«Ίσες αποστάσεις» στη θηριωδία

«Ίσες αποστάσεις» στη θηριωδία

Γιούλη Επτακοίλη

Ενώ στην Ελλάδα οι καλλιτέχνες του ελληνικού τραγουδιού προσπαθούσαν επί δέκα μέρες να συνεννοηθούν και να συμφωνήσουν για έναν τηλεμαραθώνιο αφιερωμένο στον ουκρανικό λαό, επειδή κάποιοι εξ αυτών επιλέγουν την τακτική των ίσων αποστάσεων, στο εξωτερικό ο χώρος του πολιτισμού και του αθλητισμού με ελάχιστες πλέον εξαιρέσεις, παίρνει σαφή θέση αλλά και μέτρα.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή καταδίκασε τη στρατιωτική εισβολή και κάλεσε τις διεθνείς ομοσπονδίες να αποκλείσουν από παντού τις ρωσικές ομάδες, και να μην αναθέτουν στη Ρωσία διεθνείς διοργανώσεις. Στην ίδια γραμμή FIFA και UEFA ανακοίνωσαν αποκλεισμό του ρωσικού ποδοσφαίρου.

Μεγάλοι καλλιτεχνικοί οργανισμοί σπάνε συμβόλαια με Ρώσους σταρ της όπερας και της κλασικής μουσικής που πρόσκεινται φιλικά στον Πούτιν και δεν δείχνουν διάθεση να τον καταδικάσουν, σημαντικές εκθέσεις και παραγωγές κρατικών πολιτιστικών φορέων της Ρωσίας που είχαν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ακυρώνονται. Φυσικά υπάρχουν και πολλοί καλλιτέχνες εντός της Ρωσίας που με θάρρος τάσσονται κατά του πολέμου και εγκαταλείπουν τις θέσεις τους.

«Είμαι ενάντια στον πόλεμο με όλη μου την ψυχή. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ντρεπόμουν για τη Ρωσία», δήλωσε η Όλγκα Σμίρνοβα, πρίμα μπαλαρίνα των κρατικών Μπολσόι, και αποχώρησε από το δυναμικό της ομάδας. Εδώ, οι εγχώριοι απολογητές του Πούτιν έκαναν λόγο για διώξεις Ρώσων καλλιτεχνών από το υπουργείο Πολιτισμού όταν ανακοίνωσε ότι ακυρώνεται η μετάδοση της παράστασης της «Λίμνης των Κύκνων» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Η Σμίρνοβα ήταν η πρωταγωνίστρια της παράστασης. Οι Ρώσοι καλλιτέχνες που θα εκπροσωπούσαν τη χώρα τους στην Μπιενάλε Βενετίας παραιτήθηκαν επίσης, και οι διοργανωτές της Μπιενάλε εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στην Ουκρανία και δήλωσαν ότι αν και θα απαγορεύσουν τις ρωσικές αντιπροσωπείες από τη φετινή διοργάνωση, ωστόσο δεν θα σταματήσουν ανεξάρτητους καλλιτέχνες από το να συμμετέχουν. Υπάρχει κινητοποίηση.

Στις 24 Φεβρουαρίου συνειδητοποιήσαμε πόσο εύθραυστος είναι ο κόσμος μας. Η σκέψη ότι ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας μας αφορά όλους βρίσκεται στο μυαλό κάθε λογικού ανθρώπου που διαθέτει στοιχειώδη γεωπολιτική αντίληψη. Όσο περνούν οι μέρες και παρακολουθούμε σοκαρισμένοι τις οδυνηρές συνέπειες του πολέμου στον ουκρανικό λαό, συνειδητοποιούμε επίσης ότι οι ίσες αποστάσεις που κρατούν κάποιοι, μπορούν να εξηγηθούν με έναν μόνο τρόπο: Ως ανοχή στη θηριωδία.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *