Ε1486: Νικά η Ουκρανία; (2)

Ε1486: Νικά η Ουκρανία; (2)

Στο προηγούμενο Ε1485: Νικά η Ουκρανία; είδαμε για μια ακόμα φορά πως, αντίθετα με τις αρχικές προβλέψεις των στρατιωτικών αναλυτών που ήθελαν τη Ρωσία να κερδίζει μια εύκολη νίκη, οι Ουκρανοί, παρά τα πλεονεκτήματα μιας (πρώην) ισχυρής Ρωσίας, έχουν καταφέρει μεγάλα πλήγματα στους εισβολείς. Στις 11 Μαΐου 2022 οι Ρώσοι δεν είχαν τίποτα να δείξουν ως νίκη, όπως όντως δεν είχαν κάτι να δείξουν στη μεγάλη εθνική παρέλαση νίκης στη Μόσχα στις 9 Μαΐου.

Καμιά επιχείρηση των Ρώσων, εκτός ίσως στη Χερσόνα και στη Μαριούπολη, την οποία ακόμα δεν έχουν εξασφαλίσει πλήρως, δεν έχει αποδώσει καρπούς. Οι Ουκρανοί κατέκλυσαν τα χωράφια στα βόρεια του Κιέβου όπου έγινε η πρώτη επίθεση και ανατίναξαν τα γεφύρια και τους δρόμους. Έτσι έκοψαν την προέλαση του εχθρού και με ντρόουν αχρήστευαν φορτηγά και άλλα οχήματα, ραντάρ κινητά και τους διοικητές τους, χωρίς οι ίδιοι να έχουν αξιόλογες απώλειες. Είχαν εκπαιδευτεί καλά από Νατοϊκούς, κυρίως ειδικές δυνάμεις βρετανικών ελαφρών μονάδων, πολύ πριν την εισβολή, από το 2015.

Μέχρι τώρα είχαν συμβατικά όπλα από τον οπλισμό πρώην χωρών του Συμφώνου Βαρσοβίας (Πολωνία, Βαλτικές, Τσεχία, Σλοβακία, Ρουμανία) και πυραύλους Νατοϊκούς (javelin, starstreak, stringer). Τώρα θα χρειαστούν βαρέα επιθετικά όπλα για να διαλύσουν τις συγκεντρωμένες δυνάμεις του εχθρού. Διότι υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο να περικυκλωθούν και να χάσουν 20 με 30 χιλιάδες στρατιώτες, καθώς οι Ρώσοι συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους ανατολικά, στην περιοχή Izyun και Borova.

Οι Ουκρανοί θα πρέπει τώρα να φέρουν δυνάμεις και να αντεπιτεθούν στους συγκεντρωμένους Ρώσους. Εδώ είναι που θα χρειαστούν τα νέα όπλα. Το μεγάλο πυροβόλο M777 Howitzer θα πλήξει πολύ άσχημα πολλά ρωσικά οπλικά συστήματα σε μεγάλη απόσταση. Όπως και το Μ109 αυτοπροωθούμενο (στις φωτογραφίες).

Αυτά τα δύο έχουν πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια από τους πυραύλους που έχουν χρησιμοποιήσει πολύ αποτελεσματικά ως τώρα (NLAW, javelin κ.λπ.) με μέγιστη εμβέλεια τα 7 χλμ. Με αυτά και τον Φοίνικα και άλλα πολεμικά παιχνίδια θα πρέπει να αντεπιτεθούν και να εξουδετερώσουν τον εχθρό. Αυτά έχουν εμβέλεια πάνω από 15 ως και 30 χλμ.

Για την ώρα καλά κράτησαν απωθώντας τις νέες σφοδρές επιθέσεις των Ρώσων. Έχουν καταρρίψει μερικά αεροπλάνα κι έχουν βυθίσει αρκετά θαλάσσια περιπολικά και ίσως την πολεμική φρεγάτα Μakarov. Η τελευταία είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί από Ρώσους (11/5/22).

Μα το πιο σημαντικό είναι πως οι Ουκρανοί κατόρθωσαν να ανακαταλάβουν το Χάρκοβο σε μια απαράμιλλη ηρωική προσπάθεια διώχνοντας τους Ρώσους πίσω προς τα σύνορα και δείχνοντας πως ακόμα και τόσο κοντά στη Ρωσία (μόλις 20χλμ) εκείνοι είναι ανίκανοι να εφοδιαστούν επαρκώς και να κρατήσουν μια μεγάλη πόλη. Χωρίς το Χάρκοβο είναι σχεδόν εντελώς αδύνατο για τους εισβολείς να περικυκλώσουν τις Ουκρανικές δυνάμεις που βρίσκονται στα νοτιοανατολικά του, στο Ντονμπάς, δηλαδή τις μεγάλες Περιφέρειες Luhansk και Donetsk.

Ο χάρτης δείχνει καθαρά τις περιοχές όπου γίνονται οι αποφασιστικές μάχες. Βλέπετε πόσο κοντά στα ρωσικά σύνορα είναι το Χάρκοβο. Μια σημείωση πληροφορεί πως το ανατολικό Ντονέτσκ το ελέγχουν (ρωσόφωνοι ρωσόφιλοι) αποσχιστές τους οποίους στηρίζουν ρωσικά στρατεύματα. Οι Ουκρανοί έχουν σκοπό να πάρουν πίσω και αυτές τις Περιφέρειες και την Κριμαία, κάτω στα νότια, που οι Ρώσοι κατέλαβαν το 2014.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *