Ψ161: Ψυχολογία κλιματικής κρίσης

Ψ161: Ψυχολογία κλιματικής κρίσης

- in Ψυχολογία
0

Δεν είναι μόνο μερικά άτομα που δεν αναγνωρίζουν πως υπάρχει πολύπτυχη κλιματική ή περιβαλλοντική κρίση. Υπάρχουν έθνη ολόκληρα, με τα εκατομμύρια του λαού και τις κυβερνήσεις τους, που δεν αναγνωρίζουν την ύπαρξη της απειλητικής για την ανθρωπότητα κρίσης. Στην Ελλάδα μας τοπικές αυτοδιοικήσεις ηλιθίων δεν μπορούν να οργανώσουν σκουπιδότοπους. Υπάρχουν και κοπάδια καθυστερημένων κομμουνιστών που δεν θέλουν ανεμογεννήτριες στη Μακρόνησο ή στον Γράμμο, διότι εκεί, λένε, ο τόπος είναι ιερός με την ιστορία της ήττας τους, όταν επιχείρησαν βίαια να επιβάλουν τον φασισμό τους στη χώρα. Είναι και περιβαλλοντολόγοι και άλλοι ‘επιστήμονες’ και διάφοροι ‘πράσινοι’ με την εναντίωσή τους μήπως και χαλάσει η χλωρίδα και η πανίδα (από τις ανεμογεννήτριες!). Προτιμούν να έχουν ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια με λιγνίτη που φτύνουν τόνους και τόνους τοξικούς καπνούς στην ατμόσφαιρα!

Αυτοί όλοι και οι κυβερνήσεις που δεν τολμούν να προχωρήσουν είναι μουρλοί, καθώς αυτοί (δεν) έχουν, όπως άλλοι αλλού, ειδικά συμφέροντα.

Η κλιματική κρίση είναι πλέον πλανητικό φαινόμενο και αγγίζει ή μάλλον σφιχταγκαλιάζει επικίνδυνα ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ακόμα και αν ένα μεγάλο κράτος, όπως οι ΗΠΑ ή ο Καναδάς ή μια ήπειρος όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, προχωρήσει σε μέτρα που εξαλείφουν την εκπομπή τοξικών αερίων και τη ρύπανση της γης και υδάτων, δεν πρόκειται να εξασφαλίσουν δικό τους καθαρό αέρα, διότι απλούστατα ο αέρας κινείται ακατάπαυστα σε ρεύματα γύρω από τον πλανήτη και σύντομα ρυπαίνει πάλι την ατμόσφαιρά τους.

Υπάρχει ο ΟΗΕ που υποτίθεται θα έπρεπε να φροντίζει τα Ηνωμένα Έθνη και τον πλανήτη. Μα οι ισχυροί έφτιαξαν το Συμβούλιο Ασφαλείας του όπου φροντίζουν μόνο την προώθηση των δικών τους εγωιστικών εθνικών συμφερόντων και διαολοστέλνουν όλους τους άλλους! Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρ. Γκεοργκίεβα ζητάει επενδύσεις 3-6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε ανανεώσιμη/πράσινη ενέργεια και σε αντίστοιχες υποδομές παγκοσμίως ως το 2050 – αντί των τωρινών πενιχρών 630 εκατομμυρίων!

Άντε να πείσεις μέσω ΟΗΕ, ΠΟΕ, ΔΝΤ, UNESCO κλπ, ζωντόβολα σαν τον Πούτιν, τον Κιμ Ον Ουνγκ, τους αυταρχικούς Άραβες σεΐχηδες κλπ, να συνεργαστούν με τους πιο ελαστικούς, συχνά άτολμους, ηγέτες της Δύσης για να προστατευθούν όλα τα έθνη εξίσου από τον επικείμενο όλεθρο. Δεν τους νοιάζει ποσώς αν τα εγγόνια τους πνιγούν μέσα στα τωρινά απόβλητα!

Μόνο πολύ ανόητοι, κουφιοκέφαλοι ανθρωπιστές μπορούν να πιστεύουν πως θα υπάρξει λύση και λύτρωση από τον επερχόμενο εφιάλτη.

Ουδείς (πλην ίσως κάποιων τραμπικών…) αμφιβάλλει για το ανθρωπογενές της κλιματικής κρίσης. Εκπέμποντας περίπου 52 δισ. μετρικούς τόνους διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια του θερμοκηπίου κάθε χρόνο, έχουμε τυλίξει ασφυκτικά τη Γη με μια «κουβέρτα αερίων» και την υπερθερμαίνουμε. Τα τελευταία 200 χρόνια, η θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί περίπου 0,85ο Κελσίου – και το 75% αυτής της αύξησης σημειώθηκε τον τελευταίο μισό αιώνα. Στο επίκεντρο της υπερθέρμανσης βρίσκεται η Ευρώπη. Στη Γαλλία, τα νερά στα ποτάμια δεν επαρκούν για να ψυχράνουν τους πυρηνικούς αντιδραστήρες και η χώρα γίνεται από εξαγωγέας εισαγωγέας ηλεκτρικού ρεύματος. Η Ιταλία βλέπει τις υδροηλεκτρικές μονάδες της να αδρανούν λόγω της ξηρασίας, αλλά ταυτόχρονα σφοδρές καταιγίδες παίρνουν ανθρώπινες ζωές και προκαλούν μεγάλες υλικές καταστροφές. Ανάλογα φαινόμενα πληθαίνουν και επεκτείνονται. Τα αντίθετα ακραία καιρικά φαινόμενα αλληλοσυνδέονται κι αλληλοεπιδρούν, οι καταστροφές που προκαλεί το ένα μεγεθύνουν τις καταστροφές που θα επιφέρει το άλλο.

Το φετινό καλοκαίρι άνοιξε με πυκνά, διαδοχικά κύματα καύσωνα κυρίως στη δυτική και στη νοτιοδυτική Ευρώπη, ανέβηκε μερικούς βαθμούς και η θερμοκρασία της Μεσογείου, μέσα σε δύο μήνες κάηκαν και 700.000 εκτάρια ευρωπαϊκά δάση. Και τώρα, ο Αύγουστος τελειώνει με ένα σπάνιο, αν όχι πρωτοφανή, συνδυασμό ξηρασίας και καταιγίδων. Οι όροι του προβλήματος πλέον δεν εξαρτώνται από κανέναν μεμονωμένα, ούτε καν από ολόκληρη την Ευρώπη.

Αντιγραφή μερικών διαφωτιστικών παρατηρήσεων του Κώστα Καλλίτση από την Κυριακάτικη Καθημερινή 21/8/22.

Πιστεύετε πως έστω και στο παρά πέντε θα μονιάσουν οι αγύρτες ηγέτες; Όχι!

Οι μάζες των λαών και οι ελίτ χρειάζονται νέα εκπαίδευση, νέα επιμόρφωση ηθικής: να συγκρατήσουν την απληστία τους, να χαμηλώσουν την αλαζονεία τους και να αναχαιτίσουν τον καλπάζοντα εγωισμό τους. Όλα τα άλλα μεγαλόστομα κι επιστημονικά δήθεν θα επιτείνουν τον κίνδυνο και θα τον επισπεύσουν!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *