Φιλ605: Χριστιανισμός και πολιτικά

Φιλ605: Χριστιανισμός και πολιτικά

Αναφερόμενος επί μακρόν για την πουτινική Ρωσία ένας “έγκριτος” δημοσιογράφος γράφει σε μια “έγκριτη” εφημερίδα (ημέρες του Πάσχα!) πως “Η προσέγγιση με την Ορθόδοξη Εκκλησία αναδεικνύει ότι οι χριστιανικές αξίες βρίσκονται στα θεμέλια της ηθικής του καθεστώτος Πούτιν”. Και φυσικά ο δημοσιογράφος δεν έχει συναίσθηση της σαχλαμάρας που διατυπώνει τόσο ανάλαφρα.

Ο ίδιος γράφει λίγο νωρίτερα στο ίδιο κείμενο “Ο αυταρχισμός του Πούτιν (…) μέσα από την οικογένεια της KGB (…) παραπέμπει στον Νονό, δηλαδή τη δομή μιας μαφιόζικης οργάνωσης (…). Δεν υπάρχει επένδυση ή έργο στη Ρωσία στο οποίο να μην είναι μέτοχος, κρυφά ή φανερά, η ομάδα του Πούτιν.

Η αντίφαση, η βλακεία του δημοσιογράφου, ή άγνοια του Χριστιανισμού, είναι απίστευτη. Γι αυτό έβαλα εισαγωγικά στο επίθετο “έγκριτος”.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία ή οποιαδήποτε χριστιανική Εκκλησία διαπνέεται από και πορεύεται σύμφωνα με “χριστιανικές αξίες” πράγματι;

Κάθε χριστιανική Εκκλησία επιδόθηκε σε προσηλυτισμό και μερικές συνεχίζουν ακόμα στην Αφρική και Ασία (ιδίως Ινδία). Κάθε σέχτα ή Εκκλησία θεωρεί αίρεση κάθε άλλη σέχτα ή Εκκλησία και στο παρελθόν εδίωκε και πολεμούσε με όπλα τους αιρετικούς. Όχι μόνο κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία (ελληνική, ρωσική κ.λπ.) μα κάθε θρησκεία μονοθεϊστική (χριστιανισμός, ιουδαϊσμός, μωαμεθανισμός) ισχυρίζεται πως είναι η μόνη αληθινή και συνεπώς όλες οι άλλες μη αληθινές!

Γνωρίζουμε πως συχνά διαφορετικές επισκοπές στην ίδια Εκκλησία διεκδικούν περιουσίες που ανήκουν σε άλλη επισκοπή. Επίσης πως η Εκκλησία έχει μεγάλη περιουσία και οι ιεράρχες και ηγούμενοι ζουν σε αρκετή χλιδή. Στην πανδημία του κορωνοϊού ακούσαμε πολλούς ιεράρχες και ιερωμένους να απαξιώνουν τις ιατρικές παραινέσεις και να παροτρύνουν τους πιστούς να μην τις ακολουθούν. Πέρασε πάνω από ένας χρόνος προτού η Εκκλησία μας επίσημα συμβουλεύσει τους πιστούς να συμμορφώνονται με τις ιατρικές οδηγίες!

Τέτοιες συμπεριφορές δεν έχουν καμιά σχέση και είναι ολοκληρωτικά ενάντιες στις χριστιανικές αξίες. Ποιες είναι αυτές;

Πρώτον – Μην κάνες σε άλλους αυτό που δεν θες οι άλλοι να κάνουν σε σένα. Δεύτερον – Αγάπα και τους εχθρούς σου. Τρίτον – Μη φονεύεις, μην κλέβεις, μην ψεύδεσαι, μην επιθυμείς τα του πλησίον σου κ.λπ.

Με τη συμπεριφορά τους οι ιεράρχες των χριστιανικών εκκλησιών δείχνουν να μην διαπνέονται από και να μην πορεύονται σύμφωνα με τις χριστιανικές αξίες. Η ταπεινοσύνη είναι μια βασική και μεγάλη αξία την οποία δίδαξε ο Χριστός, ο οποίος δεν ταξίδευε με χλιδάτη άμαξα ούτε φορούσε χρυσοποίκιλτα ενδύματα, και ζητούσε το ίδιο από τους μαθητές του: “Πούλησε όσα έχεις κι ακολούθα με!”

Ο Λέο Τολστόι επέκρινε δριμύτατα την Ρωσορθόδοξη Εκκλησία της εποχής του (στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα) η οποία δεν ήταν καθόλου καλύτερη στη συμπεριφορά της προς τους μουζίκους και τις φτωχότερες τάξεις των κολίγων από τους άρχοντες γαιοκτήμονες και άλλους πλουτοκράτες. Στην εποχή μας η Ρωσορθόδοξη αντιμάχεται το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και άλλες σλαβικές (ορθόδοξες) Εκκλησίες που ανεξαρτητοποιήθηκαν από τη Μόσχα.

Πώς στην ευχή μπορεί να θεωρηθεί το καθεστώς Πούτιν, μια κλεπτοκρατική δικτατορία που λειτουργεί ως “μαφιόζικη οργάνωση” και εισβάλλει σε ανεξάρτητες χώρες βομβαρδίζοντας αμάχους, πως έχει στα θεμέλιά του τις χριστιανικές αξίες;

Αυτό που έχει στα θεμέλιά του το καθεστώς Πούτιν είναι ο “χριστιανικός φασισμός” του Ιβάν Ιλίιν ο οποίος ήθελε η Ρωσία να είναι μια ένδοξη αυτοκρατορία με έναν απολυταρχικό ηγέτη του οποίου η θέληση θα ήταν ο μόνος νόμος!

Όταν δε η Κλεπτοκρατία είναι ο νόμος τότε καμιά σχέση δεν υπάρχει με τον Χριστιανισμό, τουλάχιστον έτσι όπως τον δίδαξε ο Χριστός σύμφωνα με τα Ευαγγέλια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *