Ε1732: Ουκρανία Απρίλης

Ε1732: Ουκρανία Απρίλης

Φαίνεται πως η εαρινή αντεπίθεση των Ουκρανών έχει ξεκινήσει όπως αναμενόταν εδώ και έναν μήνα.

Οι Ουκρανοί σχημάτισαν 10 τεθωρακισμένες ταξιαρχίες με ένα σύνολο αντρών από 20 ως 35 χιλιάδες. Αυτές οι μονάδες χειρίζονται τώρα όλα τα νέα όπλα που έφτασαν στη χώρα από τους συμμάχους τους τελευταίους μήνες: νέα κανόνια αυτοκινούμενα Howitzer (από Ιταλία), τα Λέοπαρντ και Τσάλεντζερ άρματα μάχης (κυρίως) και τα τεθωρακισμένα επιθετικά οχήματα πεζικάριων. Υπάρχουν επίσης αμερικανικοί εκτοξευτήρες πολλαπλών χειροβομβίδων και άλλα. Με τα τεθωρακισμένα οχήματα πεζικού Marder και Bradley και τα κανόνια θα σχηματίσουν μια σιδερένια γροθιά που θα διασπάσει τις ρωσικές άμυνες.

Τέτοια οργάνωση χρειαζόταν χρόνο και ευνοϊκό καιρό. Οι συνθήκες ωρίμασαν στις 19 Απριλίου. Και ξεκίνησαν οι πρώτες έφοδοι – με στήριξη από αέρα.

Είναι πιθανό ένας πρώτος στόχος να είναι η Ζαπορίζια (αριστερή άκρη, κέντρο). Μα σε πρώτη φάση οι Ουκρανοί διερευνούν τις ρωσικές θέσεις στη νότια περιοχή σε μήκος 160χλμ. Εκτός από μια μικρή περιοχή εξαιρετικά οχυρωμένων 4χλμ., οι Ρώσοι υποχώρησαν ραγδαία αφήνοντας στους Ουκρανούς πάνω από 120χλμ. οχυρωμένων θέσεων της πρώτης γραμμής άμυνας τους.

Επιθέσεις γίνονται και ανατολικά της Χερσώνας και του ποταμού Δνείπερου όπου πάλι οι ρωσικές δυνάμεις υποχωρούν.

Στις 24-25 Απριλίου έγιναν επιθέσεις με ντρόουν στη ρωσική ναυτική βάση της Σεβαστούπολης αναγκάζοντας τα ρωσικά πλοία να βγουν στη Μαύρη Θάλασσα με αυξημένα εφόδια!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *