E1553: Το Ρωσικό Ναυτικό: γκάφες!

E1553: Το Ρωσικό Ναυτικό: γκάφες!

Ενδέχεται οι Ρώσοι να είναι ως λαός πιο ηλίθιοι από τους Έλληνες. Η τεράστια γκάφα τους να εισβάλουν στην Ουκρανία θα μείνει ίσως αξεπέραστη. Μα υπάρχουν και άλλες. Σήμερα θα ασχοληθώ με μια φετινή σχετικά με τη γιορτή του Ναυτικού.

Οι Ρώσοι δεν έχουν καμιά ναυτική παράδοση άξια λόγου. Το Ναυτικό τους ξεκίνησε με τον Μέγα Πέτρο το 1696 ο οποίος φέρεται να είπε πως «Ένας μονάρχης που έχει μόνο στρατό έχει μόνο ένα χέρι μα έχει και τα δυο χέρια όταν έχει και ναυτικό»! Και όλες οι παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα του Ρωσικού Ναυτικού εδραιώθηκαν επί βασιλείας του.

Το 2017 με διάταγμα του προέδρου Πούτιν ως ημέρα γιορτής του Ναυτικού καθιερώθηκε η τελευταία Κυριακή Ιουλίου με μια μεγάλη παρέλαση στην Αγία Πετρούπολη.

Έτσι και φέτος. Μόνο που φέτος υπήρξαν και δυο γκάφες!

Μια εφημερίδα της Bashkiria δημοσίευσε ένα εορταστικό κείμενο που εγκωμίαζε τον ρωσικό στόλο και τις ηρωικές νίκες του που προστάτευαν το έθνος. Το θριαμβικό κείμενο δε το συνόδευε και μια φωτογραφία: ήταν το καμάρι του στόλου στη Μαύρη Θάλασα, η ναυαρχίδα Μοσκβά, την οποία είχαν βυθίσει δυο πύραυλοι “Ποσειδών” των Ουκρανών τον περασμένο Απρίλιο! Αυτή αναρτήθηκε υπερήφανα στο Διαδίκτυο για να αποσυρθεί γρήγορα μόλις άρχισαν τα σχόλια απορίας και διαμαρτυρίας!

Όμως η επόμενη ήταν ακόμα χειρότερη.

Εδώ, στην Tyumen, ο δήμος ανάρτησε εορταστικές σημαίες στους δρόμους με ένα αεροπλανοφόρο στο κέντρο. Μα οι σχεδιαστές του εγχειρήματος πρέπει να ήταν εντελώς άσχετοι με το Ναυτικό διότι το αεροπλανοφόρο είναι το πυρηνοκίνητο George H. W. Bush του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού!

Πώς τώρα το αμερικανικό σκάφος μπορούσε να περάσει έστω στιγμιαία για το μοναδικό ρωσικό αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», ναυαρχίδα του στόλου, είναι μυστήριο!

Αυτό το σκάφος, σχεδόν σκουριασμένο ερείπιο, οι Ρώσοι προσπαθούν να το ανακαινίσουν εδώ και χρόνια μα αργούν τόσο πολύ που όταν γίνει πια μια καινούρια εγκατάσταση είναι ξεπερασμένη και χρειάζεται πάλι κάτι καινούριο! Τα λεφτά εξαφανίζονται πολύ πιο γρήγορα από τις ανακαινίσεις! Ακόμα και αν γίνει μάχιμο θα είναι για γέλια.

Αυτά για το πολεμικό ναυτικό της κραταιάς Ρωσίας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *