Ε1424: Προπαγάνδα (2)

Ε1424: Προπαγάνδα (2)

Η προπαγάνδα είναι πετυχημένη στον βαθμό που αντανακλά την αλήθεια. Όσο πιο κοντά στην αλήθεια μοιάζει να είναι τόσο πιο αποτελεσματική στο να προσελκύσει και να πείσει.

Η Ουκρανία δεν χρειάζεται να κοπιάσει. Η Ρωσία πρέπει να κοπιάσει πολύ μα και πάλι μπορεί να επηρεάσει μόνο Ρώσους στο εσωτερικό της που δεν έχουν πρόσβαση σε ξένες πηγές πληροφόρησης.

Η Ρωσία έχει εισβάλει. Είναι αλήθεια αναμφισβήτητη. Ακόμα και οι Ρώσοι ξέρουν πως ο στρατός τους είναι σε ξένη χώρα. Η Ουκρανία δείχνει μόνο φωτογραφίες Ρώσων και ρώσικων αρμάτων να βομβαρδίζουν ουκρανικά μέρη. Η Ρωσία δεν μπορεί να το αρνηθεί και κατασκευάζει ένα ψεύτικο αφήγημα για τους λόγους που εισβάλλει. Αυτό πείθει μόνο ελάχιστους που είναι ήδη προδιατεθειμένοι υπέρ της Ρωσίας. Διότι το αφήγημα είναι παράλογο. Λέει πως οι Ουκρανοί είναι αδέλφια των Ρώσων ή πως η Ουκρανία είναι μέρος της Ρωσίας. Μα η Ουκρανία είναι ανεξάρτητη χώρα με δική της κυβέρνηση και οι Ουκρανοί όχι μόνο δεν υποδέχτηκαν τους Ρώσους στρατιώτες αδελφικά με λουλούδια, μα τους πολεμούν παθιασμένα. Α, λένε τώρα οι Ρώσοι, υπάρχουν ναζιστικά στοιχεία και ακροδεξιοί εθνικιστές! Μα οι Ουκρανοί παντού, σε κάθε πόλη και περιοχή πολεμούν: πουθενά δεν συμμαχούν με τους Ρώσους. Οπότε όλοι είναι ναζιστές κι εθνικιστές, εναντίον των Ρώσων: δεν είναι αδέλφια, δεν είναι μια φυλή!

Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν νοσοκομεία, σχολεία, θέατρα, πολυκατοικίες κλπ. όπου σκοτώνονται άμαχοι και παιδιά. Α, λένε πάλι, τα κτήρια αυτά είναι αποθήκες πυρομαχικών και κρησφύγετα ναζί κι εθνικιστών. Μόνο που όλα τα μη-ρωσικά ΜΜΕ και οι επί τόπου ρεπόρτερ διαφωνούν ριζικά, πάλι, με τη ρωσική αυτοδικαίωση. Εξ άλλου υπάρχουν τα εκατομμύρια των προσφύγων!

Οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν και χιούμορ. Πολλοί οδικοί σηματοδότες δείχνουν λάθος κατευθύνσεις τώρα. Μα πολλοί επίσης γράφουν «Πηγαίνετε να πηδηχτείτε! Πηγαίνετε πίσω στη Ρωσία να πηδηχτείτε!» Στην εικόνα το ειρωνικό, πρόστυχο χιούμορ:

Αλλού γράφουν: «Αιχμαλωτισμένα ρωσικά οχήματα δεν χρειάζεται να δηλωθούν στην Εφορία!». Και αλλού: «Απαγορεύεται η στάθμευση εδώ!» Και το τρακτέρ ρυμουλκεί το εγκαταλελειμμένο ρωσικό άρμα!

 Οι Ρώσοι μόνο ψέματα λένε και γελοίες αντιφάσεις. Πολλοί Ουκρανοί, λένε, είναι Ναζί. Μα ο πρόεδρος Ζελένσκι και πολλοί πολιτικοί είναι Εβραίοι. Α να, απαντούν οι Ρώσοι, είναι Εβραίοι που προωθούν τη γενοκτονία των Ρωσόφωνων Ουκρανών. Μα και αυτοί Ρωσόφωνοι είναι και πολλοί Ρωσόφωνοι πολεμούν τους Ρώσους. Σιωπή προς απάντηση.

Μετά είναι τα βιολογικά εργαστήρια. Εισέβαλαν για να τα καταστρέψουν μα ως τώρα δεν έδειξαν ούτε ένα εργαστήριο, παρότι ισχυρίστηκαν πως βρήκαν μερικά!

Με τέτοια αποδεδειγμένα ψέματα, ακόμα κι αν οι Ρώσοι πουν κάποια αλήθεια, δεν θα γίνει πιστευτή.

Είναι παραδοσιακό στη Ρωσία να μη λες την αλήθεια ακόμα και για τιποτένια πράγματα. Είναι μια συνήθεια που εδραιώθηκε μετά από δεκαετίες δικτατορίας όπου οι πολίτες έπρεπε να φυλάγονται μήπως και συλληφθούν. Η ειλικρίνεια ήταν μια αδυναμία που οι άλλοι εύκολα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν.

Εμείς στις πολιτισμένες, προοδευτικές σοσιαλδημοκρατίες της Δύσης αμέσως μόλις πληροφορηθούμε κάτι, φροντίζουμε (οι μορφωμένοι τουλάχιστον) να το ελέγξουμε με την πραγματικότητα, άσχετα με την πηγή. Κάνουμε λάθη, βέβαια, μα συνήθως πιστεύουμε κάτι διότι αντιστοιχεί στην πραγματικότητα κι όχι επειδή το είπε κάποιος.

Στη Ρωσία έχουν συνηθίσει να πιστεύουν μόνο αν έχουν πίστη στην πηγή της πληροφόρησης – είτε άτομο είτε ΜΜΕ είτε κρατικός οργανισμός. Όσο μεγαλύτερη πίστη έχεις σε μια πηγή τόσο μεγαλύτερο και το ψέμα που θα αποδεχθείς. Για τους πλείστους Ρώσους το αν η πληροφόρηση αντανακλά την πραγματικότητα είναι άνευ σημασίας. Μια δήλωση απαιτεί πίστη, όχι έρευνα και διαπίστωση.

Για αυτό η ρωσική προπαγάνδα δεν μας αγγίζει στη Δύση. Είναι πολύ χοντρά τα ψεύδη και πολύ μικρή η δική μας πίστη!

1 Comment

  1. ΒΕΤΑ ΜΑΤΑΘΙΑ

    Είναι αξιοσημείωτο να γνωστοποιηθεί στο ευρύτερο κοινό , πως οι Ουκρανοί , οι Γεωργιανοί κλποι λαοί , αναγνωρίζουν πως είναι διαφορετικά έθνη , τα οποία ωστόσο ζυμώθηκαν κάτω από μία κοινή πορεία , όταν τα κράτη τους αποτελούσαν μέρος της τέως ΕΣΣΔ & τα οποία ωστόσο αποσχίστηκαν ειρηνικά μόλις τους παρουσιάστηκε η ευκαιρία ….!
    Ωστόσο , ενώ κατά τη συναναστροφή με Γεωργιανούς , διαπιστώνει κανείς ένα συναίσθημα αδελφοσύνης με τους Ρώσους αφού υπάρχουν & πολλοί σχετικοί μεικτοί γάμοι Ρώσων με Γεωργιανούς ή Ουκρανούς κλπ.
    Μετά την παράλογη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αυτό το συναίσθημα της αδερφοσύνης έχει μετατραπεί σε άσβεστο μίσος & φόβο , μήπως η Ρωσία εισβάλει & στη ΓΕΩΡΓΙΑ κλπ .

    Γι’ αυτό , πάρα πολλοί Γεωργιανοί , μαζί με Ουκρανούς της διασποράς , κατατάχθηκαν εθελοντικά στον Ουκρανικό στρατό για να στηρίξουν την πληττόμενη Ουκρανία , ώστε να αποτραπεί έτσι μία εισβολή των Ρώσσων ξανά στην ΓΕΩΡΓΙΑ ή & στα υπόλοιπα αποσχισθέντα κράτη , που επιθυμούν οριστικά τον ΔΥΤΙΚΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ προσανατολισμό !
    ΒΕΤΑ ΜΑΤΑΘΙΑ .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *