E1686: Όρμπαν εγκαταλείπει Πούτιν;

E1686: Όρμπαν εγκαταλείπει Πούτιν;

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν επίσης εγκαταλείπει τον Πούτιν – ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που ως και τα τέλη Νοεμβρίου υποστήριζε τον Ρώσο πολεμοκάπηλο Πούτιν.

Στις αρχές Νοεμβρίου και το Αζερμπαϊτζάν καταδίκασε ανοικτά τη Ρωσία αποκαλώντας την εισβολέα και κατακτητή ανεξάρτητης χώρας και δράστη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Και αυτό το ασιατικό κράτος ήταν μέλος της πρώην ΕΣΣΔ και ανήκει στην Ασιατική Συμμαχία που οργάνωσε η Ρωσική Ομοσπονδία ως, όπως το θεωρούσε, αντίβαρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Η Αρμενία επίσης, το Καζακστάν και μερικές άλλες κεντροασιατικές χώρες έπαψαν να υποστηρίζουν τη ρωσική εισβολή.

Τώρα και ο Βίκτορ Όρμπαν!

Στις 26/11 πέθανε σε μυστηριώδεις συνθήκες ο υπουργός Εξωτερικών Βλαντιμίρ Μακέι της Λευκορωσίας. Όλοι πιστεύουν πως υποκινητής ήταν ο Πούτιν.

O Μακέι ταξίδεψε στην ΕΕ και βρισκόταν σε επαφή με ηγέτες και αξιωματούχους της Ένωσης. Ο θάνατός του θεωρείται προειδοποίηση προς τον πρόεδρο Λουκασένκο που αρνείται να ανοίξει βόρειο μέτωπο στην Ουκρανία. Υπάρχουν φήμες για επικείμενη ανατροπή του από ρωσόφιλους στη Μινσκ. Ο Λουκασένκο έχει αντικαταστήσει σχεδόν όλα τα μέρη της προσωπικής του ασφάλειας με ανθρώπους της δικής του εμπιστοσύνης.

Η πρόεδρος της Ουγγαρίας κα Καταλίν Νόβακ, παρότι για πολλά έτη συνεργάτης του Όρμπαν εξαρχής τάχθηκε υπέρ της Ουκρανίας καταδικάζοντας τη ρωσική εισβολή και τους βομβαρδισμούς στην Ουκρανία. Υπάρχουν τώρα σχέδια για επίσημη επίσκεψή της στο Κίεβο.

Ο Όρμπαν στις 23/11 ανακοίνωσε πως θα δώσει βοήθεια στην Ουκρανία 187 εκμ. δολάρια. Στις 26/11 δήλωσε πως ‘Η Ουκρανία πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητο κράτος για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ρωσική απειλή προς την ασφάλεια της Ευρώπης!’ Μεγάλη αλλαγή πλεύσης!

Αυτός είναι ο άνθρωπος που ως τώρα υποστήριζε το Κρεμλίνο, φίλος του Πούτιν και πρόσφατα έγινε έξαλλος όταν οι Δυτικοί είπαν πως οι πύραυλοι που έπεσαν στην Πολωνία ήταν ρωσικοί – ενώ ήταν Ουκρανικοί που έπληξαν ρωσικούς εισερχόμενους πυραύλους, λέγεται.

Φαίνεται πως και αυτός τώρα σκέφτεται τη δική του (όχι τόσο της Ευρώπης) την ασφάλεια και αντιλαμβάνεται πλέον πως κανείς δεν συμπαθεί τον Πούτιν ή μπορεί να περιμένει κάτι θετικό από τον Ρώσο δικτάτορα. Ενώ δέχεται πολλές χορηγήσεις από την ΕΕ.

Η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να αρνηθεί οποιαδήποτε βοήθεια κι έτσι θα δεχτεί και τη νέα προσέγγιση του Όρμπαν. Η ΕΕ θα μπορούσε να πιέσει αυστηρά τους Ούγγρους μα δεν έχει πλέον ηγέτες με αρκετή νοημοσύνη και πυγμή. Δυστυχώς όλοι δειλοί.

Αλλά πού βρίσκονται οι ρωσικοί πύραυλοι που έπληξαν οι ουκρανικοί; Κανείς δεν τους αναφέρει!

Στο μεταξύ, στις 31/1/23, η διεθνής οργάνωση Transparency International δημοσίευσε την ετήσια αναφορά της όπου η Ουγγαρία κατατάσσεται ως η πιο διεφθαρμένη χώρα- μέλος της ΕΕ – μια θέση που κατείχε η Βουλγαρία. Από τότε που ο Όρμπαν κατέλαβε την εξουσία, το κράτος διολίσθησε 24 θέσεις για να φτάσει αυτήν την πρωτιά διαφθοράς!

Κοιτάξτε τον κ. Όρμπαν!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *