Φιλ388: Ανθρωπικό Σύμπαν (2)

Φιλ388: Ανθρωπικό Σύμπαν (2)

- in Φιλοσοφία
0

1. Υπάρχουν αρκετοί θρήσκοι επιστήμονες που κατόρθωσαν να συνδυάσουν τον επιστημονισμό τους με την πίστη τους στον Θεό ή στα δόγματα της χριστιανικής Εκκλησίας, οποιασδήποτε σέχτας. Αυτοί δεν έχουν δυσκολία να αποδεχθούν αφενός τα ευρήματα των επιστημών και αφετέρου το “ανθρωπικό αξίωμα”. Αυτό δηλώνει πως το σύμπαν μας (και το ηλιακό μας σύστημα) έχει σκοπιμότητα στο ότι βρίσκεται μετά από καθορισμένα στάδια εξέλιξης στην κατάσταση να φιλοξενεί έμβια όντα και δη τον άνθρωπο που έχει νοημοσύνη. Συνεπώς υπονοεί καθαρά πως υπάρχει “ευφυής σχεδιασμός” και ο σχεδιαστής είναι ο Θεός ή κάποια Ύψιστη Νοημοσύνη που καθοδήγησε την εξέλιξη.

Καθετί που έχει απαρχή ύπαρξης έχει μια αιτία ύπαρξης ξεχωριστή από τον εαυτό του (όπως δήλωσε και ο Πλάτων στον Φαίδωνα). Αφού, λοιπόν, το σύμπαν έχει απαρχή ύπαρξης, έχει αιτία ύπαρξης ξεχωριστή από τον εαυτό του. Αυτή είναι ο Θεός που εμπεριέχει στον ίδιο τον εαυτό του όλες τις αιτίες και, φυσικά, την αιτία της δικής του ύπαρξης. Αυτή είναι μια προσπάθεια λογικού συλλογισμού στη βάση της θεώρησης που προωθεί τον «ευφυή σχεδιασμό».

2. Ο V. J. Stenger είναι ένας Αμερικανός φυσικός (μοριακής φυσικής) και σκεπτικιστής που απέρριψε την ιδέα της ύπαρξης του Θεού. Ωστόσο και αυτός βρίσκει πάρα πολλές συμπτώσεις για την παρούσα κατάσταση του σύμπαντος που δεν μπορούν, τόσες πολλές, να είναι τυχαίες.

Π.χ. γράφει (“The Anthropic Principle” στο Encyclopedia of Nonbelief, 2010) ότι αν ο ηλεκτρομαγνητισμός δεν ήταν 39 φορές ισχυρότερος από τη βαρυτική έλξη (που είναι και οι δυο στις 4 βασικές δυνάμεις του σύμπαντος), οι αστέρες δεν θα έκαιγαν αρκετά για όσο χρειάζεται ένας δικός τους περιφερόμενος πλανήτης να αναπτυχθεί και να εμφανίσει έμβια όντα. Αναφέρει επίσης πως το κενό του διαστήματος είναι 139 φορές πιο αραιό από ότι πιστευόταν παλαιότερα και, φυσικά, αν ήταν πολύ πυκνότερο από ότι όντως είναι, το σύμπαν θα είχε εκραγεί σε ανυπαρξία πριν από καιρό.

Επιπλέον, εκτός από το νερό και τα απαραίτητα για τη ζωή στοιχεία όπως υδρογόνο, οξυγόνο, ήλιο, άνθρακα κλπ., η Γαία δέχεται την κατάλληλη ενέργεια από τον Ήλιο που παραμένει σταθερή. Επίσης, η γεώσφαιρά της με τη λιθόσφαιρα (και τον πυρήνα από λιωμένο μέταλλο), την υδρόσφαιρα και την ατμόσφαιρα και το ηλεκτρομαγνητικό της πεδίο την προστατεύουν από καταιγίδες ραδιενέργειας.

3. Πολλοί όπως ο Stenger απορρίπτουν τη σκοπιμότητα και τον ευφυή σχεδιασμό και βρίσκουν μηχανιστικές εξηγήσεις για την παρουσία τόσων συμπτώσεων μέσα στα όρια των πολύ λεπτών και ακριβέστατων τιμών που απαιτούνται ως προϋποθέσεις για την έγερση έμβιων όντων.

Άλλοι, όμως (στο τμήμα §1), βλέπουν μια πολύ καλά καλυμμένη νοημοσύνη να καθοδηγεί τον σχεδιασμό της εξέλιξης του σύμπαντος ως την εμφάνιση του ανθρώπου έτσι που το σύμπαν να αποκτά ύπαρξη και σημασία καθώς μέσω του ανθρώπου παρατηρεί τον εαυτό του.

Θα επανέλθω.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *