Ε1697: Αναπλήρωση Όπλων

Ε1697: Αναπλήρωση Όπλων

Τα οπλικά συστήματα της Ουκρανίας (εξαιρώντας τα πυρηνικά όπλα) είναι πολύ ανώτερα από αυτά της Ρωσίας. Όλα σχεδόν τα ρωσικά όπλα είναι κατασκευής του σοβιετικού καθεστώτος με ελάχιστες βελτιώσεις από το 2000 και δώθε. Ακόμα και τα ντρόουν είναι εισαγωγής από Τουρκία, Ιράν (και Β. Κορέα;) δίχως ρωσική βελτίωση. Σε αντίθεση, οι Ουκρανοί, όπως έδειξαν τα πλήγματα στρατιωτικών αεροπορικών βάσεων (αρχές Δεκεμβρίου), βελτίωσαν τα δικά τους ντρόουν σοβιετικής κατασκευής σε πολύ ανώτερο επίπεδο λειτουργίας.

Οι Ρώσοι βρίσκονται σε πολύ άσκημη θέση τώρα πια. Διότι ενώ ξοδεύουν μεγάλες ποσότητες πυραύλων και αρμάτων (χάνουν περίπου 10 τανκς τη μέρα) δεν μπορούν να αναπληρώσουν τις απώλειές τους. Ο ένας λόγος είναι πως πολλά εξαρτήματα είναι εισαγωγής: π.χ. συσκευές επικοινωνίας και εξαρτήματα στα καντράν οχημάτων, αεροσκαφών κλπ.

Τα ρωσικά εργοστάσια δεν μπορούν να παράγουν 10 τανκς κάθε μέρα. Το Ural Vagon Zavod μπορεί και παράγει εξαιρετικά άρματα μα όχι 10, ούτε 5! Και οι απώλειες είναι τεράστιες – 1.450 τανκς!

Αναγκάζονται πια να χρησιμοποιούν τα παλαιά Τ-62 σοβιετικής κατασκευής. Τέτοια και άλλα όμοια έχουν – περίπου 18.000 – σε διάφορες αποθήκες ανατολικά της Μόσχας. Μα πολύ λίγα είναι λειτουργικά πια!

Μα και οι Ουκρανοί έχουν πια δυσκολία να αναπληρώνουν απώλειες. Παρότι η συνδυασμένη παραγωγή των ΗΠΑ και χωρών του ΝΑΤΟ (Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, κυρίως) είναι πολύ μεγαλύτερη της Ρωσίας, ούτε αυτή φτάνει πλέον να αναπληρώνει τα όπλα και οχήματα που ξοδεύονται στην άμυνα κατά της ρωσικής επιδρομής. Η Αμερική προμηθεύει τανκς και πυροβολαρχίες Μ777 από τα (έξτρα) αποθέματά της.

Μερικοί προβλέπουν τα εξής ως επόμενα τανκς της Ρωσίας:

Διότι αυτόν τον καιρό οι Ρώσοι μπορούν να παράγουν μόνο 250 τανκς το έτος και να αναβαθμίζουν ίσως 600 από τα παλιά. Οι Ουκρανοί έχουν καταστρέψει (κι αιχμαλωτίσει) πάνω από 1.700 σε 9 μήνες!

Ως το καλοκαίρι πάλι, η Ουκρανία χρησιμοποιούσε 5.000 ως 6.000 βλήματα καθημερινά. Τώρα έχουν αυξηθεί! Οι ΗΠΑ μπορούν να παράγουν μόλις 12.000 τον μήνα, που σημαίνει μόλις 500 την ημέρα (λιγότερα από 1/10)! Έχουν τώρα αυξήσει την παραγωγή με στόχο το 2025 να παράγουν 36.000. Για την ώρα δίνουν στους Ουκρανούς από τις αποθήκες τους.

Μα η Ουκρανία δεν είναι θύμα κυρώσεων και μπορεί να παράγει δικούς της πυραύλους και δικά της ντρόουν που πλήττουν στόχους βαθιά στη Ρωσία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *