Ε1543: Ουκρανία – τέλη Ιουλίου

Ε1543: Ουκρανία – τέλη Ιουλίου

1. Η διαφορά στον πόλεμο είναι τεράστια τον Ιούλιο από τότε που οι Ουκρανοί άρχισαν να χρησιμοποιούν τα Μ142 HiMARS και M270 MLRS και μερικά Γαλλικά και Βρετανικά μακράς εμβέλειας συστήματα πολλαπλών πυραύλων και ρουκετών. Φάνηκε σε αυτές τις 2 εβδομάδες πόσο θα είχε ωφεληθεί η Ουκρανία αν είχε τέτοιο οπλισμό. ΑΛΛΑ έπρεπε να εκπαιδευθούν μονάδες για να μπορούν να τον χρησιμοποιούν (και βέβαια να ξυπνήσουν οι Δυτικοί ηγέτες και να βοηθήσουν)!

Τα νέα οπλικά συστήματα των Μ142 HiMARS και Μ270 MLRS κλπ. συμπληρώνουν τα κενά που είχε ο αμυντικός κι επιθετικός ουκρανικός οπλισμός έτσι που οι Ρώσοι να έχουν τεράστιες απώλειες.  Έχουν τώρα και τα Caesar αυτοκινούμενα πυροβόλα (Μ777) και τα Μ109 Paladin που πλήττουν παραλυτικά τις ρωσικές δυνάμεις και στο μέτωπο και, το σπουδαιότερο, πιο πίσω.

Έχουν τώρα αρκετά Μ270 MLRS και 12 HiMARS. Οι ρωσικοί ισχυρισμοί πως αχρήστευσαν τους HiMARS είναι ανυπόστατοι. Υπάρχουν και οι 12 και αναμένονται 4 ακόμα. (Έχω βάλει φωτογραφίες των νεότερων όπλων σε προηγούμενα.)

Οι Δανοί προμηθεύουν τώρα πυροβολαρχίες RGM-84L-4 Harpoon που μπορούν να πλήξουν πλοία στη θάλασσα μα και λιμενικούς στόχους. Με αυτές οι Ουκρανοί θα μπορέσουν να σπάσουν την από θαλάσσης πολιορκία της Οδησσού. Στη φωτογραφία βλέπετε το νέο όπλο, έναν εκτοξευτήρα και τον πύραυλο Χαρπούν.

2. Οι Ουκρανοί δεν είναι ούτε Γεωργιανοί, ούτε Τσετσένοι, ούτε Σύριοι, κάπου 100.000 σε κάθε περίπτωση με καλάσνικοφ (ΑΚ47 και RPG) που οι Ρώσοι μπορούσαν εύκολα να τους επιβληθούν. Στη Τσετσενία χρειάστηκαν 10 έτη και στη Συρία, παρά την ισοπέδωση πόλεων βομβαρδίζουν ακόμα (μαζί και οι Τούρκοι τους Κούρδους). Οι Ουκρανοί έχουν παρατάξει 700.000 μαχητές (που αυξάνονται ενώ οι Ρώσοι μειώνονται) κι έχουν τώρα τα τελευταίας τεχνολογίας όπλα – Αμερικανικά, Βρετανικά, Γαλλικά και Γερμανικά σε πολλαπλά πυραυλικά συστήματα, μεγάλης εμβέλειας αυτοκινούμενες πυροβολαρχίες και τανκς. Τους λείπουν μόνο περισσότερα τέτοια που έρχονται σιγά σιγά. Και, κυρίως μαχητικά αεροσκάφη με τα οποία σε λίγες βδομάδες θα ταπεινώσουν τη Ρωσία όσο δεν ταπεινώθηκε η Γερμανία στον 2ο ΠΠ.

Αυτές τις μέρες (28/7) έχουν περικυκλωθεί 1.000 Ρώσοι στη Χερσώνα καθώς χαμένα εδάφη ανακτώνται βαθμιαία!

3. Μια σύντομη σχεδόν παραμελημένη ανακοίνωση σε ρωσικές εφημερίδες λέει πως ζητούνται ιδιωτικές βιομηχανίες να συνεργαστούν και να βοηθήσουν την κρατική πολεμική βιομηχανία!

Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό;

Σημαίνει πως οι κρατικές πολεμικές βιομηχανίες έχουν πατώσει και δεν μπορούν να παράγουν τα όπλα που χρειάζονται οι Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία! Ναι, θα μπορούν να προμηθεύονται τα ανταλλακτικά, τα υλικά και καινούρια μηχανήματα από την Κίνα, μα αυτό θα γίνει μόνο μετά από 18 τουλάχιστον μήνες!

Ξέρετε, πολλοί φιλορώσοι γράφουν στο Διαδίκτυο και παραθέτουν τη δική τους ρωσική πλευρά της ιστορίας αυτής. Και την παρουσιάζουν με όλη την εμετική ψευδολογία των Πούτιν, Λαβρόφ και κας Ζαχάροβα. Οι Ουκρανοί επιτέθηκαν στις νοτιοανατολικές Επαρχίες (Λουχάνσκ, Ντονιέτσκ) και σκότωναν ρωσόφωνους και ρωσόφιλους. Επίσης, θα έμπαιναν στο ΝΑΤΟ για να διευκολύνουν τα σχέδια των ΗΠΑ (και της Δύσης) να έχουν σε πολιορκία τη Ρωσία και Ευρωασιατική Ένωση, αντίπαλο δέος της ΕΕ.

Λένε επίσης πως οι Αμερικανοί δίχως άδεια του ΟΗΕ ή του ΝΑΤΟ μα με στήριξη χωρών του ΝΑΤΟ (Βρετανία κλπ.) έκαναν διάφορες παραβάσεις Διεθνούς Δικαίου και τώρα θα εκμεταλλευθούν και την Ουκρανία!

Μα ο ίδιος ο Πούτιν δήλωσε (τέλη Ιουνίου) πως ο στόχος της περιορισμένης στρατιωτικής επιχείρησης είναι να ενταχθεί η Ουκρανία ή μέρη της στη νέα Ρωσική Αυτοκρατορία. Αυτό που δεν είπε είναι πως το ΝΑΤΟ ουδέποτε απείλησε τη Ρωσία και σίγουρα δεν χρειάζεται την Ουκρανία που, έτσι κι αλλιώς θα αργήσει πολύ να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ. Επίσης ότι θέλει αυτές τις περιοχές διότι είναι η βιομηχανική παραγωγή της Ουκρανίας κι έχει στο υπέδαφος και στη θάλασσα τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων και πολυτίμων μετάλλων.

Με απλά λόγια, θέλει να λεηλατήσει την Ουκρανία και να διατηρήσει το δικό του βενζινάδικο ως μονοπώλιο!

Αυτή λοιπόν είναι η ρωσική πλευρά. Όμως δεν λέει πως, μετά από 5 μήνες, με δυσκολία κρατάει τώρα μόνο το μισό Ντονμπάς με κόστος σχεδόν 40.000 νεκρούς, 1.800 τανκς, 200 μαχητικά και άλλα τόσα ελικόπτερα και μερικές χιλιάδες άλλα τεθωρακισμένα, πυροβολαρχίες και διάφορα άλλα όπλα.

Οι πράσινοι κύκλοι είναι οι περιοχές όπου οι Ρώσοι υποχώρησαν και οι Ουκρανοί επανάκτησαν την εθνική κυριαρχία τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may also like

67. Μύθοι: Ο Μαύρος Ταύρος του Νοροβή

Είναι μια διεθνής ιστοριούλα με μαγεία και συμβολισμούς,