Μ94: Μια Μπάμπουσκα

Μ94: Μια Μπάμπουσκα

- in Μυθιστορία
0

Κανονικά αυτή είναι αληθινή ιστορία και θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στα Ιστορικά. Μα είναι επίσης πολύ αστεία – και παραμυθένια.

Μπάμπουσκα είναι σε μεταγλώττιση στα Ελληνικά η ρωσική λέξη για “γιαγιά” babushka. Μα καταδείχνει και τις γνωστές κούκλες.

Κάπου στα μέρη του ποιήματός του που διασώθηκαν (Καθαρμοί, 3000 στίχοι), ο Εμπεδοκλής από τον Ακράγαντα (Κάτω Ιταλία) λέει πως σε ορισμένες περιπτώσεις στην εξελικτική πορεία μιας “ψυχής”, τα μεγάλα ριζώματα (= στοιχεία) γη, νερό, φωτιά και αέρας αρνούνται να τη δεχθούν και αυτή η κακόμοιρη πάει εδώ κι εκεί και δεν βρίσκει ανάπαυση κι ευκαιρία ανάπτυξης.

Η ιστοριούλα που θα διαβάσετε θυμίζει πολύ τον Εμπεδοκλή, έστω κι αν έλαβε χώρα σε μια ρωσική κοινότητα κοντά στα ουκρανικά σύνορα, εκεί που στα ουκρανικά εδάφη μαίνεται ο πόλεμος.

Την ιστορία την αφηγούνται τρεις νεαροί στο Διαδίκτυο. Ο κύριος αφηγητής είναι το κεντρικό πρόσωπο με το φτυάρι.

Η κοινότητα είναι δίπλα σε μια βάση αεροπορίας. Μια γιαγιά 75 ετών που ζούσε στην άκρη του χωριού, βγήκε να πάρει νερό από την αντλία. Μια αδέσποτη σφαίρα την πέτυχε στο κεφάλι και η καημένη έπεσε νεκρή.

Οι τρεις νεαροί προθυμοποιήθηκαν ν’ ανοίξουν έναν λάκκο και να τη θάψουν Το νεκροταφείο είναι κοντά στη βάση.

Το έδαφος είναι βαλτώδες και χρειάστηκε να σκάψουν τουλάχιστον τρία μέτρα βάθος ωσότου βρουν λιγότερο υγρό έδαφος. Μα στον πάτο βρήκαν και μια νάρκη θαμμένη και ξεχασμένη εκεί πριν από πολλά χρόνια. Στην αρχή φοβήθηκαν μα μετά τους φάνηκε πως όλα ήταν εντάξει. Έριξαν λίγο χώμα πάνω στη νάρκη και κάνοντας μια πολύ πρόχειρη κηδευτική τελετή άρχισαν να κατεβάζουν το φέρετρο. Ξάφνου έσπασε το σκοινί και το φέρετρο έπεσε πάνω στη νάρκη.

“Ακολούθησε μια μεγάλη έκρηξη. Το εκρηκτικό κύμα τίναξε ψηλά χώματα και μας πέταξε χάμω. Όταν ήρθαμε στα συγκαλά μας σε λίγα δευτερόλεπτα, κοιτάξαμε μέσα στον λάκκο μα το φέρετρο έλειπε και την ίδια ώρα άρχισαν να ουρλιάζουν σειρήνες – στην κοντινή αεροπορική βάση.

Όλοι μείναμε ζαλισμένοι και φοβισμένοι.

Το φέρετρο με τη μπάμπουσκα είχε τιναχτεί ψηλά στον αέρα κατακόρυφα. Ο αντιαεροπορικός μηχανισμός της άμυνας του αεροδρομίου ανταποκρίθηκε στο άγνωστο αντικείμενο ως απειλή, εξαπέλυσε μια ρουκέτα και το πέτυχε διαλύοντάς το στον αέρα!”

Τέλος.

Η γιαγιά χτυπήθηκε από αδέσποτη σφαίρα και σκοτώθηκε ακαριαία, από μια χαμένη νάρκη ανατινάχτηκε έξω από τη γη και διαλύθηκε από μια ρουκέτα έξω από τον αέρα – καθώς πήγε να πάρει νερό από την αντλία! Φαίνεται πως νερό, γη και αέρας δεν την ήθελαν! Μόνο η φωτιά τη δέχτηκε!

Όμορφο ρωσικό παραμύθι μα αληθινό!

Από την άλλη, βλέπουμε πόσο αστεία λειτουργούν πολλά πράγματα στη Ρωσία!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *