77. Διεθνή: Αμερική των Ρώσων

77. Διεθνή: Αμερική των Ρώσων

- in Διεθνή
0

Είναι πλέον γνωστό πως ο Ντόναλτ Τραμπ κέρδισε τις εκλογές 2016 χάρη στους Ρώσους πουτινικούς. Είναι γνωστό πως εν γνώση του υπονόμευσε τη δημοκρατία και την ισχύ των ΗΠΑ για χάρη του Πούτιν. Απλώς οι πολλοί Αμερικανοί άργησαν να το αντιληφθούν και ακόμα και τώρα δεν τολμούν να τον δικάσουν για προδοσία έστω και αν η ζημιά που έκανε δεν πρόκειται να διορθωθεί εύκολα.

Ένα ντοκουμέντο στρατιωτικού σχεδιασμού του 2013 του ρωσικού υπουργείου Άμυνας πρότεινε να στρατολογηθεί “το δυναμικό λαϊκής διαμαρτυρίας” ενάντια στα συμφέροντα του ίδιου αυτού λαού και το επόμενο έτος η Λέσχη Izborsk, των ακροδεξιών μα και σταλινικών φασιστών ακρο-εθνικιστών, συγκεκριμενοποίησε την ανατρεπτική δύναμη ως “καταστροφικό στραφτάλισμα παράνοιας” στην Αμερική. Τον Ιούλιο 2014 ο Antyufeyev που διοικούσε τους εισβολείς στην Κριμαία ονόμασε Ουκρανία και ΗΠΑ χώρες προς διάλυση. Ο Sergei Glazyev της Ακροδεξιάς έγραφε τον Σεπτέμβριο πως η αμερικανική ελίτ έπρεπε να εξοντωθεί και τον Δεκέμβριο η Izborsk σε μια σειρά άρθρων εξηγούσε πως ο νέος ψυχρός πόλεμος κατά της Αμερικής θα διεξαγόταν στο πεδίο της πληροφορικής, όπου “η πληροφόρηση θα ήταν και παραπληροφόρηση”.

Έξι μήνες αργότερα, τον Ιούνιο 2015 ο Τραμπ ανακοίνωσε την κάθοδό του ως υποψήφιος πρόεδρος για το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων. Το ρωσικό Διαδικτυακό Πρακτορείο Έρευνας (ΔΠΕ) προσέλαβε αμέσως 90 καινούργιους υπαλλήλους και άρχισε πιο εντατική συνεργασία με τις ρωσικές Μυστικές Υπηρεσίες για να προωθήσουν τον Τραμπ στην προεδρία. Το ΔΠΕ προσέλαβε επίσης περίπου 100 υπαλλήλους στις ΗΠΑ που όμως δεν ήξεραν για ποιόν εργάζονταν. Και τον Οκτώβριο του 2016, ένα μήνα πριν τις αμερικανικές εκλογές το Pervyi, άκρως πουτινικό τηλεοπτικό κανάλι, παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα, μακρά αναλυτική περισυλλογή για την επερχόμενη κατάρρευση των ΗΠΑ.

Από ψευτο-κωμικός στην τηλεόραση, ο Τραμπ αναδύθηκε ως “πολύ επιτυχημένος επιχειρηματίας”. Οι Ρώσοι γνώριζαν πολύ καλά πως ήταν ένα ρεμάλι το οποίο οι ίδιοι μετέτρεψαν σε “πολύ επιτυχημένο επιχειρηματία”. Οι Αμερικανοί, και Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, άργησαν πάρα πολύ να το ανακαλύψουν και παρότι το FBI ξεκίνησε έρευνες, οι Ρεπουμπλικάνοι και αργότερα ως πρόεδρος, ο Τραμπ, εργαλείο των Ρώσων, συγκάλυψε όσα έπρεπε.

Ως το 2000 ο Τραμπ ήταν καταχρεωμένος και χρεωκοπημένος. Χρωστούσε περίπου 4 εκμ. $ σε πάνω από 50 τράπεζες και η χρεοκοπία του οριστικοποιήθηκε το 2004. Μόνο η Deutsche Bank (που ξέπλυνε περίπου 10 δις για Ρώσους αργότερα, 2011-15) του δάνεισε χρήματα τα οποία δεν χρειάστηκε να ξεχρεώσει. Και ο Ρώσος Ολιγάρχης D. Rybolovlev αγόρασε μια κατοικία από τον Τραμπ για 95 εκμ., περισσότερα από όσα αυτός είχε πληρώσει! Και πρόσθετο ρωσικό χρήμα χύθηκε άπλετα στις κατασκευαστικές δραστηριότητες του Τραμπ.

Το 2006 μερικοί Ρώσοι πολίτες χρηματοδότησαν την κατασκευή του SoΗo που άφησε για τον Τραμπ 18% των καθαρών κερδών ενώ ο ίδιος δεν είχε βάλει ούτε ένα δολάριο. Και με ποικίλους τρόπους οι Ρώσοι συνέχισαν να χρηματοδοτούν τις επιχειρήσεις του Τραμπ που επεκτάθηκαν και στο εξωτερικό, ενώ ένας πύργος στη Μόσχα πήρε το όνομά του!

Πολλοί “σύμβουλοι” στο επιτελείο του Τραμπ που προωθούσαν την προεκλογική εκστρατεία του, είχαν στενές επαφές με τη Ρωσία ή την Ανατολική Ευρώπη. Ο Paul Manafort που ήταν επικεφαλής της εκστρατείας από τον Ιούνιο ως και τον Αύγουστο 2016 (μα είχε αρχίσει από τον Μάρτιο), δεν πληρωνόταν από τον “δισεκατομμυριούχο Τραμπ”! Αλλά το 2006-2009 εργαζόταν για τον Ρώσο Ολιγάρχη Oleg Deripaska, ο οποίος τον είχε πληρώσει 26 εκμ. $ για να επηρεάσει την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ υπέρ της εισόδου ρωσικών συμφερόντων. Και από το 2005 εργάστηκε στην ουκρανική πολιτική σκηνή και κατόρθωσε να προωθήσει τον Yanukovych (ανδρείκελο των Ρώσων) στην προεδρία του 2010! Ο Manafort παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 2016 όταν αποκαλύφθηκε πως είχε δεχτεί 12,7 εκμ. $ μαύρο χρήμα από τον Yanukovych.

Αλλά ο δικηγόρος του Τραμπ Marc Kasowitz επίσης αντιπροσώπευε τον Ολιγάρχη Deripaska. Ο σύμβουλος του Τραμπ συνταξιούχος στρατηγός Michael Flynn (επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας) έπαιρνε χρήματα από άλλες κυβερνήσεις χωρίς να τα δηλώνει και διέδιδε διάφορες συνωμοσιολογίες, όπως π.χ. ότι η κα Κλίντον προωθούσε την παιδοφιλία ή ότι οι Δημοκρατικοί επιδίδονταν σε σατανισμό! O Φλιν συμβούλευε τον Τραμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Το 2013 επισκέφθηκε τη Μόσχα και ξεναγήθηκε στο αρχηγείο της ρωσικής Υπηρεσίας Στρατιωτικής Αντικατασκοπίας. Το 2015 ήταν ξανά εκεί, έδωσε συνέντευξη στο κανάλι Russia Today και δείπνησε με τον Πούτιν! Όταν τα αμερικανικά ΜΜΕ δήλωσαν πως οι Ρώσοι υπέκλεπταν τα e-mail των Δημοκρατικών, ο Φλιν πρότεινε πως πίσω από τους Ρώσους χάκερ βρίσκονταν Εβραίοι.

Ο Ομπάμα προειδοποίησε τον Τραμπ να μη διορίσει πουθενά τον Φλιν. Μα ο νέος πρόεδρος, το εργαλείο των Ρώσων στον ίδιο τον Λευκό Οίκο (!), τον διόρισε Σύμβουλο στην Εθνική Ασφάλεια, ένα από τα πιο ευαίσθητα λειτουργήματα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Είχε ήδη ξεκινήσει καμπάνια λάσπης για τον Ομπάμα από τα ρωσικά ΜΜΕ πως δεν είχε γεννηθεί στην Αμερική (ενώ είχε) και, αργότερα, πως ήταν “σαν ευνούχος που δεν μπορούσε να κάνει τίποτα”.

Η Γενική Εισαγγελέας Sally Yates προειδοποίησε ανώτερους αξιωματούχους (Ιαν. 2017) ότι τα ψέματα και οι επαφές του Φλιν ευνοούσαν συνεργασία με τους Ρώσους. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Ρωσικού Κοινοβουλίου δήλωσε πως αυτό ήταν επίθεση κατά της Ρωσίας. Ο δε Τραμπ απέλυσε την κα Yates λίγες μέρες αργότερα!

Στη θέση της Yates ως Γενικό Εισαγγελέα διόρισε τον Jeff Sessions, γερουσιαστή από την Alabama, ο οποίος εξαρχής στήριξε τον Τραμπ. Αυτός είχε πολλές επαφές με τον Ρώσο πρέσβη σε όλο το 2016 μα μετά το κάλυψε στην ακρόαση επικύρωσής του, ψευδομαρτύρησε και ψευδόρκησε.

Ο William Ross διορίστηκε από τον Τραμπ ως υπουργός Εμπορίου. Αυτός ήταν ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου το 2014 όπου οι Ρώσοι Ολιγάρχες κατέθεταν το μαύρο χρήμα τους και είχε συναλλαγές με την οικογένεια Πούτιν. Εργαζόταν με τον πρώην σύντροφο του Πούτιν στη KGB, Vladimir Strzhalkovsky και με τον μεγαλοεπενδυτή Viktor Vekselberg, άλλον Ολιγάρχη και κολλητό του Πούτιν.

Πολλοί έντιμοι πατριώτες Αμερικανοί απολύθηκαν από τα αξιώματα τους για να αντικατασταθούν από άλλους επίορκους τραμπιστές που δεν δίσταζαν να χρηματίζονται από τους Ρώσους.

Η άλλη πλευρά της ρωσικής επέμβασης ήταν στη δημιουργία δήθεν ψηφοφόρων που στήριζαν τον Τραμπ και μηχανισμών που μπλόκαραν τους ψηφοφόρους Δημοκρατικούς. Είμαι δε βέβαιος πως η μεγάλη άνοδος του ποσοστού της Μαρίν Λεπέν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές (Απρίλιος 2022) οφείλεται πάλι στην ύπουλη επέμβαση των ρωσικών μυστικών Υπηρεσιών Κατασκοπείας και (παρα)Πληροφόρησης.

Μα αυτό χρειάζεται ξεχωριστό άρθρο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *