεια, οργανώσει κάτι εναντίον του Πούτιν – αν του συνέβαινε κάποτε ατύχημα, όπως η εκπαραθύρωση. Μόνο που στην περίπτωσή του, περίπτωση ενός κατά πολλούς ήρωα πολέμου (και είναι ο μόνος που με τους Βαγκνέρους του πέτυχε κάποιες νίκες έστω και με μεγάλος κόστος στο Μπαχμούτ π.χ.), συνηθέστερο είναι να πέφτει από ελικόπτερο ή ν’ ανατινάζεται!

Λέγεται πως οι Βαγκνέροι δεν πιστεύουν στη θεωρία ατυχήματος και θεωρούν τον Πούτιν και το υπουργείο Άμυνας (δηλ. Shoigu και στρ. Gerasinov) υπεύθυνους. Μα ακόμα και αν υπήρχε τέτοιο σχέδιο εκδίκησης, με τους υπαρχηγούς και ανώτερους αξιωματικούς πεθαμένους, δεν είναι εύκολο να δούμε ποιος και πώς θα οργάνωνε την εκτέλεση του σχεδίου.

Άλλοι λένε πως οι Βαγκνέροι τώρα είναι “νεκρό κρέας” και θα μείνουν στη Λευκορωσία υπό τη διοίκηση του Alexei Troshev.

H επικρατούσα άποψη είναι, πως ο Πούτιν μπορεί να καθυστέρησε μα δεν ξέχασε την προδοσία του Πριγκοζίν και δεν τον συγχώρεσε. Καθυστέρησε να τον εξοντώσει διότι ήθελε, κατά την άποψη ορισμένων αναλυτών, μια ομαλή μεταβίβαση εξουσίας των Βαγκνέρων ενόσω ο Πριγκοζίν ήταν ζωντανός. Μα το μήνυμά του εστάλη ολοφάνερα. “Προσέξτε! Κανείς δεν με προδίδει!”

Τώρα αν ο Πριγκοζίν δεν πέθανε ή αν υπάρχει κρυφό σχέδιο μερικοί Βαγκνέροι να εξοντώσουν τον Πούτιν ή έχουν σκορπίσει αδρανοποιημένοι, θα φανεί σχετικά σύντομα στο μέλλον.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *