Ε1515: Γιατί δεν κερδίζουν οι Ρώσοι

Ε1515: Γιατί δεν κερδίζουν οι Ρώσοι

Στις 9 Ιουνίου, ή μια μέρα νωρίτερα, το Κρεμλίνο απέσυρε τους Buryat στρατιώτες του μετά από την πανωλεθρία που υπέστησαν στις επιθέσεις τους κατά των μεστών Ουκρανών και των έμπειρων βετεράνων της Λεγεώνας των Ξένων που υπερασπίζονται ανυποχώρητα το δυτικό Sievierodonetsk όπου δίνεται η μάχη των μαχών. “Πέφτουν σαν μύγες” σχολίασαν οι αξιωματικοί και των δύο πλευρών.

Εντυπωσιακό ύφος μα εντελώς μηχανικό, προσποιητό. Και αυτός είναι ένας καλός πρώτος λόγος που δεν κερδίζουν οι Ρώσοι. Δεν έχουν έμπειρους άντρες (ή γυναίκες) εκτός από τον ιδιωτικό Wagner στρατό του Πούτιν που όμως έχει μεγάλο μέρος του να σκοτώνει στην Κεντρική Αφρική. Ακόμα και αυτοί έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες στην Ουκρανία όπως οι ελίτ των αερομεταφερόμενων.

Οι στρατιώτες δεν ενδιαφέρονται. Και πέρα από την απειρία και ανικανότητα ο δεύτερος λόγος είναι η αδιαφορία. Στη φωτογραφία βλέπετε ένα άρμα Τ72 Β2 παραγωγής 2016 – δηλαδή η τελευταία λέξη στο ρωσικό οπλοστάσιο. Λίγα έχουν απομείνει.

Προσέξτε τα σημεία μαρκαρισμένα με κύκλο. Είναι μέρος της εξωτερικής μαλακιάς θωράκισης. Μοιάζουν θήκες αυγών πεσμένες έξω. Είναι στην πραγματικότητα σακουλίτσες που θα έπρεπε να έχουν γεμίσει με άμμο ή κάτι αντίστοιχο. Αυτή η θωράκιση μειώνει την πρώτη κρούση της οβίδας ή του πυραύλου που θα χτυπήσει το άρμα. Οι χειριστές του τανκ από αδιαφορία ή αμέλεια δεν γέμισαν τις σακουλίτσες: άδειες είναι άχρηστες.

Η αδιαφορία ή αμέλεια επεκτείνεται σε πολλούς άλλους τομείς όπως στο ότι τα άρματα σπανιότατα έχουν δίχτυ καμουφλάζ ή κλαδιά ή κάτι άλλο. Σχεδόν πάντα στέκονται ή κινούνται πλήρως εκτεθειμένα.

Σαν συνέπεια οι Ρώσοι είχαν τεράστιες απώλειες σε άρματα (και πολλά άλλα τεθωρακισμένα οχήματα). Ο αριθμός μπορεί να ξεπερνά τα 1.400.

Τον Μάιο, όταν έγινε η προσπάθεια περικύκλωσης των Ουκρανών και οι Ρώσοι έφτιαξαν την αυτοσχέδια γέφυρα στον ποταμό Deno, πάλι δεν χρησιμοποίησαν καμιά μορφή καμουφλάζ καθώς δούλευαν εκεί επί δυο μέρες. (Έχω γράψει για το επεισόδιο σε 2 ή 3 προηγούμενα άρθρα.). Οι Ουκρανοί τους παρακολουθούσαν με τα ντρόουν τους. Όταν οι μισές περίπου ρωσικές δυνάμεις πέρασαν απέναντι, ξαμόλησαν καταιγισμό πυρός και αποδεκάτισαν τους Ρώσους.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα. Στη φωτογραφία δεξιά θα μετρήσετε 17 κατεστραμμένα τανκς. Εκείνη τη μια μέρα μόνο οι Ρώσοι απώλεσαν 73 τανκς!

Τέτοιες απώλειες είναι δυσβάσταχτες και απαιτούν άμεση αντικατάσταση. Μα αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο για τους Ρώσους. Τα εργοστάσια δεν παράγουν πλέον, ή δεν παράγουν στον απαιτούμενο γοργό ρυθμό και αριθμό, τα άρματα (ή άλλα πολεμικά εφόδια).

Έτσι ένας τρίτος λόγος είναι η ανικανότητά τους να αναπληρώσουν το χαμένο υλικό. Αυτό είναι αποτέλεσμα της επικρατούσας γενικής κλεπτοκρατίας και των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι Δυτικές χώρες κι εμποδίζουν την εισαγωγή στη Ρωσία αναγκαίων αγαθών. Έτσι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν απηρχαιωμένα πολεμοφόδια.

Στη φωτογραφία βλέπετε την επιστράτευση αρμάτων που μάζευαν σκόνη κι αραχνιάσματα για 50 ή 60 έτη και που τώρα πια ανήκουν σε μουσεία.

Πώς θα είναι τα επόμενα άρματα που θα αναπληρώνουν τα κατεστραμμένα; Ίσως σαν και αυτό στη φωτογραφία;

Μα δεν είναι μόνο τα τεθωρακισμένα τους. Ήδη σταμάτησαν να χρησιμοποιούν τα κανόνια των 122 mm διότι τους τελείωσαν τα πυρομαχικά (παραγωγής 2014)! Στους δικούς τους αποσχιστές στο Ντονμπάς δίνουν τελευταία τα απηρχαιωμένα D-20.

Οι Ρώσοι πολεμούν σαν ζώα και με τον ίδιο κτηνώδη απάνθρωπο τρόπο. Γιαυτό χάνουν άντρες συνεχώς. Βομβαρδίζουν έντονα ισοπεδώνοντας πολυκατοικίες και κατοίκους και, όταν οι Ουκρανοί υποχωρήσουν για να μη χάσουν πολεμιστές, καταλαμβάνουν το χωριό ή την πόλη. Ή θυσιάζουν εκατοντάδες για να καταλάβουν κάποιο μέρος ενώ οι Ουκρανοί πάλι υποχωρούν διατηρώντας τις δυνάμεις τους. Όχι φυσικά πως και αυτοί δεν έχουν απώλειες!

Νομίζω πως η εικόνα συμβολίζει τους αντιπάλους επαρκώς, γιατί ουσιαστικά μετά από τρεις μήνες μαχών και παρά την τρομερή υπεροπλία τους οι Ρώσοι δεν κερδίζουν. Είναι σαν τον ταύρο (Ρώσοι) που σχεδόν στα τυφλά επιτίθεται στο κόκκινο ενώ ο ταυρομάχος (Ουκρανοί) του δίνει χώρο μέχρι το οριστικό θανατηφόρο πλήγμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *