Ε1341: Εκλαϊκευμένη θεολογία

Ε1341: Εκλαϊκευμένη θεολογία

Οι εξειδικευμένοι στις Θρησκευτικές Μελέτες μας λένε πως έχουν υπάρξει στα διάφορα θρησκεύματα πάνω από 3.000 μορφές και ονομασίες θεού ή θεών. Υπήρξαν πολλές θρησκείες πριν τον Μωαμεθανισμό που ξεκίνησε από έναν αγράμματο έμπορο της Αραβίας στον 7ο αιώνα κ.ε. Αυτός ανέπτυξε τη θρησκεία του με βάση, όπως ισχυρίζονται οι Γραφές της, τον Χριστιανισμό που ιδρύθηκε γύρω στο 100 κ.ε. και τον Ιουδαϊσμό που ιδρύθηκε, ας το δεχτούμε, γύρω στο 1800 πκε. ή και 2000 πκε. (!) αν και αυτές είναι μάλλον παραφουσκωμένες εικασίες.

Είναι οι τρεις Αβρααμικές θρησκείες που έχουν η καθεμιά τον ένα μοναδικό «αληθινό» θεό – Γιαχβέ στην Παλαιά Διαθήκη, Θεός Πατέρας στην Καινή Διαθήκη του Χριστιανισμού και Αλλάχ στο Ισλάμ. Παρότι το Ισλάμ φύτρωσε κυριολεκτικά από τις άλλες δυο, τις μισεί θανάσιμα, όπως και κάθε άλλο θρήσκευμα, και οι φανατικοί του οπαδοί ακόμα και στις μέρες μας σκοτώνουν παθιασμένα Ιουδαίους και Χριστιανούς όπου και όποτε μπορούν. Επίσης, λόγω κάποιας θεολογικής τους λόξας, διεκδικούν εδάφη που τώρα, εδώ και αιώνες, είναι ανεξάρτητες χώρες, επειδή κάποτε είχαν την ατυχία να βρεθούν υπό τη κυριαρχία ισλαμιστών εισβολέων!

Ξέρουμε πως υπήρξαν θρησκείες πολύ πριν την Ιουδαϊκή (και σίγουρα πριν τον Χριστιανισμό και τον Μωαμεθανισμό) – στην Κίνα, στην Ινδία, στη Μεσοποταμία στην Αίγυπτο και αλλού. Αυτές είχαν πολλούς θεούς και πολλές θεές. Σε καμιά από αυτές δεν διακήρυξαν πως οι δικές τους θεότητες ήταν οι μόνες αληθινές και όλες οι άλλες ήταν πλαστές και ψευδείς, ανύπαρκτες! Μερικές από αυτές (στην Ινδία και στην ύστερη Αίγυπτο) αποδέχτηκαν τον Γιαχβέ των Ιουδαίων, τις θεότητες των αρχαίων Ελλήνων, τον Χριστό του Χριστιανισμού και τον Αλλάχ του Ισλάμ. Στην Ινδία ο Ινδουισμός αποδέχεται κάθε θεότητα!

Οι τρεις Αβρααμικές θρησκείες, η καθεμιά ξεχωριστά απορρίπτει κάθε άλλη πίστη, κάθε άλλο δόγμα κάθε άλλο θεό, εκτός από τον δικό της, που είναι ο μόνος αληθινός, πανάγαθος, πάνσοφος και πολυεύσπλαχνος. Παρά ταύτα, στη μακραίωνη ιστορία τους, αυτές οι θρησκείες (οι θρησκευτικοί αξιωματούχοι τους) κυνήγησαν με απάνθρωπη αγριότητα «απίστους» που όμως ήταν πιστοί στη δική τους θρησκεία και τους ανάγκαζαν δια πυρός και σιδήρου να προσχωρήσουν στη νέα, τη δική τους θρησκεία. Πολύ συχνά ήταν ζήτημα ζωής ή θανάτου. Οι Μωαμεθανοί στις αιματηρές κατακτήσεις τους άλλων λαών δεν εξόντωναν πάντα τους πάντες: τους επέτρεπαν να διατηρήσουν τη θρησκεία τους (κυρίως Ιουδαίοι και Χριστιανοί ) μα έπρεπε να μείνουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας και να πληρώνουν έναν ειδικό πρόσθετο φόρο.

Πώς ξέρουν όλοι αυτοί οι φανατικοί πιστοί πως ο δικός τους Θεός είναι ο μόνος αληθινός και υπαρκτός Θεός ενώ όλες οι άλλες χιλιάδες είναι ψευδείς και ανύπαρκτοι;

Το λένε οι Ιουδαϊκές Γραφές και τα μεταγενέστερα σχόλια των θεολόγων. Το ίδιο ισχύει για τα Ευαγγέλια των Χριστιανών και για το Κοράνι των Μωαμεθανών. Το λένε ξεκάθαρα και εμφατικά πως μόνο ο δικός τους Θεός είναι αληθινός. Και ας μην υπάρχει καμία άλλη μαρτυρία, καμιά άλλη απόδειξη. Οι συγγραφείς των Γραφών τους ήταν θεόπνευστοι άνθρωποι. Αλλά μόνο οι Εβραίοι Προφήτες, μόνο οι Χριστιανοί ευαγγελιστές, μόνο ο Μωάμεθ που άκουγε τον Αρχάγγελο Γαβριήλ!

Οι θεολόγοι του Ισλάμ παραθέτουν «αποδείξεις» για την ύπαρξη του αληθινού θεού τους … όπως βρίσκονται στο Κοράνι:

Δημιούργησε τους ουρανούς και τη γη (2.164) και

Τη διαδοχή μέρας και νύχτας (2.164).

Τα πλοία πλέουν στους ωκεανούς (2.164).

Πυκνώνει τα σύννεφα και ρίχνει τη βροχή (2.164, 6.99).

Κάνει εύφορο το χώμα (2.164).

Κινητοποιεί τους ανέμους να φυσούν (2.164).

Δημιούργησε ζώα κάθε είδους (2.164).

Κάνει τα άστρα οδηγούς για ναυσιπλοΐα (6.97).

Διευρύνει τη γη τοποθετώντας βουνά και ποτάμια (13.3).

Δημιούργησε άλογα, γαϊδάρους, μουλάρια (16.8).

Τα πτηνά μαζί με τα βουνά εξυμνούν τον Αλλάχ (24.41, 34.10).

Είναι αμφίβολο αν έστω κι ένα δεκάχρονο παιδάκι θα πειστεί από τέτοιες «αποδείξεις». Μα οι φανατικοί πιστοί δεν χρειάζονται ούτε αυτές: τους αρκεί που μεγάλωσαν με αυτήν τη μόνη αληθινή πίστη. Το θράσος των θεολόγων των Αβρααμικών θρησκειών πως μόνοι αυτοί κατέχουν την αλήθεια είναι θεόρατο και θλιβερότατο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *