Ε1663: Αρχές Νοεμβρίου (3)

Ε1663: Αρχές Νοεμβρίου (3)

Δεν είναι μόνο στην ξηρά που οι Ουκρανοί προελαύνουν νικώντας τα ρωσικά στρατεύματα. Φαίνεται πως το ίδιο γίνεται και στη θάλασσα και ας μην έχουν ναυτικό άξιο λόγου.

Στα τέλη Οκτωβρίου οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως αναχαίτισαν με επιτυχία μια ουκρανική θαλάσσια επίθεση στο λιμάνι της Σεβαστούπολης. Είναι η ίδια μέθοδος ψευδολογίας που χρησιμοποίησαν για την επίθεση και τη βύθιση της ναυαρχίδας “Μοσκβά”. Αρχικά δεν έγινε τίποτα, μετά έγινε ατύχημα (κάποιοι κάπνιζαν πλάι στα εκρηκτικά!) και τελικά το πλοίο βυθίστηκε!

Το ίδιο έγινε και με τη διείσδυση ουκρανικών σκαφών στο λιμάνι Σεβαστούπολης. Αρχικά, δεν έγινε τίποτα. Μετά, ναι μερικά ντρόουν εισέβαλαν μα αποκρούστηκαν. Μετά ήρθαν οι φωτογραφίες με καπνούς –

Ουκρανικές και ξένες πηγές σύντομα έδωσαν σε κυκλοφορία διάφορα βίντεο που δείχνουν πλοιάρια να εισβάλλουν στο λιμάνι της Σεβαστούπολης και να προκαλούν ζημιές σε ορισμένα πλοία. Τουλάχιστον 2, ίσως και 3, έπληξαν στόχους πολεμικά πλοία. Η μια στήλη αριστερά είναι το “Μακάροφ”, η άλλη το ναρκαλιευτικό. Μα υπάρχει κι άλλος καπνός – ίσως!

Από άλλες περιγραφές που αναδύθηκαν στο Διαδίκτυο αρχές Νοεμβρίου φαίνεται πως ουκρανικά USV (= unmanned surface vehicles: μη-επανδρωμένα οχήματα επιφάνειας), εισέβαλαν στο λιμάνι. Το ένα εμβόλισε τη νέα ναυαρχίδα (που αντικατέστησε τη Μοσκβά), τη φρεγάτα “Ναύαρχος Μακάροφ” και το άλλο το ναρκαλιευτικό Ivan Golubets. Η “Μακάροφ” έπαθε πολλαπλές ζημιές και το σύστημα-ραντάρ της καταστράφηκε πλήρως. Το “Ιβάν” επίσης έπαθε ζημιές και ανοίχτηκε μεγάλη τρύπα στο κύτος του.

Ο Ουκρανός δημοσιογράφος Andriy Tsapliyenko ισχυρίζεται σε άρθρο του, πως καταστράφηκαν τουλάχιστον τρία πολεμικά πλοία που έφεραν πυραύλους Kalibr με τους οποίους οι Ρώσοι πλήττουν μη-στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία. Είναι πιθανό, προσθέτει, μερικά πρόσθετα ρωσικά πολεμικά να έχουν χτυπηθεί και μερικά να έχουν βυθιστεί.

Με αυτήν την επιδρομή, όπου συνδυάστηκε επίθεση αέρος και θάλασσας, οι Ουκρανοί γράφουν νέο κεφάλαιο στη στρατιωτική ιστορία καθώς χρησιμοποιούν τα στρατιωτικά μέσα που διαθέτουν με έξυπνο, αποτελεσματικό τρόπο. Είναι μάλλον σίγουρο πως τα περισσότερα ντρόουν και μη-επανδρωμένα ρομποτικά πλοιάρια καταστράφηκαν, λόγω των πυκνών αμυντικών δικτύων, χωρίς να χτυπήσουν στόχους, μα τουλάχιστον 2 ή 3 πέτυχαν στον σκοπό τους.   

Οι Ρώσοι πρέπει να αντιλαμβάνονται καθαρά πια πως οι Ουκρανοί μπορούν με ποικίλους τρόπους να πλήξουν στόχους σε ρωσικά εδάφη παρά τα αμυντικά συστήματα. Ίσως να το πήραν απόφαση και γι’ αυτό αφήνουν τη Χερσώνα – αν την εγκαταλείπουν όντως μαζικά.

Έχει γίνει γνωστό, πως τα υποβρύχια που διέμεναν στη Σεβαστούπολη αποχώρησαν και τώρα μένουν στο λιμάνι Novorossiysk στην άλλη πιο ασφαλή ρωσική πλευρά, ανατολικά του στενού Κερτς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *