43. Διεθνή: Ινδική τραγωδία

43. Διεθνή: Ινδική τραγωδία

- in Διεθνή
0

Στην Ινδία μεσουρανεί μια διεφθαρμένη δημοκρατία που αφενός θα προωθεί τη χώρα και τον λαό της σε ανάπτυξη και αφετέρου θα καταπιέζει προς μια βρομερή βαρβαρότητα.

Στα μέσα Μαΐου τα κρούσματα έφθασαν το ρεκόρ των 365.000 σε μια μέρα!

Ο Σρινά Ρέντι, πρόεδρος του ιδρύματος Δημόσιας Υγείας της Ινδίας εξήγησε πως η χώρα δέχτηκε αυτό το πλήγμα διότι εφησύχασαν, νομίζοντας χάρη στις ρόδινες αυταπάτες της κυβέρνησης Μόντι ότι απέκτησαν συλλογική ανοσία τον Ιανουάριο 2021 και δεν θα υπήρχε 2ο κύμα! Η κυβέρνηση επιδόθηκε σε θριαμβολογίες και φανφαρoνικές εκδηλώσεις με φωτογραφίες του Μόντι παντού και συνθηματικές σαπουνόφουσκες ότι ο COVID-19 νικήθηκε χάρη στην ικανή κι εμπνευσμένη πρωθυπουργία του Ναρέντρα Μόντι. Αυτή η κυβέρνηση κώφευε στις προειδοποιήσεις των ειδικών επιστημόνων ότι μια νέα υπερμεταδοτική μετάλλαξη κέρδιζε συνεχώς έδαφος.

Η κυβέρνηση αρνήθηκε να επιβάλει μέτρα σε όλη την επικράτεια. Στα τέλη Φεβρουαρίου τα εμπορικά κέντρα στο Νέο Δελχί και στη Μουμπάι (=Βομβάη) ήταν ασφυκτικά γεμάτα με καταναλωτές. Τα αθλητικά στάδια έσφυζαν με θεατές που αγνοώντας τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού παρακολουθούσαν αγώνες κρίκετ!

Στη Δυτική Βεγγάλη το Μπχαρατίγια Τζανάτα, το κόμμα του Μόντι, έκανε μαζική περιφερειακή προεκλογική εκστρατεία απορρίπτοντας τις ενστάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σε 4 άλλες πολιτείες επίσης έγιναν προεκλογικές καμπάνιες.

Τις ίδιες μέρες περίπου εκατομμύρια ινδουιστών από κάθε πολιτεία κι επαρχία συγκεντρώθηκαν στον μεγάλο θρησκευτικό εορτασμό Κούμπχα Μελά στις όχθες του Γάγγη έξω από το Αλλάχαμπαντ. Στη φωτογραφία το πλήθος!

Ο εορτασμός διαφημίστηκε στις εφημερίδες στα πρωτοσέλιδα με φωτογραφία του Μόντι που εγγυόταν «ασφαλείς και καθαρούς εορτασμούς».

Μετά, εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες συγκεντρώθηκαν στα περίχωρα του Δελχί και κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο μέσα στην πρωτεύουσα, με χιλιάδες ένστολους να ελέγχουν στις κινήσεις τους, καθώς διαμαρτύρονταν κατά της αγροτικής πολιτικής του Μόντι.

Συνωστισμοί, παντού στοιβάγματα και συσσωρεύσεις ανθρώπων, όπως μόνο στην Ινδία των εκατομμυρίων γίνονται. Μεγάλο κρίμα. Γιατί είναι τόσο αξιαγάπητοι στην αφέλεια και απλότητά τους αυτοί οι κοινοί άνθρωποι.

Στα τέλη Φεβρουαρίου 21, τα κρούσματα ήταν περίπου 15.000 ημερησίως. Μεγάλος αριθμός, μα συγκριτικά πολύ μικρός για το 1,3 δις πληθυσμού. Όλο τον Μάρτιο σκαρφάλωνε και τον Απρίλιο για να φτάσει στα τέλη Απριλίου τις 300.000. Και να κάνει το τρομερό ρεκόρ στα μέσα Μαΐου.

Στην ίδια περίοδο, δυστυχώς, η μεγαλομανία που εκδήλωσε ο πρωθυπουργός πήρε άλλη μια μορφή, το σχέδιο για την ανάπλαση κρατικών συμπλεγμάτων που ονομάστηκε Central Vista Project.

Εν μέσω Πανδημίας κι ενώ κραύγαζε εκκωφαντικά η ανάγκη για όλους τους πόρους να κατευθυνθούν ενάντια σε αυτήν (δεν υπήρχαν κρεββάτια, οξυγόνα, φάρμακα, ιατρικό προσωπικό για την ικανή αντιμετώπιση της), η κυβέρνηση Μόντι αποφάσισε να γκρεμίσει και να αντικαταστήσει παραδοσιακά όμορφα κτήρια με καινούργια: το Εθνικό Μουσείο με εκατοντάδες αρχαία και σύγχρονα τεχνουργήματα, το Εθνικό Ίδρυμα Αρχείων (με χιλιάδες ευαίσθητα χειρόγραφα) το Indira Gandhi National Centre for the Arts και πολλά άλλα – το Μέγαρο του Αντιπροέδρου της χώρας, το Shastri Μπχαβάν, Krishi, Vigyan, Udyog και άλλα Μπχαβάν (Ιδρύματα).

Αυτό το Πρότζεκτ έχει κόστος πολλών δισεκατομμυρίων Ρουπιών (κοντά 2 δις ευρώ).

Μεγαλομανία και ματαιοδοξία μα και αδιαφορία για την Ιστορία και την Αρχιτεκτονική Τέχνη καθώς και τους θησαυρούς που στεγάζονται σε αυτά τα κτήρια.

Η κυβέρνηση διαλαλεί πως το έργο έχει ως στόχο του τη συντήρηση της πολιτισμικής κληρονομίας της Ινδίας. Και ό,τι κάνει το κάνει υπό την εποπτεία της Επιτροπής για τη Συντήρηση της Πολιτισμικής Κληρονομιάς. Μα τα μέλη της Επιτροπής είναι διορισμένα από την κυβέρνηση!

Υπάρχει αντίδραση και αντίλογος από αρχιτέκτονες, ιστορικούς και τεχνικούς, Ινδούς μα και ξένους, που συμβουλεύουν να σταματήσει το σχέδιο στην παρούσα μορφή του και να αξιολογηθεί εκ νέου το σύνολο Πρότζεκτ.

Επιστολές κι αιτήσεις έχουν σταλεί από εξέχουσες προσωπικότητες.

Η κυβέρνηση Μόντι για άλλη μια φορά φαίνεται να κωφεύει. Κι έτσι πολλοί μιλούν για σκάνδαλο χρηματικό.

Όπως λένε ανεξάρτητοι αρχιτέκτονες, η συντήρηση αφορά μόνο τους σκελετούς λιγοστών ιστορικών κτηρίων.

Η πιο σκανδαλώδης άποψη όμως είναι πως αυτό το έργο (που δεν επιτρέπεται να φωτογραφηθεί ή βιντεοσκοπηθεί και ενστάσεις απορρίπτονται ως επιθέσεις κατά του νόμου!) γίνεται εν μέσω Πανδημίας όταν αυτά τα χρήματα χρειάζονται για την αντιμετώπισή της!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *