Ε1322: Fake News

Ε1322: Fake News

Τα φέικ νιους δεν είναι κάτι καινούριο στον 21ο αιώνα. Δεν είναι κάτι καινούριο ούτε στον 20ό αιώνα με τους χιτλερικούς: “Το ψέμα ας είναι μεγάλο μα απλό. Συνεχίστε να το λέτε και τελικά θα γίνει πιστευτό.” Έτσι απλώθηκε η κομμουνιστική προπαγάνδα πολύ πριν τον Χίτλερ, έτσι και η ναζιστική – και κάθε άλλη μεταγενέστερη.

Στη φωτογραφία βλέπετε τρεις ωραίες κοπέλες. Αυτή δημοσιεύθηκε και αναρτήθηκε κατά κόρον σε διάφορα έντυπα και σε ιστοσελίδες (ακόμα και στο Facebook) με τη λεζάντα: “Η Μις Παλαιστίνη με τη δεύτερη και τρίτη επιλαχούσα το 1947. Μια γιορτινή παράσταση δίχως φόβο. Εντελώς διαφορετική από αυτό που ζούμε τώρα.”

Πρόκειται για παλαιστινιακή προπαγάνδα Γκεμπελικού τύπου ή Σταλινικού. Στην πραγματικότητα βρέθηκε το πρωτότυπο και είναι τρεις κοπέλες στον διαγωνισμό Μις Ευρώπη του 1930! Είναι οι καλλονές από Ρωσία, Αυστρία και Ολλανδία. Είναι φωτογραφία του Γάλλου Alfred Noyer στο Παρίσι που την έβγαζε σε καρτ-ποστάλ ως το 1940!!!

Δυστυχώς η ροή ψευδών ειδήσεων και πληροφοριών έχει πλημμυρήσει όλον τον πλανήτη. Ακόμα και ιερωμένοι κι επιστήμονες επιδίδονται σε αυτό το τοξικό παιχνίδι πονηριάς κι εξαπάτησης.

Θα μείνω λίγο ακόμα με τους κακότυχους Παλαιστίνιους.

Στα τέλη Μαΐου ξαμολήθηκαν φωτογραφίες με Ισραηλινούς στρατιώτες να συλλαμβάνουν μια γυναίκα με παιδάκι. Οι λεζάντες έλεγαν διάφορα. Η πιο δημοφιλής και φαρμακερή έλεγε πως τα Ισραηλινά κτήνη απήγαγαν Παλαιστίνιες (μητέρες) και τις βίαζαν.

Λίγη έρευνα αποκάλυψε πως η γυναίκα ήταν η Lama Khater μια Παλαιστίνια δημοσιογράφος που συλλαμβανόταν για ανάκριση σχετικά με την ανάμιξή της στην τρομοκρατική Χαμάς. Συλλαμβανόταν στο σπίτι της στη Χεβρόνα και το παιδάκι μεταφερόταν για να μη μείνει μόνο κι απροστάτευτο!

Κάτι παρόμοιο έγινε και το 1948 μετά τον πόλεμο. Φωτογραφίες δημοσιεύονταν σε Αραβικές εφημερίδες που έδειχναν ομάδες Παλαιστινίων να οδηγούνται σε εξορία ή εκτέλεση από Ισραηλινούς ένστολους.

Στην πραγματικότητα άλλοι έφευγαν με προτροπή των ηγετών τους και άλλοι προτιμούσαν να μείνουν και οι Ισραηλινοί ένστολοι τους προστάτευαν. Αυτή ήταν η αλήθεια.

“Καλύτερο ένα διαμάντι με ελάττωμα παρά ένα βότσαλο δίχως”. Αυτή αποδίδεται ως ρήση στον Κομφούκιο και απαντάται αναρτημένη συχνά! Μόνο που η πρώτη αξιόπιστη αναφορά σε διαμάντια στην Κίνα έγινε στη Δυναστεία Jin επτά αιώνες μετά την εποχή του Κομφούκιου κι επρόκειτο για το πετράδι όχι ως κόσμημα αλλά ως κοπτικό εργαλείο!

Οι Σοβιετικοί πρώτα και οι Ρώσοι τώρα έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ! Ιδίως ο Λαβρόφ και η κα Ζαχάροβα που λέγεται να έχει σίγουρο σημάδι για φέικ νιους – ανοίγει το στόμα της να μιλήσει!

Κι ένα τελευταίο παράδειγμα φανερής εξαπάτησης. Είναι η φωτογραφία του Αμερικανού προέδρου Λίνκολν (1809 -1865) ο οποίος παρουσιάζεται να λέει – “Μην πιστεύετε όσα διαβάζετε στο Ίντερνετ επειδή είναι μια εικόνα με μια ρήση μαζί της”!

Μα συλλογιστείτε πότε έζησε ο Λίνκολν και πότε δημιουργήθηκε το Διαδίκτυο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *