Ε1563: Άλλη μια πουτινική σελίδα

Ε1563: Άλλη μια πουτινική σελίδα

Σύμφωνα με τις επίσημες δημοσκοπήσεις στη Ρωσία μόνο 20% δεν υποστηρίζουν την “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία. Το 51% νιώθουν υπερηφάνεια για τις “επιτυχίες” τους στην Ουκρανία καθώς εκκαθαρίζουν τους Ναζί εκεί. Ανάμεσα στους συνταξιούχους το ποσοστό ανεβαίνει σε 65%. Μόνο το 5% νιώθουν ντροπή και μόλις 8% νιώθουν οργή και αγανάκτηση. Το 31% νιώθουν τρόμο και ανησυχία.

Μπορεί να είναι γνήσια τα νούμερα. Μα στις αρχές Αυγούστου έγιναν διαμαρτυρίες κλίμακας στην Αγία Πετρούπολη, παρότι απαγορεύονται! Δεν ξέρω αν έγιναν συλλήψεις και φυλακίσεις και πόσες, μα σίγουρα έγιναν ξυλοδαρμοί. Μετά, αν τόσο μεγάλο ποσοστό νιώθουν υπερηφάνεια, δεν θα έπρεπε να είναι δύσκολο για το Κρεμλίνο να στρατολογήσει “εθελοντές” ή τακτικούς στρατιώτες για την Ουκρανία, ούτε να χρειάζεται να μιλάει για “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” και όχι “πόλεμο”. Ούτε θα χρειαζόταν να περισυλλέγει νεοσύλλεκτους από τις μακρινές και φτωχές ασιατικές περιοχές της Ομοσπονδίας.

Μια δημοσίευση και μερικές αναρτήσεις στη Ρωσία συμφωνούν στο ότι ένα 90% κατεβάζουν το τηλέφωνο μόλις μάθουν πως πρόκειται για δημοσκόπηση και ακούσουν τις ερωτήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Από το υπόλοιπο 10%, το 70% είναι υπέρ του πολέμου και οι άλλοι εναντίον. Οπότε το πραγματικό ποσοστό υπέρ είναι μόλις 7% του συνόλου!

Υπάρχουν στη Ρωσία εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, πολλοί από τους οποίους είναι πολύ ηλικιωμένοι, άρρωστοι πια βετεράνοι από τον Πατριωτικό Πόλεμο (2ο Παγκόσμιο Πόλεμο) και άλλες εκστρατείες (= επιδρομές σε άλλες χώρες) που έκανε η Σοβιετία και μετά η Ρωσία του Πούτιν.

Ο κ. Khachatryan είναι ένας από αυτούς, με τα μετάλλιά του. Είναι τώρα 94 ετών και ζει στη Μόσχα από το 1977. Ήταν 17 ετών όταν πολέμησε τους Γερμανούς και μετά τον πόλεμο προβιβάστηκε σε αξιωματικό και υπηρέτησε στον Κόκκινο Στρατό ως τα 70 του οπότε είχε την πρώτη του άδεια για να χειρουργηθεί σε νοσοκομείο.

Ζει με την κόρη και την εγγονή του σε ένα μικρό διαμέρισμα 50 τ.μ. Κοιμάται σε έναν καναπέ που ανοίγει σε κρεβάτι στην κουζίνα! Βλέπει τηλεόραση σιωπηλά για να μην ταράζει την ησυχία των άλλων. Δυο φορές τη βδομάδα πάει σε στρατιωτική καντίνα για να έχει δωρεάν γεύμα. Η μισή πενιχρή του σύνταξη ξοδεύεται σε φάρμακα. Στον πόλεμο εξερράγη νάρκη και τα θραύσματά της μπήκαν στην πλάτη του!

Ο πρόεδρος Πούτιν υποσχέθηκε να φροντίσει τους εναπομείναντες βετεράνους, να έχουν καλύτερη περίθαλψη και άνετη κατοικία. Ο Κχατσάτριγιαν περίμενε πολύ καιρό, μα δεν έγινε τίποτα. Έγραψε στον πρόεδρο τρεις φορές και πήρε μια απάντηση που του έδινε συγχαρητήρια για την προσφορά του στην πατρίδα!

Επί χρόνια τώρα το Κρεμλίνο ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια (δισεκατομμύρια ρούβλια, για την ακρίβεια) για την ανέγερση μνημείων που θυμίζουν τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο όπως αυτό το τελευταίο για τους ήρωες της Μάχης του Rzhev: 2 έτη, 80 τόνοι μπρούντζου για τη φιγούρα 25 μέτρα ύψος (2020).

Μετά, ένας νέος ναός για τον Στρατό που τελείωσε το 2020 και κόστισε $120 εκμ. Και άλλα πολλά….

Η ετήσια παρέλαση Νίκης στη Μόσχα κοστίζει πάνω από $15 εκμ. Μα παρελάσεις γίνονται σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

Λεφτά για τους βετεράνους μόνο δεν υπάρχουν!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *