Προς «δημαρχιακό άσυλο»;

Προς «δημαρχιακό άσυλο»;

Πάσχος Μανδραβέλης

Άστραψε και βρόντηξε η Νέα Δημοκρατία κατά του δημάρχου Βύρωνα, Γρηγόρη Κατωπόδη. Το γραφείο Τύπου ανακοίνωσε ότι «η τοπική οργάνωση στον Βύρωνα έχει προγραμματίσει πολιτική συγκέντρωση στον χώρο του δημαρχείου με ομιλητή τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο. Ο δήμαρχος της πόλης κ. Κατωπόδης, ενώ είχε συμφωνήσει στην παραχώρηση του χώρου στη Ν.Δ., έχει βαριά ευθύνη για ακραία αντιδημοκρατική συμπεριφορά καθώς τώρα δεν επιτρέπει ουσιαστικά τη διεξαγωγή της συγκέντρωσης, αφήνοντας μια χούφτα ατόμων να καταλάβουν τον χώρο του δημαρχείου. Η συμπεριφορά του δημάρχου που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί κάθε δημοκρατικό πολίτη, κάθε λογικό άνθρωπο» (22.6.2022).

Θα συμφωνήσουμε ότι συμπεριφορές του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν τους δημοκρατικούς πολίτες. Κατ’ αρχάς (σύμφωνα με την Αλέκα Παπαρήγα) «χαϊδεύουν τα αυτιά» κάθε τρομοκράτη· είτε ο τελευταίος κρατάει κουμπούρι είτε μολότοφ. Όμως εδώ, αυτό που προκαλεί κάθε λογικό άνθρωπο είναι η ανακοίνωση της Ν.Δ.

Ας τα δούμε όλα από την αρχή πριν αποτρελαθούμε. Δεκαπέντε γνωστοί-άγνωστοι εμφανίζονται με κουκούλες στο δημαρχείο μιας πόλης και το καταλαμβάνουν. Προβαίνουν, δηλαδή, σε μια παράνομη πράξη. Η αποκατάσταση της τάξης δεν είναι δουλειά του δημάρχου. Το κεντρικό κράτος πρέπει να επιβάλει τη νομιμότητα, και πιο συγκεκριμένα –τι ειρωνεία!– ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αυτός δηλαδή που πρώτος αδικείται από την παράβαση.

Θα συμφωνήσουμε ότι είναι λεπτή η θέση του κ. Τάκη Θεοδωρικάκου. Αν κινητοποιούσε την αστυνομία για να επιβάλει τη νομιμότητα θα άκουγε τα εξ αμάξης και θα διαβάζαμε τίτλους σε αριστερά έντυπα «έστειλε τα ΜΑΤ για να μιλήσει». Επιπλέον, αν ο δήμαρχος Βύρωνα είναι τόσο ΣΥΡΙΖΑ όσο υπονοεί η ανακοίνωση, πρώτος αυτός θα έσερνε τον χορό των καταγγελιών για το «αυταρχικό κράτος της Δεξιάς, που έστειλε τους… κατασταλτικούς μηχανισμούς σε ένα δημαρχείο» και άντε να εξηγεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι δεν έχει θεσπιστεί «δημαρχιακό άσυλο» για καταληψίες.

Έκαναν, λοιπόν, οι αριστεριστές –σε συνεργασία πάντα με τους χρήσιμους ηλίθιούς τους– κίνηση ματ στην πολιτεία; Ναι, διότι η Νέα Δημοκρατία και η κυβέρνηση δεν έπραξαν το αυτονόητο. Να μεταθέσει το κόμμα την εκδήλωση σε άλλο χώρο, και η κυβέρνηση να καθαρίσει το δημαρχείο από τους παράνομους καταληψίες. Άλλη είναι η δουλειά του υποψήφιου βουλευτή που μιλάει σε κάποιον χώρο και άλλη η δουλειά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος πρέπει να φροντίζει να είναι όλοι οι χώροι ελεύθεροι για να μιλάει οποιοσδήποτε θέλει, ακόμη κι αν αυτός είναι υπουργός.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may also like

Η πραγματική κρίση μόλις άρχισε να αχνοφαίνεται

Κωνσταντίνος Χαροκόπος Μα γιατί τα βλέπετε όλα μαύρα;