E1589: Κλεπτοκρατίας κλωνοποίηση

E1589: Κλεπτοκρατίας κλωνοποίηση

Γράφω εγώ γιατί ο Νικόδημος βαρέθηκε τον ατέλειωτο οχετό της πουτινικής κλεπτοκρατίας που διαπερνά την Αγία Ρωσία σαν τον κρύο αέρα από την Πετρούπολη ως τη νήσο Shakalin στον Ειρηνικό (7.500 χλμ.)!

Για τους κλεπτοκράτες η γη είναι το πρώτο επενδυτικό καταφύγιο. Πρώτα στη Ρωσία καθαυτή (εδάφη στην επαρχία, οικόπεδα στα προάστια Μόσχας, Πετρούπολης και άλλων μεγάλων πόλεων και μετά διαμερίσματα και αρχοντικά) και μετά πανάκριβα διαμερίσματα στη (διαβολική) Δύση όπου να μπορούν να αγκυροβολούν και τα πανάκριβα γιοτ τους. Οι τελευταίοι είναι πραγματικά μεγάλοι ολιγάρχες-κλεπτοκράτες. Συμβουλεύομαι σε όλα σχεδόν τον αντιφρονούντα Misha Firer μα αδυνατώ να μιμηθώ το πηγαίο χιούμορ του (και να κατανοήσω πώς δεν έχει φυλακιστεί ακόμα)!

Να η Πλατεία Σαχάροφ, κέντρο Μόσχας – από το όνομα του πυρηνικού φυσικού που μετά ήθελε δημοκρατικά δικαιώματα για τους σοβιετικούς κολίγους και φιλελεύθερες πρακτικές για οικονομικές συναλλαγές. Το όνομα έμεινε. Κι εκεί ορθώνονται τα σύγχρονα κουβούκλια όπου επενδύουν οι αφελέστατοι νεόπλουτοι: αφελέστατοι, διότι ενώ οι ίδιοι μένουν αλλού, αυτά είναι πανάκριβα και δύσκολα θα ενοικιαστούν καθώς ο πληθυσμός της Ρωσίας μειώνεται. Πολλή προσφορά, λίγη ζήτηση. Μα οι αξιωματούχοι της Κλεπτοκρατίας έχουν ως και 20 τέτοια κελιά! Γεμάτα με σκόνη μόνο!

Υπάρχει και ο Alexander Khοroshaνin, τέως κυβερνήτης της νήσου Σακαλίν (βόρεια της Ιαπωνικής Hokkaido) – την οποία διεκδικεί και η Ιαπωνία.

Ψαράδες κι εξαγωγείς είναι οι πιο πολλοί από τους 500.000 κατοίκους. Εξάγουν τα θαλασσινά στην Ιαπωνία, ΗΠΑ κλπ, διότι αυτά (καβούρια, τόνοι, γαρίδες, φύκια κλπ.) είναι πολύ ακριβά για τις λαϊκές αγορές της Ρωσίας.

Το 2015 συνελήφθη μετά από μερικές κινήσεις επιλεκτικής κάθαρσης που έκανε το Κρεμλίνο σε πολύ βαριές καταγγελίες. Δικάστηκε και καταδικάστηκε σε 13 έτη φυλάκισης. Άλλοι με πολύ μικρότερες αμαρτίες και γνωριμίες φυλακίστηκαν για περισσότερα χρόνια, ενώ οι πολύ μεγάλοι που ξέρουν άριστα να φυλάγονται (με πουτινική προστασία) δεν συλλαμβάνονται. Μερικοί φεύγουν στην αμαρτωλή Δύση μόλις μυριστούν κάτι – και στρέφονται κατά του Πούτιν που μάλλον ήθελε μεγαλύτερο ποσοστό.

Το 2009 ο κυβερνήτης οργάνωσε μια εγκληματική ομάδα με τη βοήθεια του πρώην αντιπροέδρου της περιφερειακής κυβέρνησης Sergey Karepkin που αποσπούσε εκατομμύρια από τοπικούς επιχειρηματίες για τις υπηρεσίες προστασίας που τους παρείχε και για την προώθηση των εργασιών τους.

Ο Khοroshaνin είχε στόλο ακριβών αυτοκινήτων και μεγάλη συνοδεία τον ακολουθούσε παντού με αστυνομικά και ουρλιαχτά σειρήνων.

Τα 6 αμάξια από αυτά μόνο είχαν αξία 42 εκμ. ρούβλια. Είχε επίσης 4 διαμερίσματα πολυτελείας αξίας 250 εκμ ρούβλια. Το αρχοντικό του κόστιζε στους φορολογούμενους 200 εκμ ρούβλια το έτος. Μετά είχε ιδιόκτητο μέγαρο στη Σακαλίν (φωτογραφία) κι ένα στο ακριβό προάστιο της Μόσχας Ryublevka ‘το Χρυσό Χιλιόμετρο’. Είχε αρκετά οικόπεδα επίσης για αξιοποίηση, 700 εκμ σε μετρητά και σωρεία κοσμημάτων, όπως η συλλογή ρολογιών:

Αυτά όλα δημοσιεύθηκαν στον ρωσικό τύπο, μα δεν μαθεύτηκε πώς ακριβώς αυτός ο πρώην κυβερνήτης εξαφανίστηκε από τη φυλακή όπου κρατούνταν. Τέλος!

Υπάρχουν όμως πολλοί άλλοι όπως το νέο ανερχόμενο αστέρι, ο Alexey Russkikh, κυβερνήτης της περιφέρειας (Oblast) Ulyanovsk, από το Izhevsk. Έχει μεγάλη εταιρία ακινήτων ο Russkish και ανέλαβε, με εντολή του Κρεμλίνου φυσικά, να στρατολογήσει ένα τάγμα εθελοντών. Το οποίο κάνει με μεγάλη προθυμία!

Το σύστημα Πούτιν έχει στις Περιφέρειες κυβερνήτες ξένους πάντα για να μην υπάρχει σύνδεση με τους ντόπιους και οι φόροι να μην αναδιανέμονται ή να κατακρατούνται από επιτήδειους μα να πηγαίνουν κατευθείαν στη Μόσχα. Πολλοί εκλεγμένοι ντόπιοι ανώτεροι αξιωματούχοι φυλακίζονται διότι αποκαλύπτεται πως υπήρξε (ολοφάνερη) εκλογική νοθεία.

Παρότι νεοαφιχθείς στην πολιτική της Κλεπτοκρατίας, σε μια περιοχή 60 τετραγωνικών χιλιομέτρων ο Russkikh έχει στην ιδιοκτησία του, 7 μονοκατοικίες, 4 διαμερίσματα και αρκετά οικόπεδα. Καθόλου άσχημη προσπάθεια.

Μα η περιφέρεια πάσχει από υπογεννητικότητα και μείωση του πληθυσμού και αναμένεται να μείνει μια έρημη περιοχή σε 70 το πολύ έτη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *