E1661: Σύμμαχοι εγκαταλείπουν Πούτιν

E1661: Σύμμαχοι εγκαταλείπουν Πούτιν

Όπως το Καζακστάν, το Tajikistan με την Κίνα ανατολικά, το Kyrgyzstan βόρεια, το Uzbekistan βόρεια και δυτικά και το Αφγανιστάν και το Πακιστάν νότια, είναι παλαιός σύμμαχος της Ρωσίας. Ήταν μέλος της ΕΣΣΔ και όπως πολλές άλλες ασιατικές χώρες απέκτησε ανεξαρτησία με την κατάρρευση της Σοβιετίας το 1991 και το δικό του νέο Σύνταγμα το 1994.

Από τότε (1994) προεδρεύει ο Enomali Rahmon, πιστός φίλος του Πούτιν.Στις 14 Οκτωβρίου, όμως, στη Σύνοδο Κορυφής κρατών που παλαιότερα ανήκαν στην ΕΣΣΔ (CIS) στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Astana, ο ηλικιωμένος πρόεδρος Rahmon μίλησε ευθέως στον Ρώσο πρόεδρο και το βίντεο στο YouTube το έχουν δει πάνω από 4 εκμ. κόσμος. Τα έψαλε στον Πούτιν από κοντά:

“Ναι, είμαστε μικρές χώρες,” είπε, “όχι των 100 και 200 εκατομμυρίων. Μα έχουμε ιστορία, δική μας κουλτούρα, αγαπάμε άλλους και θέλουμε να μας δείχνουν σεβασμό. Δεν θέλουμε τα λεφτά σας, μόνο τον σεβασμό που αξίζουμε και όχι την τραχιά μεταχείριση που δεχτήκαμε. Έχουμε τις στρατιωτικές σας βάσεις, κάνουμε αυτά που μας ζητάτε και προσπαθούμε να είμαστε αυτό που εσείς μόνο προσποιείστε, δηλαδή ‘στρατηγικοί εταίροι’. Ποτέ δεν μας φέρεστε ως στρατηγικούς εταίρους. Ούτε τότε, όταν η ΕΣΣΔ διαλύθηκε – και ήμουν στην αίθουσα τότε – ούτε τώρα!”

Και, όπως φαίνεται, ο Πούτιν ένιωθε αμηχανία για 7 λεπτά. Οι άλλοι ηγέτες παρακολουθούσαν αμίλητοι!

Πριν από βδομάδες ο Κινέζος Xi Jinping της Κίνας και ο Kassyn – Jomart Tokayev του Καζακστάν σε άλλη Συνδιάσκεψη έδειξαν (όπως και ο Μόντι της Ινδίας) τη δυσαρέσκειά τους για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. Τότε ο Πούτιν είπε στον Μόντι πως θα προσπαθούσε να τελειώσει όσο το συντομότερο.

Ο Tokayev εξ αρχής εναντιώθηκε στην εισβολή και δυνάμωσε τις σχέσεις του Καζακστάν με την Κίνα.

Στη φωτό οι δυο πρόεδροι Τζίνπινγ της Κίνας αριστερά και Τοκάγεφ του Καζακστάν υπογράφουν συμφωνίες!

Αλλά παρά τις σχέσεις με την Κίνα, το Καζακστάν άρχισε να στρέφεται προς τις ΗΠΑ ακολουθώντας τα βήματα της Γεωργίας και, πιο πρόσφατα, της Αρμενίας.

Στη Συνδιάσκεψη της Αστάνα του Οκτωβρίου, η πολυθρόνα του Τούρκου Ερντογάν, στην κορυφή του τραπεζιού αριστερά, έμοιαζε να εκπέμπει μεγαλύτερη δύναμη από τον Πούτιν, δεξιά πλάι στον Λουκασένκο.

Ακόμα και στη Ρωσία τώρα αυξάνονται οι αντιφρονούντες και μέσα στους κύκλους των Ενόπλων Δυνάμεων. Ναι, υπάρχουν οι φανατικοί πιστοί – όπως τελευταία ο Αντόν Κρασόφσκι που (στη Ρωσική Τηλεόραση) έλεγε πως στην Ουκρανία, οι Ρώσοι πρέπει να σκοτώνουν όλα τα βρέφη, να βιάζουν ή να πνίγουν στον ποταμό τις γυναίκες και να πυρπολούν ξύλινες παράγκες γεμάτες Ουκρανούς.

Μα ο Πούτιν γνωρίζει πλέον πως ούτε οι μαχητές Βάγκνερ ούτε οι Τσετσένοι του Kodyrov πολεμούν με πολλή ορμή και πίστη. Οι δε Τσετσένοι είναι βαθιά διχασμένοι και οι πολεμιστές του Μανσούρ βοηθούν τους Ουκρανούς – στις δυο φωτό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *