E1693: Αρχές Δεκεμβρίου 2022

E1693: Αρχές Δεκεμβρίου 2022

Στις 12 Νοεμβρίου οι Ρώσοι εγκατέλειψαν στη Χερσώνα και ένα νέο κεφάλαιο άνοιξε για τον συνεχιζόμενο πόλεμο. Οι Ουκρανοί στην απελευθερωμένη πόλη γιόρτασαν θριαμβευτικά – με το δίκιο τους.

Στο Bakhmut η μάχη συνεχίζεται. Σε ορισμένα σημεία κερδίζουν οι Ουκρανοί, σε άλλα κερδίζουν οι Ρώσοι μα οι συγκρούσεις είναι άγριες, αιματηρές.

Νέα επιχείρηση των Ουκρανών η κατάληψη της παράξενης χερσονήσου Kinburn Spit που κρατούσαν οι Ρώσοι ως τέλη Νοεμβρίου (χάρτης). Οι Ουκρανοί βομβάρδισαν τη ρωσική βάση εκεί και προχωρούν στην ανάκτηση του εδάφους, Ουκρανικά ελικόπτερα έκαναν εφόδους και αναγνωρίσεις.

Δυο στρατιωτικά αεροδρόμια σε ρωσικό έδαφος εκατοντάδες χιλιόμετρα ανατολικά των Ουκρανικών συνόρων υπέστησαν εκρήξεις: τρεις Ρώσοι σκοτώθηκαν και μερικά αεροσκάφη μακρινής δράσης καταστράφηκαν.

Είναι γνωστό πως στο παρελθόν έγιναν πυρκαγιές, εκρήξεις και άλλες καταστροφές σε διάφορα εργοστάσια ή σε στρατιωτικές βάσεις σε ρωσικές περιοχές, μα πάντα σε σημεία λίγο μόνο χιλιομέτρων σε ρωσικό έδαφος μα ποτέ πέρα από λίγες δεκάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα. Τώρα χτυπήθηκαν βάσεις αεροσκαφών βαθιά στη ρωσική επικράτεια, σχεδόν 500 χλμ. από τα ουκρανικά σύνορα. Αυτό σημαίνει πως οι Ουκρανοί μπορούν τώρα να πλήξουν την ίδια τη Μόσχα! Ο χάρτης δείχνει τις τοποθεσίες:

Αυτή τη φορά οι βάσεις, μια στο Ryazan και μια στο Saratov, απέχουν πάνω από 450 χλμ. από τα ουκρανικά σύνορα. Η Ρωσία πιστεύει πως υπαίτιοι είναι οι Ουκρανοί και ανταπέδωσε την επίθεση με δικούς της πυραύλους ενάντια σε ουκρανικές περιοχές δίχως στρατιωτική σημασία. Οι Ουκρανοί δεν έκαναν κανένα σχόλιο.

Η ανακοίνωση των Ρώσων (αρχές Δεκεμβρίου): ‘Το καθεστώς Κιέβου επιχείρησε επίθεση με σοβιετικής κατασκευής UAV (μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα) στα στρατιωτικά αεροδρόμια Dyagilevo στην περιοχή Ryazan και Engels στην περιοχή Seratov για να καταστρέψει μεγάλης εμβέλειας αεροσκάφη. Τα UAV αναχαιτίστηκαν καθώς πετούσαν σε χαμηλό υψόμετρο.’

Τώρα, αφού έγιναν εκρήξεις και πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση, 3 μέλη του στρατιωτικού προσωπικού σκοτώθηκαν και 4 τραυματίστηκαν ενώ τουλάχιστον 2 αεροσκάφη υπέστησαν ζημίες, κάποια UAV (είτε ουκρανικά είτε άλλης εθνικότητας) πρέπει να πέρασαν και να έπληξαν τα αεροδρόμια. Εκεί, σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν μεγάλη συγκέντρωση βομβαρδιστικών μακρινής δράσης στο Engels.

Μα το πιο σημαντικό γεγονός είναι πως οι ρωσικές άμυνες, άσχετα με την επίσημη ανακοίνωση δεν μπόρεσαν να αναχαιτίσουν τα ουκρανικά ντρόουν!!!

Αυτή η επίθεση, που σίγουρα έγινε από Ουκρανούς, δείχνει πως ίσως μια νέα τακτική μπαίνει σε εφαρμογή: χτυπήματα πολύ βαθύτερα στο ρωσικό έδαφος που να σακατεύουν τη ρωσική πολεμική προσπάθεια.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι Ουκρανοί έχουν πλέον οπλικά συστήματα που μπορούν να πλήξουν στόχους σε ρωσικό έδαφος ως τη Μόσχα και πολύ πιο πέρα.

Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών DSINT με την ανάλυση του Teuder, έδειξε την εμβέλεια των ουκρανικών UAV στη Ρωσία.

Είναι μεγάλη αυτή η εμβέλεια (όπως βλέπετε στον χάρτη) και αν οι Ουκρανοί επιδοθούν σε τέτοιες επιθέσεις, θα αλλάξουν άρδην οι κανόνες του πολέμου και οι πουτινικοί θα μάθουν τι εστί βομβαρδισμός αμάχων!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *