Από ελαχίστων άρξασθαι

Από ελαχίστων άρξασθαι

Πάσχος Μανδραβέλης

Αναθάρρησε ο κ. Στέφανος Μάνος από το άρθρο του Αλέξη Παπαχελά, το οποίο κατέληγε ότι «η Ιστορία είναι γεμάτη από αρίστους που μένουν στα αζήτητα· αλλά γράφεται από εκείνους που το παλεύουν, κάθε μέρα, βήμα βήμα» («Καθημερινή», 20.4.2022).

«Αναπτερώθηκε το ηθικό μου», έγραψε ο πρώην υπουργός και επανέφερε το ζήτημα για το «απαράδεκτο καθεστώς (ληστρικό) ανανέωσης των διαβατηρίων. Ανανεώνονται για μια πενταετία στην Ελλάδα αντί 84,40 ευρώ, ενώ στη Γερμανία η ανανέωση ισχύει για μια δεκαετία και κοστίζει 60 ευρώ. Το ετήσιο κόστος χρήσης του ελληνικού διαβατηρίου (που έχει τις ίδιες προδιαγραφές με το γερμανικό) είναι 16,88 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο του γερμανικού 6,00» (Facebook, 20.4.2022). Αυτό θα ήταν ένα μικρό αλλά ουσιαστικό δείγμα ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τις παράλογες χρεώσεις υπηρεσιών που προσφέρει μονοπωλιακώς το κράτος. Υπάρχουν και άλλα που θα μπορούσε να κάνει, αν κάποιος διάβαζε τη στήλη «Γράμματα Αναγνωστών» τούτης της εφημερίδας. Ο κ. Γιάννης Μαθιουδάκης, για παράδειγμα, μετέφερε την εμπειρία του από την Αυστρία σχετικώς με τα ανασφάλιστα οχήματα: «Οι άδειες και οι πινακίδες εκδίδονται από πιστοποιημένες ασφαλιστικές εταιρείες. (…) Η ασφαλιστική εκτυπώνει σε χρόνο dt την καινούργια άδεια και το αυτοκόλλητο που πιστοποιεί την ισχύ του ΚΤΕΟ και ο ευτυχής ιδιοκτήτης τοποθετεί τις πινακίδες του και κυκλοφορεί! (…) Αποτέλεσμα; Αμελητέος ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων, σημαντική ελάφρυνση του δημοσίου τομέα και άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη» (11.3.2022).

Ενα ακόμη μικρό, αλλά ταυτοχρόνως μεγάλο βήμα, επισήμανε ο επιστολογράφος κ. Α. Φούγιας. «Είναι ακατανόητο», γράφει, «να μην επιτρέπεται στα φυσικά πρόσωπα να εγκαθιστούν σε ένα σημείο φωτοβολταϊκή εγκατάσταση που να καλύπτει όλες τις παροχές ρεύματος που έχουν στο όνομά τους σε όλη την επικράτεια. Τη δυνατότητα αυτή (εντός της ίδιας περιφέρειας και όχι πανελλαδικά) έχουν μόνον οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καθώς και οι ενεργειακές κοινότητες. Είναι ακατανόητο, διότι τα ως άνω πρόσωπα θα είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στην παραγωγή καθαρής ενέργειας και ταυτόχρονα να μειώνουν το αντίστοιχο κόστος του νοικοκυριού» (19.4.2022).

Αυτές οι μικρές αλλά σημαντικές εκλογικεύσεις σε τομείς της λειτουργίας του κράτους δεν θα ήταν ευεργετικές μόνο για τους δύσμοιρους φορολογουμένους. Θα βοηθούσαν και την κυβέρνηση. Το είδαμε προσφάτως, όπου ένα μικρό βήμα του κ. Κυριάκου Πιερρακάκη με τα ραντεβού για εμβολιασμό έδωσε περισσότερη αίγλη στην κυβέρνηση από όση προσέφεραν δεκάδες μεγαλόπνοες διακηρύξεις.

Πηγή: Καθημερινή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *