Ισ295: Βρετανικό φλέγμα 1940-41

Ισ295: Βρετανικό φλέγμα 1940-41

- in Ιστορικά
0

Η Μάχη της Βρετανίας κράτησε 2 μήνες, 10 Ιουλίου ως 9 Σεπτεμβρίου 1940 αν και υπήρξαν πολλές άλλες αψιμαχίες, κυρίως πάνω από τη νότια Αγγλία για πολύ διάστημα ακόμα. Ο Γκέρινγκ είχε αποτύχει να καταστρέψει τη Βασιλική Αεροπορία και να αποκτήσει κυριαρχία στον αιθέρα πάνω από τη θάλασσα της Μάγχης έτσι που να πραγματοποιηθεί η γερμανική εισβολή στις νότιες ακτές της Αγγλίας. Αντί η γερμανική Αεροπορία (Luftwaffe) να συνεχίσει να βομβαρδίζει τα αεροδρόμια, ραντάρ κι εργοστάσια παραγωγής αεροπλάνων στη Βρετανία, στράφηκε στον βομβαρδισμό του Λονδίνου και άλλων πόλεων. Έτσι οι Βρετανοί ενίσχυσαν την Πολεμική Αεροπορία τους και μπόρεσαν να κυριαρχήσουν στον αέρα, αν και το Λονδίνο βομβαρδίστηκε ανελέητα. Ήταν το λεγόμενο “μπλιτζ”. Αυτό όμως δεν πτόησε καθόλου τους Λονδρέζους, όπως θα δείξουν οι φωτογραφίες που ακολουθούν.

Το Λονδίνο βομβαρδίζεται.

Και μετά τον βομβαρδισμό σβήνονται οι φωτιές και μένουν ερείπια.

Οι Λονδρέζοι βρίσκουν καταφύγιο τα βράδια στους υπόγειους σταθμούς του μετρό και τη μέρα πάνε στις δουλειές τους ως συνήθως – στα γραφεία και στα καταστήματά τους.

Και ως συνήθως οι γυναίκες βάζουν το πλυντήριό τους και μετά απλώνουν την μπουγάδα να στεγνώσει. Και οπωσδήποτε θα έχουν το τσάι τους!

Υπήρξαν δεκάδες χιλιάδες άμαχοι νεκροί και παιδάκια ξεσπιτωμένα ή και ορφανά.

Οι υπόλοιποι συνέχιζαν με την καθημερινή ρουτίνα τους, όπως ο γαλατάς, πάντα μέσα στα ερείπια. Κι ένας νεαρός βιβλιοφάγος εκμεταλλεύεται ένα βομβαρδισμένο βιβλιοπωλείο….

Και μια αποφασισμένη νύφη σε ένα εκθαμβωτικό λευκό νυφικό βγαίνει από το βομβαρδισμένο κτήριο, που δεν έπαθε μεγάλη ζημιά, χαμογελαστή με μια τεράστια ανθοδέσμη κρίνων και, συνοδευόμενη από τον πατέρα της (με τα μετάλλιά του) κατευθύνεται προς την εκκλησία. Στο παράθυρο – η φίλη της με ανθοδέσμη και στεφάνι ως παράνυφη θα ακολουθήσει. 4 Νοεμβρίου 1940!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *