Ε1618: Ποτέμκιν Στρατός Ρωσίας

Ε1618: Ποτέμκιν Στρατός Ρωσίας

Δανείζομαι στοιχεία και φωτογραφίες από άρθρο του Ρώσου αντιφρονούντος Misha Firer στο Διαδίκτυο: How strong is the Russian military might ‘Πόσο ισχυρή είναι η Στρατιωτική Δύναμη της Ρωσίας’. Είναι μια σύντομη επίσκεψη σε μια στρατιωτική βάση στη Μόσχα. Να η είσοδος με το σημείο ελέγχου. Περνάς αργά και δεν κορνάρεις.

Βλέπετε το αρχηγείο στα αριστερά σας.

Και μια αφίσα δείχνει την εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων Spetsnaz.

Να κι ένα στρατιωτικό καμιόνι και παράξενες σωληνώσεις. Μα παρότι η βάση θεωρείται λειτουργική, δεν φαίνονται στρατιώτες πουθενά! Πώς κι έτσι;

Μια ματιά σε ένα κτήριο που μοιάζει αποθήκη: τίποτα και κανένας, ούτε στην αίθουσα που είναι εγκαταλελειμμένη και άδεια. Διότι οι στρατηγοί και άλλοι αξιωματικοί πούλησαν ό,τι ήταν κάποτε αποθηκευμένο εδώ!

Η εξήγηση-απάντηση στην απορία σας είναι απλή: παρά τα λιγοστά σκόρπια οχήματα και μερικές συσκευές πολέμου, πρόκειται για μια βάση Ποτέμκιν! Είναι μια σκηνοθετημένη δουλειά με προσόψεις και κατάλληλα σύνεργα να δίνουν την εμφάνιση στρατιωτικής βάσης! Όπως το 1787 όταν στην επίσκεψη της αυτοκράτειρας Αικατερίνης Β’, ο Γκριγκόρι Ποτέμκιν, πρώην εραστής της και νυν κυβερνήτης της Κριμαίας, έστηνε με σκηνικά το ένα χωριό μετά το άλλο στην Ταυρική χερσόνησο και μεταμφίεζε στρατιώτες σε μουζίκους για να δείξει πως η περιοχή που οι Ρώσοι είχαν καταλάβει από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1783 αναπτυσσόταν τώρα γοργά!

Μα να και κάποιος που σκάβοντας έναν λάκκο ή ένα χαντάκι κάνει χρήσιμη εργασία. Ένας κομπάρσος – μέρος της σκηνοθεσίας κι αυτός!

Α, μα υπάρχει μια ακόμα πλευρά. Τα κτήρια δεν πρέπει να μένουν ανεκμετάλλευτα. Έτσι ενοικιάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και οι αξιωματικοί έχουν κάποιο έξτρα εισόδημα!

Κάποιοι δουλεύουν εδώ. Διότι όπου υπάρχει καπνός, όπως φαίνεται καθαρά εδώ, πρέπει να υπάρχει και φωτιά!

Μην ξεχνάτε τώρα, πως βρισκόμαστε σε μια βάση, μέσα στην πυκνοκατοικημένη Μόσχα με ψηλές πολυκατοικίες ολόγυρα όπου εύκολα κάποιος τραβά φωτογραφίες ή βίντεο. Αν συναντάμε αυτήν την κατάσταση εδώ, συλλογιστείτε τι μπορεί να συμβαίνει πιο μακριά σε μια ή άλλη επαρχία της αχανούς χώρας…. Εδώ και ο Misha Firer – όχι ως κομπάρσος!

Παντού ερήμωση κι εγκατάλειψη…. Πόσες άλλες τέτοιες βάσεις Ποτέμκιν υπάρχουν άραγε στις διάφορες επαρχίες της χώρας; Δεκάδες, εκατοντάδες;

Είναι σφάλμα να σκέφτεται κάποιος, πως η μεταβατική δεκαετία 1990 τελείωσε και η χώρα μπήκε σε τροχιά ανάπτυξης με τον νέο ηγέτη Πούτιν. Απλώς η χώρα δέχτηκε μια ισχυρή επέμβαση Botox για να συνεχίσει την παράδοσή της σε ανευθυνότητα και κλεπτοκρατία, μα να εμφανίζεται με λαμπερή γκλαμουριά στις παρελάσεις (9 Μαΐου) και στην τιβί. Οι αυλικοί του Πούτιν και οι φιλικοί στρατηγοί πίνουν το κονιάκ και το ουίσκι τους στα χλιδάτα σπίτια τους. Η βότκα είναι για τα εκατομμύρια κατώτερα υποζύγια από τα οποία οι ελίτ αντλούν τις 2.000 “συμβούλων” για τη Συρία και 180.000 ή τόσους 18άχρονους που σκοτώνονται και τα πτώματά τους μένουν στην Ουκρανία. Και τώρα απαιτούν άλλες 300.000 άντρες 18- 45 ετών, ή και γέρους, που θα πολεμούν με σκουριασμένα όπλα!

Ο Πούτιν πιστεύει τα ψέματα των στρατηγών του, (ψέματα που ο ίδιος ενθαρρύνει), πως έχει Ένοπλες Δυνάμεις και πυρηνικά που καθιστούν τη χώρα του μεγάλη Υπερδύναμη.

Αυτά βλέπει ο ίδιος και αυτά πλασάρονται από τα μίντια και κυρίως την τηλεόραση. Ο υπερήφανος κι ένδοξος Κόκκινος Στρατός!

Αλλά να και η πραγματικότητα – στον στρατώνα και στο μέτωπο στην Ουκρανία: άρματα που κόστισαν εκατομμύρια σκουριάζουν κατεστραμμένα στον Δνείπερο της Ουκρανίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *