E1514: Περιβάλλον πάλι

E1514: Περιβάλλον πάλι

5 Ιουνίου παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. Η μέρα πέρασε χωρίς – εκτός ελαχίστων – να καταλάβει κανείς πως ήταν “ημέρα περιβάλλοντος” και το χειρότερο, χωρίς να μάθουμε κάτι χρήσιμο για τη διαφύλαξη και, ακόμα περισσότερο, για τη βελτίωση του.

Αν δεν το ξέρετε, κάθε τρία δευτερόλεπτα χάνεται από την επιφάνεια του πλανήτη δασική έκταση ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Ή, για να το πούμε αλλιώς, κάθε χρόνο χάνεται δασική έκταση ίση με ολόκληρη τη Δανία. Είναι σημαντικό αυτό; Προφανώς όχι! Αν ήταν σημαντικό να διατηρούμε μεγάλες δασικές εκτάσεις ως πνεύμονες καθαρισμό του αέρα του πλανήτη και της ανθρωπότητας, δεν θα αφήναμε να συμβεί αυτή η αποψίλωση. Το ίδιο ισχύει για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Γι’ αυτό τελευταία κάποιοι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες, λιπόψυχοι σαν τον μεγαλόστομο μα μικρόμυαλο Μακρόν θέλουν την Ουκρανία να παραδώσει εδάφη της στον εγκληματία Πούτιν για να υπάρξει πάλι καλοπέραση δίχως δεινές δυσχέρειες στη γερόντισσα και νυσταλέα Ευρώπη.

Οι περιβαλλοντολόγοι όμως λένε πως είναι σημαντικό γεγονός. Απλώς ούτε οι λαοί ούτε οι κυβερνήσεις θέλουν να κατανοήσουν τη σημασία, την αναγκαιότητα ύπαρξης μεγάλων δασικών περιοχών, όπως η Αμαζονία, διότι είναι υπνωτισμένοι όλοι από την επιθυμία για καλοπέραση κι αυτή απαιτεί τη μετατροπή των δασικών εκτάσεων σε πλουτοπαραγωγικά εδάφη για ξυλεία κι εξόρυξη ορυκτών ή εντατική καλλιέργεια.

Μόνο όταν πια ο αέρας σε όλο τον πλανήτη δεν ανανεώνεται με το οξυγόνο που εμείς και τα ζώα χρειαζόμαστε και πιστοποιήσουμε στην εμπειρία μας πως δεν υπάρχει καλοπέραση μα πολλές επικίνδυνες ασθένειες, θα συνειδητοποιήσουμε πως κάναμε λάθος επιλογή. Όπως και με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου οι δειλοί μουσμουλόμυαλοι ηγέτες της Δύσης αντί να σταματήσουν με τις δικές τους υπέρτερες στρατιωτικές δυνάμεις τον εγκληματία Πούτιν, μεμψιμοιρούσαν 3 μήνες αργότερα και σκέφτονταν να θυσιάσουν μέρη της Ουκρανίας για να μπαλώσουν τις ανεπάρκειες της ηλιθιότητάς τους χωρίς ακόμα να αντιλαμβάνονται πως ο εγκληματίας θα συνεχίσει με νέα εγκλήματα! (Ήδη έχει δηλώσει πως η Λιθουανία ανήκει στη Ρωσία από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου, 1710!!!)

Λείπουν ηθικές αρχές από αυτούς που φωνασκούν για την έλλειψή τους σε άλλους (σε Ρωσία, Κίνα, Βόρειο Κορέα κλπ.) και ισχυρίζονται πως οργάνωσαν το ΝΑΤΟ για να τις προστατέψει. Ενώ οι ίδιοι τις προδίδουν καθημερινά σχεδόν με τη δειλία κι επιθυμία τους για καλοπέραση.

Αν δεν ενστερνιστούν σταθερά τι ηθικές αρχές παραδοσιακών, απλών ελευθεριών και του Κράτους Δικαίου, το περιβάλλον το φιλικό προς τον άνθρωπο θα γίνει εχθρικό με ρύπανση και νέες πανδημίες.

Το 80% των λυμάτων παγκοσμίως χύνεται ανεπεξέργαστο στα ποτάμια και στους ωκεανούς. Λιγοστά κράτη μόνο, σαν το Ισραήλ, κάνουν ανακύκλωση των λυμάτων τους σε υπολογίσιμη κλίμακα.

Υπάρχουν ακόμα πανεπιστημιακοί (και πολλοί άλλοι που πληρώνονται επί τούτω) οι οποίοι προσπαθούν με γελοία επιχειρήματα (όχι τεκμήρια) να αποδείξουν πως το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η ρύπανση είναι ακίνδυνες καταστάσεις και μόνο φοβιτσιάρηδες διασπείρουν τον φόβο!

Είναι όπως παλιά που οι καπνοβιομηχανίες πλήρωναν αδρά γιατρούς και άλλους για να διαλαλούν πως το κάπνισμα δεν βλάπτει την υγεία. Ωσότου αποφάσισαν πως καλύτερα είναι να μεταφέρουν τις επενδύσεις τους στα φάρμακα και άλλες βιομηχανίες!

Υπάρχουν πλέον πολλές έγκυρες μελέτες που προβλέπουν πολύ ανησυχητικά κι απειλητικά για την ανθρώπινη ζωή (όχι μόνο για την “καλοπέραση”) φαινόμενα κλιματικά.

Ως το 2050 η θερμοκρασία στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 2 μονάδες, ίσως και 3,5. Αυτά που βλακωδώς εξακολουθούμε να ονομάζουμε “ακραία φαινόμενα” γίνονται συνηθέστατα, κανονικά γεγονότα! Θα έχουμε περισσότερες ξηρασίες το μισό έτος και περισσότερους κατακλυσμούς (μα όχι μεγαλύτερη βροχόπτωση) το άλλο μισό. Θα έχουμε περισσότερες πυρκαγιές κατά 20% ως 70% ! Και φυσική συνέπεια θα είναι η ευρεία διάβρωση εδαφών, η μόνιμη άνοδος της στάθμης της θάλασσας ενώ θα αυξηθεί η κατανάλωση ενέργειας για δροσιά (αναγκαία για καλοπέραση) και για αποκατάσταση ζημιών από πλημμύρες, ξηρασίες και πυρκαγιές.

Τι θα γίνει η γεωργία μας που ήδη ξεπέφτει; Τι θα γίνει ο τουρισμός μας από τον οποίο κρέμεται το εθνικό εισόδημα, το σύνολο ΑΕΠ μας;

Πρέπει να καταλάβουμε πως η ζωή είναι ενιαία σε όλο τον πλανήτη, την Ανθρωπότητα, την Οργανική Ζωή, με τα φυτά, τα θαλασσινά, τα ερπετά, τα ζώα, τα έντομα και τα πτηνά.

Η Γαία είναι μια, ενιαία. Μπορεί η Ανθρωπότητα να εξαφανιστεί πνιγμένη στην ανηθικότητα και τη συνακόλουθη ρύπανση. Μα ο πλανήτης, έστω και μια απέραντη έρημος που την γλείφουν ωκεανοί, θα συνεχίσει να περιφέρεται γύρω από τον ήλιο της.

Είναι φανερό πως γενικά προτιμούμε να θυσιάσουμε παιδιά κι εγγόνια στο μέλλον παρά λίγη από την τωρινή μας καλοπέραση!

(Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για το ίδιο θέμα κάνετε κλικ στα ακόλουθα άρθρα: –

E1371: Κλιματική Αλλαγή (Ι)

Ε1372: Κλιματική Αλλαγή (ΙΙ)

Ε1373: Κλιματική αλλαγή (ΙΙΙ)

Ε1208: Περιβαλλοντικά

Ε1211: Περιβαλλοντικά (2)

Ε1222: Περιβαλλοντικά (3) )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *