Ε1509: Νέα όπλα Ουκρανίας

Ε1509: Νέα όπλα Ουκρανίας

Πολλοί αναλυτές, κυρίως Αμερικανοί πρώην και νυν διοικητές μίλησαν ανοικτά στα τέλη Μαΐου λέγοντας πως η αποτελεσματική βοήθεια στην Ουκρανία φθάνει με μεγάλη καθυστέρηση.

Ο πρόεδρος Ζελένκσι έκανε συνεχώς εκκλήσεις για πιο ισχυρά όπλα. Στις 30/5 ανακοίνωσε πως τα πράγματα στο Ντονμπάς ήταν πολύ δύσκολα.

Το επικύρωσαν τουλάχιστον δυο στρατηγοί των ΗΠΑ, ένας εκ των οποίων ήταν Διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ο Ben Hedges, και τώρα είναι στρατιωτικός αναλυτής στο Αμερικανικό Κέντρο για Ευρωπαϊκή Πολιτική.

“Χάσαμε πολύτιμες εβδομάδες,” είπε, “ενώ θα μπορούσαμε να είχαμε στείλει [πιο ισχυρά] συστήματα πυραύλων, όπως τα Hi-M-A-R.”

Ομοίως ο Wesley Clark, ανώτατος διοικητής των Νατοϊκών δυνάμεων στην περίοδο 1997-2000, δήλωσε: “Η Ουκρανία χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση. Οι Ουκρανοί έχουν την πολεμική ικανότητα και αποφασιστικότητα να εκδιώξουν τους Ρώσους, μα χρειάζονται τα όπλα που δεν έχουν!” (27/5/22). Αν τους δοθούν τα κατάλληλα πυραυλικά συστήματα, οι Ουκρανοί θα μπορέσουν σε δυο μήνες να εκδιώξουν όλα τα ρωσικά στρατεύματα από το Ντονμπάς.

Η Ρωσία έχει στείλει περίπου 100 τάγματα τακτικών στρατιωτών στο, και γύρω από το Ντονμπάς. Κάθε μονάδα έχει 6 με 8 πυροβολαρχίες – όπως τα χάουιτσερ και πολλαπλούς εκτοξευτήρες πυραύλων (αριστερά). Αυτά τα όπλα κάνουν μεγάλη ζημιά στους Ουκρανούς, οι οποίοι χρειάζονται αντίστοιχα.

Είναι και το τρομερό 2S7M Malka με μεγάλο βεληνεκές.

Σε άλλα άρθρα έχω γράψει για νεότερα και ισχυρότερα πυροβόλα και πυραυλικά συστήματα που έχουν πρόσφατα δοθεί στην Ουκρανία. Μα τώρα οι ΗΠΑ και η Βρετανία στέλνουν τα High Mobility Artillery Rocket systems, τα οποία απαιτούν εκπαίδευση 7 εβδομάδων για χειρισμό, συντήρηση μα και τακτικές σχεδιασμού. Οι Ουκρανοί θα χρειαστούν πολύ λιγότερο χρόνο, άμεσα και βασικά για τον χειρισμό αυτών των συστημάτων. Έχουν εμβέλεια πάνω από 400 χλμ.!

Αυτά έχουν μεν μεγάλη εμβέλεια μα μόνο με τους κατάλληλους πυραύλους και οι Δυτικοί δεν θα προμηθεύσουν βλήματα μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούν να πλήξουν στόχους μέσα στη Ρωσία. Αλλά θα μπορούν να οπλίζονται πολύ γρηγορότερα από άλλα πολλαπλά πυραυλικά συστήματα και να πλήττουν με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Μαζί με τα Howitzer M777 και τα συνοδευτικά drone R18, με τα MLRS (αριστερά, πάνω) και τα ATACMS θα μπορούν να πλήξουν όλες τις πυροβολαρχίες των Ρώσων οπουδήποτε στο Ντονμπάς (δηλ. Ανατολική και Νότια Ουκρανία). Αν δεν τα έχουν σύντομα ίσως να μην μπορέσουν να εκδιώξουν τους βάρβαρους εισβολείς από την πόλη Sievierodonetsk όπου γίνονται αιματηρές μάχες.

Τελικά θα νικήσει όποια πλευρά έχει τα περισσότερα πυρομαχικά σε πυραύλους και ρουκέτες και, βέβαια, σταθερότερη αποφασιστικότητα.

Λέγεται πως τώρα οι Ρώσοι κρατούν στην Ουκρανία μισθωτούς που το συμβόλαιό τους έληξε στα 31 Μάϊου και χρησιμοποιούν ντόπιους ρωσόφιλους Ουκρανούς διότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αναπληρώσουν τους Ρώσους! Πολλοί Ρώσοι αρνούνται να υπηρετήσουν στην Ουκρανία και δεν μπορούν να καταναγκαστούν διότι η Ρωσία δεν έχει επίσημα κηρύξει πόλεμο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *