Φιλ564: B.T. Washington

Φιλ564: B.T. Washington

- in Φιλοσοφία
0

O B.T. Washington δεν είχε καμία σχέση με τον ένδοξο στρατηγό George Washington που είχε την καλοτυχία (και την συνδρομή των Γάλλων και Ισπανών) να νικήσει τα Βρετανικά στρατεύματα και να κερδίσει την ανεξαρτησία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ήταν γιος σκλάβων γεννημένος στην σκλαβιά των Νέγρων το 1856. Ελευθερώθηκε μετά τον εμφύλιο το 1865 και αφού δούλεψε σε ορυχεία άλατος και ορυχεία άνθρακα στη Δυτική Βιργινία πήγε σε Κολλέγιο και συνέχισε να εργάζεται για να καλύπτει τα έξοδα των σπουδών και της διαβίωσής του. (Δεν ήταν σαν τα βουτυρόπαιδα “αγωνιστικής δήθεν αναρχοαριστεράς” στην κακόμοιρη χώρα μας που μόνο απαιτήσεις έχουν, να τους δίνεται και δωρεάν παιδεία και πτυχία δίχως αξιολόγηση). Στη συνέχεια έγινε ακτιβιστής και αργότερα ηγέτης, συγγραφέας και σύμβουλος για φυλετικά θέματα σε Προέδρους. Πέθανε το 1915. Εδώ δημοσιεύω μερικές ρήσεις του ανθρώπου από ομιλίες και δημοσιεύσεις του που δείχνουν την ευγένεια της αγωνιστικής ψυχής του και το βάθος της ανθρωπιάς του.

1. Δεν θα επιτρέψω σε άλλον άνθρωπο να μειώσει και στιγματίσει την ψυχή μου κάνοντας με να τον μισήσω.

2. Πιο ευτυχισμένοι από όλους είναι εκείνοι που κάνουν τα πιο πολλά για τους άλλους ανθρώπους.

3.  Η επιτυχία δεν μετριέται τόσο με τη θέση που έχει κάποιος αποκτήσει στη ζωή όσο με τα εμπόδια που ξεπέρασε για να επιτύχει.

4. Αριστεία είναι το να κάνεις μια κοινή δραστηριότητα με εξαιρετικό τρόπο.

5. Είναι ο χαρακτήρας και όχι οι συνθήκες που δείχνουν το ποιόν του ανθρώπου.

6. Να συναναστρέφεσαι ανθρώπους καλού χαρακτήρα. Αλλιώς, είναι καλύτερα να μένεις μόνος παρά να έχεις κακή συντροφιά.

7.  Άρχιζα τα πάντα με την ιδέα πως μπορώ να επιτύχω. Πότε δεν ένιωσα συμπάθεια για τις μάζες που είναι πάντα πρόθυμοι να σου εξηγήσουν γιατί δεν μπορείς να επιτύχεις.

8.  Όλοι πρέπει να ανυψωθούμε πάνω από τα σύννεφα της άγνοιας, της στενοκεφαλιάς και του εγωισμού.

9. Ο εγωισμός είναι το αναισθητικό που απαλύνει τον πόνο της βλακείας.

10. Υπάρχουν μόνο δυο τρόποι να ασκήσεις το σθένος σου. Ο ένας είναι να ωθείς προς τα κάτω. Ο άλλος να τραβάς προς τα πάνω.

11. Δεν μπορείς να κρατήσεις έναν άνθρωπο πεσμένο κάτω παρά μόνο αν μείνεις και εσύ χαμηλά μαζί του.

12. Αν θέλεις να ανυψωθείς, ανύψωσε κάποιον άλλον!

13. Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι αυτοί που κάνουν τα περισσότερα για τους άλλους. Οι πιο μίζεροι είναι εκείνοι που κάνουν τα λιγότερα.

14. Η επιτυχία πάντοτε αφήνει πίσω τα ίχνη της.

15. Ο κόσμος δεν νοιάζεται τόσο για το τι γνωρίζει κάποιος όσο για το τι κατορθώνει.

16. Όταν νιώθεις βεβαιότητα πως αυτό που είπες ή έκανες είναι το σωστό μα καταδικάζεται από τους πολλούς, τότε να μείνεις σιωπηλός. Ο χρόνος θα δείξει το σωστό.

17. Υπάρχει και μια τάξη Νέγρων που το κάνουν έργο τους να διατηρούν τις φασαρίες, τις αδικίες, τις συμφορές της φυλής των Νέγρων συνεχώς στη θέα του κόσμου. Βλέποντας πως μπορούν να κερδίζουν άνετα τα προς το ζην από την προβολή αυτών των αδικιών, έχουν μείνει με τη συνήθεια προβολής αυτών των αδικιών: (α) διότι θέλουν συμπάθεια και (β) διότι κερδίζουν κι έτσι δεν θέλουν οι Νέγροι να πάψουν να έχουν συμφορές διότι δεν θέλουν να χάσουν την επικερδή δουλειά τους.

18. Κανένα έθνος δεν ευημερεί αν δεν έχει μάθει πως υπάρχει τόσο μεγάλη αξιοπρέπεια στην καλλιέργεια ενός αγρού όση και στη συγγραφή ποίησης.

19. Για μια πολύ μεγάλη τάξη πολιτών έχει εδραιωθεί εξάρτηση από το κράτος για κάθε είδους ανάγκη. Αυτοί οι πολίτες δεν έχουν καμιά φιλοδοξία να δημιουργήσουν μια καλή θέση για τον εαυτό τους μα θέλουν να τη δημιουργήσουν για αυτούς κρατικοί αξιωματούχοι. Πολλές φορές ευχήθηκα να μπορούσα με κάποια μαγική δύναμη να μετακινήσω αυτούς τους ανθρώπους και να τους εγκαταστήσω σε περιοχές αγροτικής καλλιέργειας: δηλαδή στο θεμέλιο της Μητέρας Γης που ποτέ δεν εξαπατά κι όπου όλα τα έθνη είχαν το ξεκίνημά τους προτού αναπτυχθούν επιτυχώς. Είναι ένα ξεκίνημα αργό και κοπιώδες στην αρχή μα επίσης ουσιαστικό και αναπτυξιακό.

20. Όσο μεγαλώνω σε ηλικία, τόσο βεβαιώνομαι πως δεν υπάρχει εκπαίδευση που παίρνεις από βιβλία και δαπανηρές συσκευές ισότιμη με αυτήν που έχεις από την επαφή με μεγάλες προσωπικότητες ανδρών και γυναικών.

21. Ένα ψέμα δεν γίνεται αλήθεια, μια αδικία δεν γίνεται δίκαιο, ένα κακό δεν γίνεται καλό, απλώς και μόνο διότι το αποδέχεται μια πλειοψηφία.

22. Νωρίς έμαθα πως δύσκολα μεταστρέφεις κάποιο άτομο με ύβρεις και πως πολύ πιο εύκολα το επιτυγχάνεις αναγνωρίζοντας τις αξιέπαινες πράξεις του παρά υποδεικνύοντας τις κακές πράξεις του.

23. Οι σπουδαίοι άνθρωποι καλλιεργούν αγάπη, μόνο οι ποταποί καλλιεργούν μίσος. Η αρωγή που δίνεται σε αδύναμους κάνει τον δότη δυνατό, ενώ η καταπίεση του δύσμοιρου κάνει τον καταπιεστή αδύναμο.

24. Όσο μεγαλώνει η πείρα μου στον κόσμο, τόσο επιβεβαιώνεται η πεποίθησή μου πως το μόνο πράγμα για το οποίο αξίζει να ζει κανείς (και κάποτε να πεθαίνει, αν χρειάζεται) είναι να κάνεις άλλους πιο ευτυχισμένους.

25. Για να επιτύχεις σε κάθε εγχείρημα πρέπει, πιστεύω, να διευρυνθείς στο σημείο όπου ξεχνάς εντελώς τον εαυτό σου – ξεχνάς τον εαυτό σου καθώς δίνεσαι στον μεγάλο έργο. Και στον βαθμό που χάνεις τον εαυτό σου στο έργο, στον ίδιο βαθμό αντλείς μεγαλύτερη ευτυχία από την εργασία σου.

Ο Washington έγραψε το Up from Slavery (Βγαίνοντας από τη Σκλαβιά), Autobiography από όπου προέρχονται οι περισσότερες ρήσεις (1901).

Πέθανε στις 14/11/1915 στοTuskegee Institute, Alabama, όπου ήταν Διευθυντής για πολλά έτη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *