Ε1532: Αντίσταση στα κατεχόμενα

Ε1532: Αντίσταση στα κατεχόμενα

Ναι, στην Ουκρανία η αντίσταση στα κατεχόμενα είχε ξεκινήσει από το 2015. Μα τώρα πήρε πολύ βιαιότερη μορφή και μεγαλύτερη έκταση. Τώρα μάλιστα με την επιστράτευση έχει διογκωθεί.

Σύντομα μετά την εισβολή, συστάθηκε η “Κίτρινη Κορδέλα” που λειτουργεί στην Κριμαία ενάντια στους Ρώσους κατακτητές, όπως τους ονομάζουν. Βίαιες εκδηλώσεις από παρτιζάνους (ή “τρομοκράτες Ναζί” για τους Ρώσους) παρουσιάστηκαν στη Σεβαστούπολη, στη Χερσώνα και τη Μελιτούπολη. Η Κίτρινη Κορδέλα παρέχει πληροφορίες επίσης στον Ουκρανικό Στρατό και χάρη σε αυτές οι Ουκρανικές Δυνάμεις ανατίναξαν δυο ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στις αρχές Ιουνίου έξω από τη Χερσώνα.

Στις 22 Μαΐου στο Energodar ανατινάχτηκε το σπίτι του Andrei Shevchyk που ήταν συνεργάτης των Ρώσων και διορίστηκε Δήμαρχος όταν η πόλη καταλήφθηκε. Ο ίδιος τραυματίστηκε βαριά.

Στη Χερσώνα, 18 Ιουνίου ανατινάχτηκε το αυτοκίνητο του Yevhen Sobodev που είχε διοριστεί από τους Ρώσους ως επικεφαλής των φυλακών. Ο ίδιος τραυματίστηκε βαριά και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Συνολικά σκοτώθηκαν πάνω από 80 Ρώσοι από παρτιζάνους.

Στη Μελιτούπολη οι παρτιζάνοι επιδόθηκαν σε πολλές πράξεις αντίστασης. Είχαν αρχίσει από τον Απρίλιο. Πρώτα ανατινάχτηκε μια γέφυρα από την οποία περνούσαν οι ανεφοδιασμοί των Ρώσων που έρχονταν από την Κριμαία. Στον σιδηροδρομικό σταθμό ανατινάχτηκε τεθωρακισμένο τρένο όπου επίσης μετέφερε όπλα και πυρομαχικά στους κατακτητές.

Στις 23 Μαΐου οι παρτιζάνοι πάλι επιτέθηκαν στον σταθμό και ανατίναξαν τις ράγες που χρησιμοποιούνταν από τους Ρώσους για ανεφοδιασμό.

Καθόλη τη διάρκεια της κατάληψης της Μελιτούπολης οι παρτιζάνοι πυροβολούσαν συνεργάτες των Ρώσων και Ρώσους αξιωματικούς μα και στρατιώτες που περιπολούσαν τη νύχτα. Υπήρξαν πάνω από 100 θύματα.

Τον Μάιο η διοίκηση στην Ζαπορίτσα ανακοίνωσε πως οι παρτιζάνοι είχαν καταστρέψει όλα τα ραντάρ κοντά στη Μελιτούπολη τα οποία οι Ρώσοι χρησιμοποιούσαν για να μπλοκάρουν τα ουκρανικά δίκτυα επικοινωνιών. Οι παρτιζάνοι βοήθησαν επίσης ποικιλότροπα στην καταστροφή εχθρικών πυροβολαρχιών.

Στη Mikolaiv επίσης υπήρξαν πολλές δραστηριότητες αντίστασης και οι παρτιζάνοι εξόντωσαν πολλούς Ρώσους. Στις 20 Ιουνίου 3 Ρώσοι στρατιώτες πυροβολήθηκαν μέσα σε ένα σουβλατζίδικο. Οι δυο πέθαναν, ο τρίτος τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

Στην πόλη Kreminna στην επαρχία Luhansk στο δημαρχείο εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός καθώς συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο των συνεργατών των Ρώσων.

Σε όλες τις πόλεις μοιράζονταν φυλλάδια και ανέμιζαν ουκρανικές σημαίες – όλα δουλειά των παρτιζάνων. Μα η εντονότερη δράση εκτελείται στην περιοχή της Χερσώνας με πολλούς Ρώσους και συνεργάτες νεκρούς. Η Ρωσία δεν έχει τόσους πολλούς στρατιώτες για να μπορέσει να κυνηγήσει αποτελεσματικά τους παρτιζάνους. Οι Ουκρανοί πιστεύουν πως αυτή η περιοχή είναι η επόμενη από την οποία οι εχθροί θα αποχωρήσουν!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *