E1489: Ρώσοι στο 2022 και στον πόλεμο

E1489: Ρώσοι στο 2022 και στον πόλεμο

Θα σας παρουσιάσω απόψεις της σημερινής Ρωσίας στις μεγαλουπόλεις και στην ύπαιθρο μα και στην “ειδική επιχείρηση”, και από τις φωτογραφίες μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας για το γενικότερο ποιόν του έθνους και της κυβέρνησής του. Οι φωτογραφίες είναι όλες (σχεδόν) από Ρώσους. Αυτές θα είναι πολλές μα το γραπτό κείμενο λιγοστό.

1. Να η σύγχρονη μεγαλούπολη με τα καινούρια πολυώροφα κτήριά της. Αν σκεφτείς πόσο τεράστια είναι η χώρα που εκτείνεται ως τον Ειρηνικό, δεν μπορείς να μην αναρωτηθείς γιατί θέλουν ακόμα να στριμώχνονται σαν μυρμήγκια, έστω και αν είναι στην επιφάνεια και όχι στο υπέδαφος!

Η συνήθεια είναι παλιά, από τότε που η στενή γειτνίαση ήταν αναγκαία για ασφάλεια και ζεστασιά.

Όπως παλιά έτσι και τώρα υπάρχει ο ναός, καθεδρικός, όπου οι Ορθόδοξοι, κάτι λιγότεροι από 20%, λατρεύουν τον Κύριο, τον Χριστό Σωτήρα. Αυτός είχε κατεδαφιστεί το 1931 με διαταγή του Στάλιν.

Έχουν για ανέκδοτο έναν νέο “σωτήρα”. Ο ανάπηρος στο σύγχρονο καροτσάκι του θεραπεύεται με τη θέα και μόνο μιας κάβας όπου θα βρει το ελιξίριο της καθημερινής ζωής. Μα το ίδιο το μεθύσι δεν μοιάζει να μπορεί να θεραπεύει στο έθνος των “αθώων”.

2. Εδώ ένας δρόμος στη Μόσχα με ακριβά μαγαζιά (η γκλαμουριά της Δύσης!) και δίπλα το κτήριο όπου το 1564 ο Ivan Fyodorof τύπωσε την πρώτη Καινή Διαθήκη στα Ρωσικά.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, εδώ, πλάι στη γέφυρα, λίγα μόνο χιλιόμετρα από το Κρεμλίνο, είναι το σημείο όπου ο αντι-πουτινικός “ταραξίας” Boris Nemtsof δολοφονήθηκε με 4 σφαίρες από Τσετσένιους στις 27/2/15, ένα έτος μετά την εισβολή στην Κριμαία. Ο Νεμτσόφ προοριζόταν από την αυξανόμενη αντιπολίτευση για πρόεδρος της χώρας. Ένας από τους δολοφόνους του που συνελήφθη ήταν στην υπηρεσία του Ραμζάν Καντίροφ, δικτάτορα της Τσετσενίας και αφοσιωμένου πλέον οπαδού του Πούτιν.

3. Εδώ μια άλλη άποψη, αυτή της κλεπτοκρατίας: ανώτερος αστυνομικός αξιωματούχος με μερικά από τα έσοδά του φυλαγμένα στο σπίτι του – ίσως γιατί δεν εμπιστεύεται τις διεφθαρμένες τράπεζες .

Ε, ναι, το 10% του ρωσικού ανδρικού πληθυσμού εργάζεται στις Υπηρεσίες Ασφάλειας της χώρας.

Μα υπάρχουν και ανώτερα δείγματα της Κλεπτοκρατίας, το ιδιωτικό μέγαρο του προέδρου Πούτιν και το ιδιωτικό γιοτ του. Λένε όμως πως τις τελευταίες βδομάδες έχει απαρνηθεί τη χλιδή και ζει σε ένα λιτό, υπόγειο καταφύγιο, σε άγνωστη τοποθεσία.

Είναι πολύ περίεργο διότι κάποτε, πριν λίγα χρόνια, τότε που με θάρρος και σύνεση επέκτεινε τα σύνορα της αχανούς χώρας να συμπεριλάβουν και την Κριμαία που ενσωμάτωνε τόση ρωσική ιστορία και δόξα, και ας έλεγαν πως ανήκε στην Ουκρανία, μια χώρα που δεν υπάρχει, του άρεσε να κάνει συντροφιά με αθώους Ρώσους. Ήταν εκείνοι που βοήθησαν να βρει την πραγματική θέση της η Κριμαία. Ο πρόεδρος δεν τα κατάφερνε με το δίκυκλο, έτσι του έφτιαξαν τρίκυκλο. Να η “αθώα” Ρωσία για τους απίστους!

Πέρασαν εκείνες οι ανέμελες μέρες και νύχτες. Τώρα αποφεύγει τις στενές επαφές ακόμα και με τους πιο στενούς συνεργάτες του στην κυβέρνηση. (Θα πρέπει να έχουν κρυμμένα όργανα τηλεσυνεννόησης.)

4. Να όμως μια άλλη όψη της πολιτισμένης χώρας και μια σύγχρονη απλή μέθοδος αντιμετώπισης μιας μικρής πλημμύρας στην πόλη και της αποκομιδής των σκουπιδιών σε ένα προάστιο. Αναπόφευκτα, κάπου θα συναντήσεις το παρελθόν να προβάλλει με θράσος.

Μόλις απομακρυνθείς από το εντυπωσιακό λουστραρισμένο κέντρο βλέπεις την άλλη όψη, τη 2η Ρωσία.

Κι εδώ συνοψίζεται γλαφυρά – εδώ που σμίγουν οι 2 δρόμοι Ρωσίας (υπό διάλυση) και Λευκορωσίας. Θα περίμενες ακριβώς το αντίθετο. Μα η Ρωσία διεκδικεί την πρωτιά στα πάντα.

Κι εδώ εξακολουθείς να είσαι στα προάστια όπου το φρέσκο σήμερα συναντά το σκουριασμένο χθες.

5. Και καθώς απομακρύνεσαι ανακαλύπτεις την επίμονη αγνή παράδοση του ρωσικού λαού. Η άσφαλτος είναι Δυτικής προέλευσης και διαφθείρει το ηθικό πλεονέκτημα της χώρας. Πίσω στη γη, λοιπόν!

Αμφιβάλλω αν υπάρχουν τέτοιες συνθήκες στα πιο απόμακρα και λησμονημένα χωριά της Ελλάδας. Κι εδώ βλέπουμε το εσωτερικό του σπιτιού και το εξωτερικό για τις ανάγκες ανακούφισης.

6. Με την αγριότητα που έχουν συνηθίσει να ζουν, με την ίδια πολεμούν επίσης. Οι στόχοι τους, για αλλαγή και ποικιλία ίσως γίνονται πολυκατοικίες, σχολεία, νοσοκομεία, σιδηροδρομικοί σταθμοί – άμαχοι, άρρωστοι, ηλικιωμένοι και γυναικόπαιδα. Ισοπέδωση των κτηρίων και οριζοντίωση των όρθιων ανθρώπων. Είναι η παράδοση των Μογγόλων πολεμιστών. Έτσι βλέπετε σφαγή στη Γεωργία το 1992 και 30 έτη αργότερα σφαγή στην Ουκρανία, το 2022. Μα έγιναν κι άλλες στη Γεωργία το 2008 και στη Συρία και στην Ουκρανία το 2014-15.

Αυτοί είναι μερικοί από τους στόχους στην Ουκρανία σε δρόμο και σιδηροδρομικό σταθμό.

Οι γυναίκες των Ρώσων στρατιωτών λένε στους άντρες τους να βιάζουν τις Ουκρανές – φορώντας όμως προφυλακτικό – και τους δίνουν λίστα με τα πράγματα που θα ήθελαν οι άντρες τους να αρπάξουν και να τους φέρουν στην επιστροφή. Το Πατριαρχείο Μόσχας εξέδωσε φιρμάνι με το οποίο ενθαρρύνει τους “αθώους” στρατιώτες να αφανίσουν από προσώπου γης τους Ουκρανούς που δεν είναι Ρώσοι!

Και βέβαια ο πιο σίγουρος τρόπος είναι να εξολοθρεύσεις τα παιδιά και τις δυνητικές μητέρες. Γι’ αυτό τα γυναικόπαιδα είναι βασικοί στόχοι. Κηδείες παιδιών και νέων.

Μέχρι τώρα έχουν σκοτωθεί 220 παιδιά. Υποθέτω η πουτινική προπαγάνδα θα τα λέει “Νεοναζί”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *