Ε1498: Απώλειες στον πόλεμο Ουκρανίας

Ε1498: Απώλειες στον πόλεμο Ουκρανίας

Γράφω αυτό το άρθρο στις αρχές Ιουνίου.

Πριν ένα μήνα περίπου, στις 11 Μαΐου, για πρώτη φορά, εκπρόσωπος της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας έδωσε συγκεκριμένους αριθμούς νεκρών και τραυματιών στον τρίμηνο σχεδόν πόλεμο.

501 στρατιώτες σκοτώθηκαν· 1.697 τραυματίστηκαν. Μα δεν δόθηκαν αριθμοί για αιχμαλώτους και αγνοούμενους.

Η Εθνική Φρουρά είναι μια οπλισμένη μονάδα που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών. Δεν είναι όλος ο Στρατός. Αυτή η μονάδα μετείχε στην άμυνα στις περιοχές των συνόρων με τη Λευκορωσία, του Kharkiv, Sumy, Donetsk, του Taurid και του ποταμού Boh.

Οι απώλειες των Ρώσων κατά την ίδια πηγή έφθασαν τους 26.350 νεκρούς. Αλλά οι Ρώσοι, πρόσθεσε, έχασαν ακόμα 350 στρατιώτες πιο πρόσφατα, 17 άρματα, κοντά 50 τεθωρακισμένα οχήματα κι εννιά πυροβολαρχίες. Το σύνολο ρωσικών απωλειών (11/5/22) ανέρχεται σε 1.187 τανκς, 2.856 τεθωρακισμένα οχήματα, 528 πυροβολαρχίες, 185 εκτοξευτήρες ρουκετών και πυραύλων, 87 αντι-αεροπορικές μονάδες, 199 μαχητικά, 160 ελικόπτερα, 1997 οχήματα μάχης, 12 πλοία, 390 ντρόουν και 94 πυραύλους.

Μερικοί αναλυτές πιστεύουν πως οι αριθμοί για τις ουκρανικές απώλειες σε άνδρες θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν επί 4! Άλλοι τις δέχονται διότι πιστεύουν πως οι Ουκρανοί είχαν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους για ικανή άμυνα!

Οι Ρώσοι δίνουν άλλους πολύ μεγαλύτερους αριθμούς για τις ουκρανικές απώλειες μα ελάχιστες πληροφορίες για τις δικές τους. Μέχρι και τις 11/5 το Μοσκβά, η ναυαρχίδα του στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, είχε βυθιστεί, κατά τους Ρώσους, σε καταιγίδα (που δεν υπήρξε) μετά την έκρηξη φωτιάς (ενώ υποκλεμμένες ραδιοφωνικές εκπομπές από το πλοίο μιλούν για δυο τρύπες στα ύφαλα και πολλούς πληγέντες)!

Εκπρόσωπος των Ρώσων δήλωνε στις 5 Μαΐου πως οι Ουκρανοί είχαν χάσει 14.980 στρατιώτες και 17.150 τραυματίες.

Οι Ουκρανοί πάλι, σε ημιεπίσημες δηλώσεις ανακοίνωσαν απώλειες για το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων τους κοντά 3.000 νεκροί και 10.000 τραυματίες.

Είναι αμφίβολο αν θα έχουμε ακριβείς αριθμούς ακόμα και μετά το τέλος του πολέμου. Οι Ρώσοι τουλάχιστον αφήνουν εκατοντάδες δικούς τους νεκρούς εκεί που πέφτουν ή τους αποτεφρώνουν στους κινητούς αποτεφρωτήρες τους, αν έχουν χρόνο, και αρνούνται να παραλάβουν βαγόνια με πτώματα δικών τους από τους Ουκρανούς! Αυτοί θα θεωρηθούν αγνοούμενοι ή αιχμάλωτοι!

Αυτά τα δεδομένα αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Στο τέλος του μήνα θα είναι πολύ διαφορετικά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *