E1384: Ρωσικές απώλειες

E1384: Ρωσικές απώλειες

Οι ρωσικές απώλειες λόγω εισβολής στην Ουκρανία είναι τεράστιες. Την εισβολή του Φεβρουαρίου 2022 την είχαν σχεδιάσει πριν από πολύ καιρό. Η ιδέα της εισβολής πρέπει να πήρε καθαρό σχήμα τουλάχιστον το 2014 με την κατάληψη της Κριμαίας, μα τα στρατιωτικά σχέδια της εισβολής καθαυτής πρέπει να ωρίμασαν πρόσφατα.

Υπάρχουν όμως φοβερές, σχεδόν απίστευτες αβλεψίες που έχουν κοστίσει πολύ ακριβά στη Ρωσία και στον Πούτιν προσωπικά. Και η πρώτη μεγάλη αβλεψία είναι τρομερά λάθη στη διανομή καυσίμων και τροφής στους στρατιώτες. Διαβάζω στο Διαδίκτυο πως Ρώσοι στρατιώτες έχουν παραδοθεί στους Ουκρανούς για ένα γεύμα – διότι δεν είχαν να φάνε!

Η ρωσική τακτική είναι παραδοσιακά ποσότητα αντί ποιότητας. Χρησιμοποιούν, λένε οι εξειδικευμένοι, μεγάλο αριθμό μαχόμενων και όπλων μα όχι κατ’ ανάγκη καλής ποιότητας. Τον καλύτερο στρατό και οπλισμό τον φυλάνε στη χώρα για να προστατεύει την ίδια την χώρα – και την κυβέρνηση. Πολλοί στρατιώτες φαίνονται ανίκανοι να χειριστούν τους εκτοξευτήρες και τα άρματα. Πολλά δε από τα οπλικά συστήματα χαλούσαν πολύ γρήγορα. Επίσης οι φάλαγγες ξέμεναν από τρόφιμα και, το κυριότερο, καύσιμα: διότι τα φορτηγά με τα καύσιμα ήταν στην ουρά και δεν μπορούσαν να φθάσουν γρήγορα στα μπροστινά οχήματα και τεθωρακισμένα.

Αυτά όλα δείχνουν ανικανότητα στο επίπεδο ηγεσίας. Γι’ αυτό αντικαταστάθηκαν τις πρώτες 18 μέρες οκτώ (8) στρατηγοί – ενώ άλλοι 4 σκοτώθηκαν. Και τώρα διώχτηκε και ο υποδιοικητής της Εθνοφρουράς διότι, ανάμεσα σε άλλα, οι στρατιώτες της είχαν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες.

Η εκτίμηση για την κατάσταση στην Ουκρανία επίσης πρέπει να ήταν εντελώς ανακριβής. Περίμεναν φιλική υποδοχή σε πολλές περιοχές και σίγουρα δεν περίμεναν τόσο αποφασιστική αντίσταση. Νόμιζαν πως ο Ζελένσκι θα παραδιδόταν ή θα έφευγε από τη χώρα του. Νόμιζαν πως η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ δεν θα βοηθούσαν καθόλου.

Όσον αφορά τις απώλειες σε άντρες, οι αριθμοί είναι αβέβαιοι. Οι Ρώσοι αρχικά έδωσαν πολύ χαμηλούς αριθμούς, της τάξης των 150 και 300 μα οι Ουκρανοί έδωσαν πάνω από 500 ημερησίως. Στις 2 Μαρτίου οι Ρώσοι έδωσαν 498 και ο αριθμός έμεινε ίδιος ως τις 16 Μαρτίου!!! Τότε η εκτίμηση για το σύνολο των απωλειών ήταν 7.000 ή και περισσότεροι. Η γενική εκτίμηση είναι πως οι Ρώσοι έχουν χάσει περίπου το 6% των ανδρών τους: γι’ αυτό και βομβαρδίζουν σκληρά τους αμάχους μετά τις πρώτες 18 ημέρες πολέμου.

Η ορθόδοξη στρατηγική στη Δύση είναι να υποχωρήσεις όταν οι απώλειες φτάσουν το 10%. Μα αυτό μάλλον δεν σημαίνει τίποτα στον Πούτιν. Στη Ρωσία οι απώλειες σε άνδρες ποτέ δεν ήταν αποφασιστικός παράγων εκτός για προπαγάνδα. Είναι πολύ πιθανόν οι στρατηγοί να βλέπουν πως έχουν κολλήσει (όχι μόνο στις λάσπες) μα ο Πούτιν να διατάζει προέλαση. Δύσκολη κατάσταση.

Αλλά υπάρχουν και οι απώλειες στην οικονομία.

Με τον αποκλεισμό τους από το σύστημα SWIFT οι ρωσικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να έχουν συναλλαγές ηλεκτρονικά με χώρες της Δύσης. Θα πρέπει να καταφύγουν στις παλιές μεθόδους της δεκαετίας 1970 (ή έστω 1960) οπότε τα χρήματα μεταβιβάζονταν με χρονοβόρες και επισφαλείς διαδικασίες! Μα και αυτές οι μέθοδοι δεν θα λειτουργήσουν διότι οι Δυτικοί έχουν πάψει να εμπορεύονται με τους Ρώσους και υπάρχει απαγόρευση χρήσης από ρωσικά αεροπλάνα του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου.

Το ρούβλι έχει χάσει περίπου 50% της πρότερης αξίας του και χάνει συνεχώς. Όλες οι χρηματικές περιουσίες στη Ρωσία έχουν χάσει τη μισή αξία τους – ρωσικές καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα κλπ. Ο Πούτιν απαιτεί πληρωμές για τα καύσιμά του σε ρούβλια για να αναγκάσει τους Δυτικούς να αγοράζουν το ρωσικό νόμισμα κι έτσι να ανεβάσει την αξία του. Μα οι Δυτικοί βέβαια δεν θα του κάνουν το χατίρι.

Οι εισαγωγές Δυτικών προϊόντων έχουν κοπεί. Με την πτώση της πραγματικής αξίας του ρουβλιού, τα αγαθά που ήδη υπάρχουν (αυτοκίνητα, ηλεκτρικά σκεύη, κινητά τηλέφωνα κλπ.) θα είναι πανάκριβα πια. Ο κοσμάκης θα φτωχύνει πολύ περισσότερο.

Οι ολιγάρχες έχουν χάσει τεράστια ποσά. Οι περιουσίες τους στην Ευρώπη και στην Αμερική έχουν παγώσει και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Οι περιουσίες τους στη Ρωσία έχουν χάσει τουλάχιστον τη μισή αξία τους, λόγω της πτώσης της αξίας του ρουβλιού. Όσοι έχουν επενδύσει σε ακίνητα στα Εμιράτα κι έχουν τις θαλαμηγούς τους εκεί, είναι για την ώρα σχετικά ασφαλείς. Οι άλλοι θα κυνηγηθούν. Και στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Ο ίδιος ο Πούτιν επίσης πρέπει να έχει χάσει πάρα πολλά χρήματα. Ο πολιτικός αναλυτής Stanislav Belkovsky έχει εκτιμήσει την περιουσία του στα 40 δις. Ο Αμερικανός Bill Browder την έχει εκτιμήσει στα 200 δις! O προφανής μισθός του στη Ρωσία είναι μόλις $ 130.000 τον χρόνο. Πώς έκανε τέτοια περιουσία – 40 δις έστω; Πάντως τώρα είναι η μισή!

Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν αντίποινα – κυρώσεις κατά του προέδρου Μπάιντεν, του ΥΠΕΞ και άλλων σπουδαίων Αμερικανών πολιτικών. Αυτό δείχνει πόσο αβυσσαλέα είναι η ικανότητά τους για σχεδιασμό, ακόμα και στον τομέα προπαγάνδας. Διότι κανείς εχέφρων Αμερικανός πολιτικός δεν έχει καταθέσεις στη Ρωσία ή σκοπεύει να ταξιδέψει στη Ρωσία για διακοπές.

Και τώρα εξ ανάγκης η πουτινική Ρωσία θα στραφεί για βοήθεια στην Κίνα. Και η Κίνα θα την βοηθήσει – κι έτσι θα την σκλαβώσει! Ξέρετε έτσι ξεκίνησε το περιβόητο Δουκάτο της Μόσχας που αναπτύχθηκε στον 13ο αιώνα από τους Μογγόλους κι εντελώς ξεχωριστά από την Ουκρανία που ήταν το Ρους του Κιέβου. Ήταν ένα “χανάτο”, δημιούργημα των Μογγόλων!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *