56. Διεθνή: Ανάπτυξη στην Κίνα

56. Διεθνή: Ανάπτυξη στην Κίνα

- in Διεθνή
0

Αν πάει πίσω κάποιος στο 2015 και διαβάσει τις ειδήσεις στο World Economic Forum για την Κίνα, που εκείνη τη χρονιά είδε μεγάλη βουτιά στα Χρηματιστήριά της, και για την Ελλάδα που αποκτούσε την πρώτη της αναρχοαριστερή κυβέρνηση, θα διαπιστώσει μια παραπλανητική απαισιοδοξία στους αναλυτές. Το χρηματοπιστωτικό κραχ της Κίνας θα συγκλόνιζε, προέβλεπαν, τις διεθνείς αγορές και η Ελλάδα θα διέλυε, ισχυρίζονταν, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς οι αναλυτές εστιάζουν σε ορισμένα στοιχεία και αγνοούν άλλες πιο σημαντικές παραμέτρους. Ίσως να θέλουν επίσης να εντυπωσιάσουν και να προκαλέσουν τρόμο, αφού τέτοιες ειδήσεις πουλούν περισσότερο.

Και οι δυο προβλέψεις αποδείχθηκαν φαντασιώσεις. Έτσι και σήμερα προβλέψεις από αναλυτές ή από αντικινεζική προπαγάνδα, θέλουν την Αμερική να κάνει άλματα στη βιομηχανική παραγωγή της λόγω αυτοματοποίησης, ενώ η Κίνα (και άλλες χώρες) θα μείνει πίσω. Εδώ επίσης οι αναλύσεις παραβλέπουν μάλλον την πραγματικότητα.

Τέτοια πρόβλεψη είναι παντελώς αβάσιμη. Όπως και ο κίνδυνος στην Κίνα από τη γήρανση του πληθυσμού, ενώ η χώρα έχει μικρότερο ποσοστό (10,6%) ηλικιωμένων 65 ετών και πάνω από τις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη (Γερμανία 21,5, Πορτογαλία 21,5, Φινλανδία 21,2, Ελλάδα 20,4, Σουηδία 19,7 κλπ.).

Όπως και το λεγόμενο χρέος της Κίνας το οποίο είναι καθαρά εσωτερικό και η κυβέρνηση μπορεί να το ρυθμίζει όπως θέλει αφού ελέγχει πλήρως την Κεντρική Τράπεζα και 4 άλλες μεγάλες, και όλες τις κρατικές επιχειρήσεις και, φυσικά, εξολοκλήρου τις Ένοπλες Δυνάμεις – που απαιτούν μεγάλα κονδύλια.

Όσον αφορά την αυτοματοποίηση στις βιομηχανίες, η Κίνα φρόντισε να έχει ανάλογη τεχνογνωσία εδώ και χρόνια. Επιπλέον η τεχνολογία της αυτοματοποίησης θα είναι πολύ φθηνότερη εκεί.

Πρώτος και ίσως σημαντικότερος παράγων είναι το κόστος ενέργειας. Η ηλεκτρική ενέργεια στην Κίνα είναι (Απρ. 2021) 4 φορές πιο φθηνή από την ενέργεια στις ΗΠΑ. Και αν η κυβέρνηση το θελήσει, θα μπορεί να δίνει ενέργεια δωρεάν στις κομβικές βιομηχανίες της! Όλοι οι παραγωγικοί σταθμοί ανήκουν στο κράτος. Κι ενώ η Κίνα την τελευταία δεκαετία προώθησε την κατασκευή 25 νέων πυρηνικών εργοστασίων, η Αμερική μόνο ένα (1)!

Μετά, η αυτοματοποίηση χρειάζεται λογιστικά και υποδομές, δηλαδή μεγάλα λιμάνια και μεγάλους σιδηροδρόμους για να μεταφέρονται μεγάλες μάζες αγαθών. Η Κίνα έχει και τα δύο, και λιμάνια και τρένα, όλα σχετικά καινούργια. Στις ΗΠΑ απουσιάζουν και τα δυο διότι δεν έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις από το 1970! Οι Κινέζοι έχουν επενδύσει επίσης σε πολλά ξένα λιμάνια (όπως ο Πειραιάς). Γι’ αυτό τώρα ο Μπάιντεν προωθεί επενδύσεις σε τέτοιες υποδομές εντός των ΗΠΑ!

Ένας τρίτος παράγων είναι τα εργοστάσια που επεξεργάζονται σίδερο. Τα περισσότερα στις ΗΠΑ έχουν κυριολεκτικά σκουριάσει (πολιτεία Οχάιο) και αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ρωσικό χάλυβα!

Και η Κίνα εισάγει σίδηρο κα κάρβουνο (όπως και άλλες πρώτες ύλες) μα τα εργοστάσιά της είναι σχεδόν ολοκαίνουρια!

Η ανάπτυξη της Κίνας θα συνεχιστεί αναπόφευκτα και απρόσκοπτα. Σε αντίθεση με τους ξεμωραμένους ηγέτες στη Δύση, οι ηγέτες της Κίνας δεν εφησύχασαν ποτέ από τότε που ξεκίνησε τις μεταρρυθμίσεις ο Deng Xiaοping στη δεκαετία 1980.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *