E1432: Ουκρανοί μαχητές

E1432: Ουκρανοί μαχητές

Σχεδόν όλοι πιστεύαμε πως οι Ρώσοι δεν θα αργούσαν να επιβληθούν επί της Ουκρανίας που ελάχιστα στρατεύματα διαθέτει και ακόμα λιγότερη πείρα πολέμου. Διάβασα μάλιστα κι ένα άρθρο στο ίντερνετ από έναν ρωσόφωνο που εγκωμίαζε τις φανταστικές μεταρρυθμίσεις που έκανε στις Ένοπλες Δυνάμεις ο υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu. Αλλά μετά από δύο μήνες εχθροπραξιών οι ρωσικές Δυνάμεις δείχνουν απίστευτη ανικανότητα. Αναμφίβολα θα ανασυνταχθούν.

Το ζήτημα είναι πως οι Ουκρανοί παρά την απειρία τους αποδείχθηκαν πολύ καλύτεροι πολεμιστές. Έχουν πνεύμα και ορμή και αφοβία. Είναι διατεθειμένοι να πεθάνουν για την πατρίδα τους. Γιαυτό είχαν εξεγερθεί και το 2014 κατά του ανδρείκελου φιλορώσου προέδρου Yanucovych.

Αν η σύρραξη εξελιχθεί σε πόλεμο φθοράς πολλοί πιστεύουν πως η Ρωσία θα κερδίσει διότι έχει πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις. Έχουν περισσότερους στρατιώτες και ίσως δεν έχουν χρησιμοποιήσει ακόμα ελίτ μονάδες. Έχουν επίσης κυριαρχία στον αέρα και στην θάλασσα και βαρύτερο οπλισμό.

Αν οι Ρώσοι νικηθούν, δεν θα είναι η πρώτη φορά που μια σαφώς ισχυρότερη χώρα και μάλιστα με πυρηνικά όπλα χάνει. Οι Αμερικάνοι έχασαν στο Βιετνάμ. Έχασαν επίσης στο Αφγανιστάν. Και οι Ρώσοι έχασαν στο Αφγανιστάν. Οι Κινέζοι επίσης έχασαν στο Βιετνάμ το 1979 αν και οι Βιετναμέζοι το έπαιξαν πολύ έξυπνα και τους έκαναν να νιώσουν πως κέρδισαν!

Οι Ουκρανοί αποκτούν και γρήγορα μάλιστα πολεμική πείρα. Κάνουν λάθη, μα είναι λιγοστά και οφείλονται στην έλλειψη πείρας. Έχουν, όμως, αποδειχθεί οι πιο δολοφονικοί αντιαρματικοί πολεμιστές από τον 2ο ΠΠ και με εξαίρεση τον Πόλεμο του Κόλπου (Desert Storm) έχουν αχρηστεύσει εκατοντάδες τανκς (κι έχουν αιχμαλωτίσει πολλά σε άριστη κατάσταση).

Πάνω αχρηστευμένα τανκς. Κάτω αριστερά εκτοξευτήρας θερμοβαρικών ρουκετών, αχρηστευμένος. Κάτω δεξιά ένα κερδισμένο άθικτο άρμα, έτοιμο για χρήση!

Οι αριθμοί στρατιωτών δεν είναι και τόσο πολύ υπέρ της Ρωσίας. Δεν είναι η σύγκρουση όπως εκείνης του 1940 μεταξύ Ρωσίας (195 εκμ) και Φινλανδίας (μόλις 3,5). Τότε, μετά από μια απίστευτη απόκρουση των Σοβιετικών απ’ τους Φινλανδούς, ναι, οι Σοβιετικοί επανήλθαν με τριπλάσιο στρατό και νίκησαν. Στην τωρινή σύγκρουση οι αριθμοί διαφέρουν: 40 εκμ Ουκρανοί εναντίον 150 εκμ Ρώσων. Και περισσότεροι Ουκρανοί πολεμούν από τη στυγνή στρατολογική απαίτηση – πολύ περισσότεροι: ηλικιωμένοι βετεράνοι και αγρότες, νεαρές γυναίκες πάνω από 18, ακόμα και ηλικιωμένες:

Ναι, μπορεί να είναι φωτογραφία προπαγάνδας! Μα τα κανάλια έχουν δείξει όμοιες, ομαδικές εκπαιδεύσεις ηλικιωμένων γυναικών.

Μετά, οι Ουκρανοί γνωρίζουν καλά τα δικά τους εδάφη, τις δικές τους πόλεις. Και πολεμούν για τα σπίτια, τα χωράφια, τα μαγαζιά, τις οικογένειές τους. Καθώς εκατομμύρια γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι έχουν φύγει, οι εναπομείναντες άντρες (και πολλές γυναίκες) θα πολεμούν με πιο ήρεμο τον νου τους καθώς δεν θα ανησυχούν για τους αμάχους.

Εφόσον οι Ουκρανοί έχουν τις αναγκαίες προμήθειες από την Δύση θα συνεχίζουν να μάχονται με όμοια γενναιότητα και περίσκεψη.

Αν οι Ρώσοι δεν χρησιμοποιήσουν χημικά ή βιολογικά, οι πιθανότητες να κερδίσουν μειώνονται με κάθε μέρα που περνά.

Πρόσφατα, έκλεισε το Uralvagonzavod εργοστάσιό τους που παράγει τανκς. Γιατί; Διότι δεν έχουν ανταλλακτικά, λόγω κυρώσεων.

Το ίδιο ισχύει για μερικά άλλα εργοστάσια πολεμοφοδίων τους. Όσο δεν έχουν ανταλλακτικά ή άλλα υλικά, δεν υπάρχει παραγωγή.

Οι ίδιοι οι Ρώσοι δεν παράγουν μικροτσίπ. Δίχως μικροτσίπ οι περίπλοκες συσκευές και μηχανές στα εργοστάσια δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Οπότε δεν υπάρχουν αντικαταστάσεις αρμάτων μάχης. Δεν υπάρχουν, επίσης, πύραυλοι ακριβείας κι έξυπνες βόμβες. Η παραγωγή τους σύντομα θα ξεπέσει στο επίπεδο του 2ου ΠΠ.

Οι Ουκρανοί όμως θα εξακολουθήσουν να προμηθεύονται τους αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, τα ντρόουν Bayraktar, τους NLAW και Carl Gustaf και ό,τι άλλο τους παρέχει άφθονα η Δύση. Έχουν και θα έχουν, επιπλέον, πληροφόρηση. Οι πολεμικοί δορυφόροι και τα κατασκοπευτικά ντρόουν του ΝΑΤΟ (ή των ΗΠΑ) τους λένε που είναι τα ρώσικα άρματα και πυροβόλα, που βρίσκονται οι στρατηγοί και οι συνταγματάρχες του εχθρού.

Ο πόλεμος φθοράς θα είναι επώδυνος για τους Ουκρανούς μα θα αντέξουν όλες τις ρώσικες επιθέσεις – φτάνει να μην μπουν στο αιματηρό παιχνίδι βιολογικά/χημικά/πυρηνικά όπλα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *