E1508: Κουρσκ: 2η πράξη Πούτιν

E1508: Κουρσκ: 2η πράξη Πούτιν

Όταν το υποβρύχιο Kursk βυθίστηκε στις 12 Αυγούστου 2000 ο Πούτιν έκανε διακοπές στο Σότσι. Όχι μόνο το γεγονός συγκαλύφθηκε μα το Κρεμλίνο αρνήθηκε τη βοήθεια Δυτικών που είχαν μεγάλη πείρα σε τέτοιου είδους διασωστικών επεμβάσεων. Το 1986 έγινε το τρομερό ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό στο Τσερνόμπιλ επί Γκορμπατσόφ. Και τότε άργησε το Κρεμλίνο να παραδεχθεί την καταστροφή, μα αργότερα δέχθηκε βοήθεια από Αμερικανούς που είχαν την κατάλληλη πείρα και η καταστροφή περιορίστηκε.

Αν πρόκειται να σωθούν ζωές, μπορείς να καταπιείς την υπερηφάνεια σου.

Στις 12/8/2000 λοιπόν έγιναν δύο δυνατές εκρήξεις (οφείλονταν σε ελαττωματική τορπίλη) στο Κουρσκ, το καμάρι των ρωσικών υποβρυχίων, που συμμετείχε σε γυμνάσια βόρεια του Μουρμάνσκ έχοντας όλους τους 118 ναυτικούς του πληρώματός του. Με τη δεύτερη έκρηξη το σκάφος κατακάθισε στον βυθό. Εκτός από 23 που κατάφεραν να απομονωθούν στο 9ο διαμέρισμα, οι άλλοι όλοι πέθαναν ακαριαία. Σεισμογράφοι κατέγραψαν τις ισχυρές δονήσεις.

Το σκάφος βρισκόταν στον βυθό 106,5 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της κρύας θάλασσας Barent, κοντά στον Αρκτικό κύκλο.

Το στρατιωτικό επιτελείο απάντησε με τον παραδοσιακό τρόπο λέγοντας ψέματα, όχι δεν συνέβη τίποτα σοβαρό. Συγκάλυπτε το περιστατικό και με υπέρογκη αλαζονεία απέρριπτε κάθε Δυτική βοήθεια. Δεν είναι βέβαιο πως ακόμα και η Δυτική βοήθεια θα έφτανε έγκαιρα για να σώσει τους επιζώντες ναυτικούς μα το γεγονός παραμένει πως οι Ρώσοι αρνήθηκαν τη βοήθεια ενώ οι ίδιοι καθυστέρησαν αδικαιολόγητα να στείλουν δική τους. Μόνο στις 16/8 δέχτηκε το Κρεμλίνο βοήθεια από Βρετανούς και Νορβηγούς και μόνο στις 18 καταδύθηκαν Ρώσοι δύτες με βρετανικό διασωστικό υποβρύχιο σκάφος! Στο μεταξύ οι 23 με τον υποπλοίαρχο Kolesnikov είχαν πεθάνει το αργότερο 3 μέρες μετά τη βύθιση – μα αυτό ίσως να είναι υπερβολή.

Σημασία έχει η αντίδραση των ιθυνόντων. Το Ναυτικό αρχικά δεν έλεγε τίποτα, μετά έδινε αντιφατικές αναφορές. Ισχυριζόταν πως υπήρχε επικοινωνία με το πλήρωμα κτυπώντας την καρίνα του βυθισμένου σκάφους και πως παρείχαν οξυγόνο με ειδικούς σωλήνες, ενώ η διασωστική προσπάθεια εμποδιζόταν από τον θυελλώδη καιρό. Όλα ήταν ψέματα. Τίποτα δεν είχε γίνει!

Ψεύδος ήταν επίσης η επεξηγηματική ανακοίνωση πως το Κουρσκ είχε συγκρουστεί δήθεν με Νατοϊκό σκάφος (ή κάτι, απροσδιόριστο έλεγε μια άλλη ανακοίνωση)!

Ο Πούτιν δεν διέκοψε τις διακοπές του!

Έμεινε σιωπηλός για αρκετές μέρες. Μα κυκλοφόρησαν ιστορίες και φωτογραφίες του ηλιοκαμένου προέδρου να κάνει τζετ-σκι ή να τρομάζει ψάρια (!) που έκαναν θλιβερή αντίθεση με τις φωτογραφίες των συγγενών των χαμένων ναυτών που είχαν συγκεντρωθεί στο Βιντάγιεβο. Τα ΜΜΕ παραλλήλιζαν τις προσπάθειες Κρεμλίνου να παρουσιαστεί το γεγονός πρώτα ως ασήμαντο και μετά ως Νατοϊκό λάθος με τη ντροπιαστική προσπάθεια να συγκαλυφθεί η πυρηνική έκρηξη του Τσερνόμπιλ.

Αλλά ενώ τα ψέματα για το Τσερνόμπιλ οδήγησαν τότε στο άνοιγμα πληροφόρησης “glasnost”, η νέα καταστροφή, η βύθιση του Κουρσκ οδήγησε στο κλείσιμο της πληροφόρησης.

Ο Πούτιν ήταν εξαγριωμένος και έριχνε το φταίξιμο για το κλίμα δυσαρέσκειας και ταραχής στους δημοσιογράφους – όπως κάνουν όλοι οι ανίκανοι ηγέτες. Όταν πήγε στο Βιντάγιεβο στις 22/8 να συλλυπηθεί τους συγγενείς, μόνο λιγοστοί φιλικοί δημοσιογράφοι παρέστησαν. Δεν γινόταν καμιά καταγραφή των συνομιλιών και μόνο μια κάμερα βιντεοσκοπούσε πίσω από ηχομονωτικό τζάμι! Ο ήχος μεταδιδόταν ξεχωριστά, επεξεργασμένος από ειδικούς της FSB.

Μα έγινε μια κρυφή καταγραφή από δημοσιογράφους του ανεξάρτητου, πασίγνωστου Kommersant. Αυτή έδειξε πως ο Πούτιν ήταν τρομερά εκνευρισμένος τόσο για τη συγκάλυψη όσο, και περισσότερο, για την τηλεοπτική κάλυψη. Αποστολή των ΜΜΕ ήταν όχι η πληροφόρηση του κοινού αλλά η απόκρυψη στοιχείων και γνωστοποίηση μόνο στοιχείων που θεωρούνταν κατάλληλα!

Στις τηλεοράσεις, ακούγεται να λέει, “λένε ψέματα! Λένε ψέματα!” Επανέλαβε και κατηγόρησε τους ολιγάρχες καναλάρχες ότι αυτοί ενώ επί χρόνια κατακρίνουν τις ένοπλες δυνάμεις τώρα παριστάνουν τους υπερασπιστές τους για να τις δυσφημίσουν και να τις καταστρέψουν.

Τέτοιος, λοιπόν ήταν εξαρχής ο Πούτιν: ψεύτης κι εξουσιομανής. Το γνώριζαν και οι Ρώσοι μα και οι Δυτικοί. Όσο για τις μεταρρυθμίσεις του δήθεν στις Ένοπλες Δυνάμεις, το οικτρό αποτέλεσμα φαίνεται στην ανικανότητα που αναδείχθηκε στην αισχρή εισβολή στην Ουκρανία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *