Φιλ619: Νιχιλισμός (και νέοι)

Φιλ619: Νιχιλισμός (και νέοι)

1. Διάβασα πρότινος ένα άρθρο στο ίντερνετ που εγκωμιάζει τον Νιχιλισμό σε μια εξήγηση προπαγανδιστική για τους νέους και προτρεπτική να ασπασθούν αυτήν την ιδεοληψία (στα Ελληνικά “μηδενισμός”). Συνοψίζω αυτό το βλακωδέστατο ευαγγέλιο.

Η έλξη του Νιχιλισμού είναι η “κτηνώδης ειλικρίνειά του” καθώς δεν ωραιοποιεί τον κόσμο και απορρίπτει όλες τις μπούρδες (bullshit!) που η αστική οικογένεια και η εκπαίδευση, πρωτο- και δευτερο-βάθμια, παραγεμίζει μικρά και εφήβους. Ενώ οι έφηβοι γνωρίζουν πως δεν υπάρχει Θεός κι εμείς είμαστε “μεγάλοι πίθηκοι” με ζωώδη ένστικτα, αρπακτικότητα και λαγνεία – ή βιοτεχνικά ρομπότ! Και όταν πεθάνουμε, όλα τελειώνουν σε ένα “γλυκύτατο τίποτα” (nihil = Λατινικά για “μηδέν”) – δίχως κάτι άλλο!

2. Και αν εξοικειωθούν με τις ιδεολογίες “σοσιαλισμός, φιλελευθερισμός, ουμανισμός, φασισμός” και άλλες σε -ισμός, κατανοούν πως δεν μπορούν να εφαρμοστούν στον ατελή και κτηνώδη κόσμο μας. Χειρότερες είναι αυτές και από τη θρησκεία!

Τότε τι έχει σημασία σε όλες αυτές τις μπούρδες (πάλι bullshit) με τις οποίες μας μπουκώνει το κοινωνικό κατεστημένο – σεξ, οικογένεια, καριέρα, κατανάλωση κλπ; Για ποιον λόγο να πηγαίνεις σχολείο και να γεμίζεις με έναν σωρό άχρηστες πληροφορίες, να κάνεις παρέα με μπούληδες, νταήδες και σπασίκλες και άλλους ξεμωραμένους που ιδρώνουν κι αγωνίζονται για πρωτιές και διακρίσεις σαν σε σκυλοδρομίες. Η αλήθεια είναι, και οι έξυπνοι το ξέρουν, πως τα σχολεία είναι μπουντρούμια που καταπνίγουν το ελεύθερο πνεύμα μας.

3. Μα ο ξύπνιος έφηβος γνωρίζει πως είναι “ξένος” (outsider), αταίριαστος, ασύμβατος στην όποια συστημική δομή και δεν ενστερνίζεται τις αξίες που προσπάθησαν να εμφυτέψουν οικογένεια, σχολείο, εκκλησία κλπ. Μένει λοιπόν τέτοιος με το λυτρωτικό Weltanschauung (γερμ. = κοσμοθεωρία) του μηδέν. Για ποιον λόγο, λοιπόν, να αγκομαχάς και να καταλήξεις με φουσκάλες στον εγκέφαλο;

Αν είσαι αγόρι, ο γάμος είναι άσκημο συμβόλαιο και θα χάσεις από τη γυναίκα ή την οικογένεια, ή την κοινωνία ή το κράτος: όλοι σε ληστεύουν!

Αν είσαι κορίτσι προς τι ο ανταγωνισμός με τους άντρες; Η σωματική δομή και λειτουργία σου έχει περιορισμούς ακόμα και αν κινήσεις τους κανόνες της ανδροκρατούμενης κοινωνίας.

Ο Νιχιλισμός σας προσφέρει νέο ξεκίνημα!

4. Είναι μια ανοησία τεραστίων διαστάσεων, απίστευτης χοντράδας.

Ο συγγραφέας διαστρεβλώνει τα πάντα και παραγνωρίζει θεληματικά και σατανικά τις πιο απλές αλήθειες της φύσης και της ανθρώπινης κοινωνίας. Δεν θα μπορούσε να είχε γράψει (σε υπολογιστή, μάλιστα) όλα όσα προβάλλει ως αλήθειες. Ο ίδιος γλιστράει και του ξεφεύγει πως είναι σπουδαγμένος στην πληροφορική. Αν όντως ήταν πραγματικός νιχιλιστής, θα ζούσε στην ερημιά, σε ζούγκλα ή βουνό και ούτε θα προσπαθούσε να πείσει κανέναν για την ανωτερότητά του.

Αρνείται βλακωδώς τη δική του νοημοσύνη χωρίς να διαβλέπει την τρομερή αντίφαση σε όλα όσα γράφει με τη σύγχρονη αρρώστια του εξυπνακισμού. Διότι η νοημοσύνη αμέσως δείχνει πως λειτουργούν νόμοι και δημιουργείται τάξη στον κόσμο. Και η τάξη πάντα ενέχει μια ιεράρχηση.

Η άγνοια που τόσο αυτάρεσκα εκδηλώνει είναι κατά συρροήν εγκληματική. Οποιαδήποτε νορμάλ μητέρα θα τον διαβεβαίωνε πως λατρεύει τα παιδιά της και κάνει τα πάντα να μπορέσουν να γίνουν καλοί άνθρωποι, έντιμοι, μεγαλόψυχοι – έστω και αν σε πολλές περιπτώσεις αποτυγχάνει!

Δεν είναι κακό να μαθαίνεις πως είναι καλύτερα να συνεργάζεσαι με τους συνανθρώπους σου παρά να προσπαθείς να τους εξαπατάς ή να τους βγάζεις τα μάτια!

Και το να πιστεύεις πως όλα είναι μάταια, χάσιμο χρόνου, οφείλεται σε μια πολύ περιορισμένη χρήση της νοημοσύνης σου όπως και το να πιστεύεις πως τα πάντα τελειώνουν με τον θάνατο!

Και υπάρχουν τα μεγάλα έργα τέχνης σε μουσική, ποίηση, ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική, που δείχνουν πως οι άνθρωποι σε όλες τις εποχές έχουν κάποια νοημοσύνη, ένα πνεύμα, που μπορεί να αναπτυχθεί και να εκδηλώσει θαυμαστές θετικές ιδιότητες!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *