Φιλ405: Η ενουσία του έσχατου Τάο

Φιλ405: Η ενουσία του έσχατου Τάο

- in Τάο, Φιλοσοφία
0

Νικόδημος για τον Τζουάνγκ Τζου

1. Ο Κίτρινος Αυτοκράτορας Huang Di κυβέρνησε ως Γιος του Ουρανού για 19 έτη και οι νόμοι του εφαρμόζονταν σε όλη την Αυτοκρατορία όταν άκουσε για τον δάσκαλο Tse, Kuang-Cheng (=μέγιστη επίτευξη), που ζούσε στην κορυφή του βουνού Kong-tong (κενό ως τον ουρανό). Πήγε λοιπόν να τον επισκεφθεί.

“Άκουσα” είπε “πως εσείς, κύριε, κατακτήσατε την τελειότητα του Τάο. Θα ήθελα να ακούσω για την ενουσία του έσχατου Τάο. Θα ήθελα να αποκτήσω την πεμπτουσία Ουρανού και Γης για να εξασφαλίσω καλή σοδειά για να τραφεί ο λαός μου. Επίσης να ελέγχω τα yin και yang για να αναπτυχθούν όλα τα πλάσματα εδώ. Πώς μπορεί αυτό να γίνει;”

Ο Kuang-Cheng-tse απάντησε: “Αυτό που θες να μάθεις είναι η ουσία των πραγμάτων, μα αυτό που θες να ελέγχεις είναι οι κατακερματισμένες εκδηλώσεις της. Από τότε που εσύ πήρες την εξουσία, τα σύννεφα ρίχνουν βροχή προτού πυκνώσουν, τα φύλλα πέφτουν πριν κιτρινίσουν, ενώ η ακτινοβολία του ήλιου και της σελήνης έγινε χλομότερη. Ο νους σου φλυαρεί επιπόλαια θέλοντας να επηρεάσει τα πάντα. Πώς, λοιπόν, είσαι ικανός να κατανοήσεις το έσχατο Τάο;”

2. Ο Huang Di αποσύρθηκε. Παραιτήθηκε από τον θρόνο, έφτιαξε μια καλύβα μοναχική με μια ψάθα λευκή κι έμεινε σε απομόνωση τρεις μήνες. Μετά επισκέφθηκε πάλι τον δάσκαλο Kuang Cheng για συμβουλές.

Ο δάσκαλος ήταν ξαπλωμένος με το κεφάλι του προς τον νότο. Ο Huang Di τον πλησίασε από τον βορρά [δείχνοντας ταπεινότητα], στα γόνατα. Χαμήλωσε δυο φορές το κεφάλι με σεβασμό και είπε:

“Άκουσα πως εσείς, κύριε, κατακτήσατε την τελειότητα του Τάο. Θέλω να ρωτήσω πώς να διευθετήσω τη ζωή μου για να αντέξω στον χρόνο”.

Ο Kuang Cheng ανακάθισε σαν αλαφιασμένος. “Πολύ καλή η ερώτησή σου!” είπε. “Τώρα μάλιστα, θα σου μιλήσω για το τέλειο Τάο. Η ενουσία του έσχατου Τάο είναι απύθμενο μυστήριο, η έκτασή του βυθισμένη σε σκοτάδι και σιωπή. Δεν βλέπεις τίποτα, δεν ακούς τίποτα. Ας τυλιχθεί το πνεύμα με ησυχία και η ύπαρξη θα διαμορφωθεί μόνη της. Να είσαι ήσυχος, να είσαι αγνός. Μην ταλαιπωρείς το σώμα, μην αναστατώνεις τη φύση σου: τότε θα αντέξεις στον χρόνο. Όταν τα μάτια δεν βλέπουν κάτι, όταν τ’ αυτιά δεν ακούν κάτι, όταν ο νους δεν σκέφτεται, τότε το πνεύμα προστατεύει την ύπαρξη και η ύπαρξη διαρκεί. Να φροντίζεις την εσωτερική σου οντότητα παραγνωρίζοντας το εξωτερικό περιβάλλον. Η πολυμάθεια καταστρέφει.

3. Μετά θα οδηγηθείς πέρα από τη μεγάλη Λαμπρότητα στην πηγή του τέλειου Γιανγκ. Θα οδηγηθείς ακόμα μέσα από την πύλη του σκοτεινού Άγνωστου στην πηγή του τέλειου Γιν.

Ουρανός και Γη έχουν ελεγκτικές λειτουργίες. Γιανγκ και Γιν έχουν κρυμμένα θησαυροφυλάκια. Εσύ να φροντίζεις μόνο την ύπαρξή σου και όλα τα άλλα θα προκόψουν μόνα τους. Εγώ φυλάσσω την Ενότητα όπου τα πάντα εναρμονίζονται και γι’ αυτό έχω ζήσει 1.200 έτη και η μορφή μου δεν μαράθηκε”.

Ο Κίτρινος Αυτοκράτορας υποκλίθηκε πάλι με σεβασμό λέγοντας –

“Δάσκαλε Kuang Cheng, μίλησες όπως ο Ουρανός!”

“Έλα, θα σου εξηγήσω,” είπε ο δάσκαλος.

4. “Αυτό [το Τάο] για το οποίο μίλησα είναι ανεξάντλητο μα οι άνθρωποι νομίζουν πως έχει τέλος. Είναι απέραντο μα οι άνθρωποι νομίζουν πως έχει όρια. Όποιος ενσαρκώνει αυτό το Τάο είναι ανώτερος από αυτοκράτορα μα Βασιλιάς στον κόσμο εδώ κάτω. Όποιος δεν το έχει συνειδητοποιήσει, μπορεί να αγναντεύει το φως ψηλά μα μένει χαμηλά στη λάσπη. Όλα τα πλάσματα εδώ, γεννιούνται από τη λάσπη και στη λάσπη επιστρέφουν.

Μα τώρα θα σε οδηγήσω να περάσεις από την πύλη του Ανεξάντλητου για να πορευθείς στην Απεραντοσύνη. Το φως μου είναι του ήλιου και της σελήνης. Η ζωή μου μετέχει στη σταθερότητα του Ουρανού και της Γης.

Ό,τι βρίσκεται μπροστά μου σμίγω μαζί του στο φως, ό,τι βρίσκεται πίσω μου μακριά, το αφήνω στο σκοτάδι του.

Οι άνθρωποι ξοδεύονται, πεθαίνουν. Εγώ όμως συνεχίζω να ζω”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *