Ε1751: Brabus “Ελεύθερες ομάδες”

Ε1751: Brabus “Ελεύθερες ομάδες”

Δεν είναι μόνο οι επίσημοι στρατιώτες του υπ. Άμυνας της Ουκρανίας που πολεμούν. Υπάρχουν και ανεπίσημες ομάδες εθελοντών – μα όλοι εκπαιδευμένοι στρατιώτες ή βετεράνοι, τώρα υπό τις διαταγές ενός Ουκρανού πρώην αξιωματικού, Μπράμπους λέγεται η ομάδα του και ο ίδιος ως ηγέτης.

Αυτές οι ομάδες πολεμούσαν σαν αντάρτες τους Ρώσους τις πρώτες βδομάδες της εισβολής στις δασωμένες περιοχές του Κιέβου, Chemihiv και Sumy. Αυτές ουσιαστικά σταμάτησαν την προέλαση του εχθρού με αντιαρματικές ρουκέτες. Ξεπετιούνταν από τις κρυψώνες τους στα δάση και με τους NLAW και JAVELIN πυραύλους (και άλλα όπλα) έστηναν ενέδρες, παγίδευαν Ρώσους στρατιώτες και τ’ άρματά τους κι επέφεραν βαριά πλήγματα στις ατελείωτες ουρές ρωσικών οχημάτων. Ήταν πολύ μικρές ομάδες για ν’ ανιχνευθούν μα οι επιθέσεις τους απρόβλεπτες και θανατηφόρες.

Πολλοί σκοτώθηκαν στους 15 μήνες που πέρασαν, άλλοι απορροφήθηκαν σε κανονικές μονάδες στρατού και άλλοι παραμένουν στις φοβερές ομάδες τους. Ακόμα και αυτοί που απορροφήθηκαν σε τακτικές ομάδες διατηρούν κάποια ελευθερία κινήσεων, όπως στις παλιές ομάδες τους των παρτιζάνων.

Οι ομάδες που συνεχίζουν τον ανταρτοπόλεμο στρέφονται σε ιδιαίτερους, στρατηγικούς στόχους και κυρίως στην εξολόθρευση αξιωματικών (συνταγματαρχών και στρατηγών όπου μπορούν κι εφόσον έχουν πληροφόρηση). Ακόμα ένας Ρώσος στρατηγός, ο παλαίμαχος Goryachev (φωτο), εξολοθρεύθηκε στα μέσα Ιουνίου από βρετανικό πύραυλο των Μπράμπους.

Τον Μάρτιο, ενώ τα εδάφη ήταν σκεπασμένα με πάγο και χιόνι, ο Μπράμπους και η ομάδα του γλίστρησαν σαν γκρίζα φαντάσματα από ένα αραιό δάσος στην πρώτη γραμμή μάχης, νότια, στη Μπαχμούτ.

Είχαν δεχτεί πληροφορίες πως ορισμένες νέες μονάδες Ρώσων θα αντικαθιστούσαν τις κουρασμένες, αποδεκατισμένες παλαιές. Αυτό σήμαινε πως θα υπήρχαν περισσότεροι αξιωματικοί, θα υπήρχε σύγχυση καθώς οι καινούριοι έπαιρναν τις θέσεις και, φυσικά, αυτοί θα ήταν απροετοίμαστοι για την επίθεση. Καλή ευκαιρία.

Υπάρχουν βίντεο (έχω δει ένα) μα δεν μπορώ να τ’ αναρτήσω.

Η ομάδα Ουκρανών έπεσαν πάνω στους Ρώσους αναπάντεχα, άγρια, και θέρισαν πολλούς από τους καινούριους αλεξιπτωτιστές. Το βίντεο δείχνει τα δέντρα και τους ανθρώπους σε μαύρο-και-ασημί και οι στρατιώτες να πέφτουν ο ένας μετά τον άλλο από τους Ουκρανούς σκοπευτές με τα πολυβόλα τους. Μερικοί Ρώσοι ήταν στα χαρακώματα μα και αυτοί εξολοθρεύθηκαν μέσα στη νύχτα – χάρη στα εξαίρετα Νατοϊκά κιάλια νυχτός των Ουκρανών. Πολλοί αξιωματικοί χάθηκαν.

Ο ίδιος ο διοικητής Μπράμπους εξόντωσε 7 Ρώσους με το δικό του αναβαθμισμένο βαρύ πολυβόλο 12-7 της σοβιετικής εποχής!

Οι Ουκρανοί που έμειναν κρυμμένοι στην περιοχή και κανόνιζαν τις επιθέσεις τους με πληροφορίες από δικά στους ντρόουν, είδαν, λένε, τους μισθοφόρους του Γιεβγένι Πριγκοζίν να συλλαμβάνουν και να δέρνουν τους αξιωματικούς της κανονικής 72ης Μεραρχίας των Ρώσων! Και οι Ουκρανοί επωφελούνται από τέτοιο χάος!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *