Φιλ314: Η νοόσφαιρα της Γαίας (4)

Φιλ314: Η νοόσφαιρα της Γαίας (4)

1. Η σύνδεσή μας με τη Γαία είναι πολυσχιδής αν και μερικές απόψεις δεν είναι άμεσα φανερές. Γνωρίζουμε πως χρειαζόμαστε τον αέρα για την αναπνοή και χωρίς αυτήν δεν μπορούμε να ζήσουμε πάνω από λίγα λεπτά. Γνωρίζουμε πως το νερό και οι τροφές μας προέρχονται από το σώμα της Γαίας και χωρίς αυτά δεν μπορούμε να ζήσουμε πάνω από 7-8 μέρες.

Η περιστροφή του πλανητικού σώματος γύρω από τον άξονά του καθορίζει τη μέρα και τη νύχτα μας, την καλύτερη περίοδο για δραστηριότητες και για την ανάπαυση και αναζωογόνηση του ύπνου. Αυτός λέγεται «κιρκαδικός κύκλος» μα θα τον αφήσουμε για μελλοντικό άρθρο.

Αλλά υπάρχει κι ένας σφυγμός της Γαίας με τον οποίο συντονίζεται ένας δικός μας εγκεφαλικός «σφυγμός», ένα εγκεφαλικό κύμα.

2. Ο σφυγμός της «καρδιάς» της Γης είναι οι συχνότητες Σούμαν (SR=Schumann Resonances), είναι παγκόσμιες ηλεκτρομαγνητικές αντηχήσεις: πήραν το όνομά τους από τον W.O. Schumann (1888-1974), τον φυσικό που τις ανακάλυψε το 1952. Αυτές προκαλούνται από εκφορτίσεις κεραυνών στην κοιλότητα ανάμεσα στην επιφάνεια της γεώσφαιρας και της ιονόσφαιρας (55 χλμ. ψηλά).

Η ατμοσφαιρική συχνότητα είναι 7,83 Hz (=Hertz) και ανήκει στις πολύ χαμηλές συχνότητες (=ELF extremely low frequency), αλλά υπάρχουν και άλλες αντηχήσεις σε 14,3, 20,8 κλπ. Οι αριθμοί δείχνουν κύκλους το δευτερόλεπτο. Ας σημειωθεί πως αυτές είναι ένα πολύ μικρό μέρος του φάσματος που έρχονται από το διάστημα και κυρίως τον βομβαρδισμό ακτίνων από τον ήλιο –υπέρυθρες, ορατό φως, υπεριώδεις…

Αυτή αλλάζει λίγο αλλά ως θεμελιακή συχνότητα λέγεται να έχει μήκος κύματος ίσο με την περιφέρεια της Γαίας.

Το ενδιαφέρον στοιχείο εδώ είναι πως ένα από τα εγκεφαλικά μας κύματα έχει αυτή τη συχνότητα, 7,83 Hz.

3. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος παράγει ηλεκτρικά κύματα (brain waves) καθώς διαφορετικές μάζες νευρώνων συνδέονται κι επικοινωνούν μεταξύ τους. Στην νευροεπιστήμη έχουν ανακαλυφθεί 5 διαφορετικές συχνότητες κυμάτων – οι Άλφα, Βήτα, Γάμμα, Δέλτα και Θήτα.

Το πιο συνηθισμένο κύμα είναι το Βήτα που επικρατεί γενικά στον ξύπνιο μας, στην αφυπνισμένη κατάσταση της καθημερινής ρουτίνας. Η συχνότητά του είναι 13 ως 40 χερτζ (=Hz). Είναι η συνήθης κατάσταση ετοιμότητας για σκέψη και δράση με σχετική διαύγεια, κοινή λογική και κάποιο ενδιαφέρον. Στις ψηλότερες συχνότητες νιώθουμε ανησυχία, άγχος, νευρικότητα, αδημονία. Και στον νου ακούμε πιο έντονη την εσωτερική συνομιλία και φαντασίωση καθώς το συναίσθημα άγχους, αδημονίας κλπ. φουντώνει.

Το κύμα Άλφα (7,5-12) δείχνει χαλάρωση, αποκλιμάκωση έντασης, ονειροπόλησης και αφαίρεσης. Μπορεί να είναι κάποια ησυχία ή αφηρημάδα. Εδώ μπορεί να ενισχυθεί η φαντασία (δημιουργική ή ονείρου), θύμηση, μνήμη.

Η φωνή εδώ γίνεται πιο σιγανή – πάντα σύμφωνα με τις έρευνες των ειδικών με τις ευαίσθητες συσκευές τους.

4. Το Θήτα κύμα (4 -7,5 χερτζ) παράγεται στην κατάσταση ελαφρύ ύπνου που συνήθως έχει όνειρα. Είναι γνωστή ως κατάσταση του Λυκόφωτος. Οι ιδιότητες που αναφέραμε στην περίοδο κυμάτων Άλφα εδώ γίνονται πιο έντονες. Κάποτε μια νέα ασυνήθιστη ενέργεια ξεχύνεται ως έμπνευση από ένα βαθύτερο στρώμα του νου – συχνά και ως λύση προβλήματος ή απάντηση σε ερώτημα.

Αυτά τα κύματα Θήτα παράγονται και σε κατάσταση διαλογισμού, όχι βαθύ.

Η βαθύτερη κατάσταση, όταν η συνειδησία περνά σε πλήρη ακινησία και σιωπή, παράγει τα κύματα Δέλτα (0,5 – 4 χερτζ). Είναι η κατάσταση βαθύ ύπνου όπου όλος ο σωματικός οργανισμός ξεκουράζεται και αναζωογονείται.

Είναι απαραίτητη για τις διαδικασίες θεραπείας. Μα είναι και από τις βαθύτερες καταστάσεις (όχι κατ’ ανάγκη και η βαθύτερη) του υπερβατικού διαλογισμού.

Οι επιστήμονες και πολλοί άλλοι συνδέουν αυτές τις καταστάσεις με το υποσυνείδητο και το ασυνείδητο. Μα το αντίθετο ισχύει. Εδώ είναι η εντονότερη συνειδησία που γιατρεύει όχι μόνο σωματικές βλάβες μα και τον νου.

Το κύμα Γάμμα (40-100 χερτζ) δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς ακόμα, μα πιστεύουν πως σχετίζεται με ισχυρές εκλάμψεις έμπνευσης, ενόρασης, κι επεξεργασίας πληροφοριών υψηλού επιπέδου.

5. Αυτά όλα βρίσκονται στον υλικό κόσμο, είναι ηλεκτρομαγνητικές ενέργειες και προέρχονται από ηλεκτροχημικές διεργασίες στον εγκέφαλο. Γίνονται μηχανικά, όπως η πέψη στο στομάχι και το έντερο.

Τα Άλφα κύματα συντονίζονται με τη βασική συχνότητα 7,83 της Γης και δίνουν ηρεμία και υγεία. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό πρέπει να το αφήσουμε για αργότερα.

Πώς αλλάζουμε από κύματα Βήτα σε Άλφα ή Θήτα ή Δέλτα; Στον ξύπνιο μας το κάνουμε από Βήτα σε Άλφα με την επιθυμία, θέλοντας ξεκούραση. Μα και αυτό πρέπει να το αφήσουμε για αργότερα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *