83. Διεθνή: Nikolai Patrushev

83. Διεθνή: Nikolai Patrushev

- in Διεθνή
0

Ο N. Patrushev είναι ο Διευθυντής της FSB (= Μυστικής Αστυνομίας ή Κρατικής Ασφάλειας, πρώην Κα Γκε Μπε). Μα θεωρείται και ο ένας πιθανότερος διάδοχος του Πούτιν στο τιμόνι της Ρωσίας. Ο άλλος είναι ο Sergei Shoigu, υπουργός Άμυνας.

Είναι στον εσώτερο κύκλο του Πούτιν από το 1999, πρώην συνάδελφος κι αυτός. Κανένα τηλέφωνο δεν παρακολουθείται, κανένας εχθρός του καθεστώτος δεν εξοντώνεται δίχως τη δική του εντολή. Θεωρείται ο πιο ισχυρός άντρας στη Ρωσία μετά τον ίδιο τον πρόεδρο. (Είναι τρομερό ένας ή δυο άνθρωποι σε μια χώρα να έχουν τόση δύναμη και να μη λογοδοτούν σε άλλους!)

Γεννημένος στο Λένινγκραντ (= Αγία Πετρούπολη τώρα) το 1951 εντάχθηκε στην KGB το 1975, πολύ γρήγορα προβιβάστηκε στα ανώτερα κλιμάκια κι έγινε ο διευθυντής του τμήματος καταπολέμησης του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς στην KGB του Λένινγκραντ.

Mε την κατάρρευση του Σοβιετικού καθεστώτος το 1991, ο πρόεδρος της νέας Ομοσπονδίας της Ρωσίας Μπόρις Γιέλτσιν τον έστειλε ως Αρχηγό της Ασφάλειας στη Δημοκρατία της Κεράλα. Το 1999 με διαταγή του ίδιου προέδρου αντικατέστησε τον φίλο του Πούτιν ως Αρχηγός της Γενικής Ασφάλειας (FSB) της Ρωσίας. Ο Πούτιν διαδέχθηκε τον ίδιο τον Γέλτσιν.

Τα τελευταία 20+ έτη, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Βρετανικής αντικατασκοπίας και της CIA των ΗΠΑ, είναι ο σχεδιαστής κάθε εκτέλεσης (με πυροβόλο ή δηλητήριο) αντιφρονούντων κι εχθρών του νέου καθεστώτος αν και οι εκτελεστές είναι πολλών εθνικοτήτων.

Το 2008 διορίστηκε Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, από όπου συνεχίζει να εποπτεύει τις κινήσεις ακτιβιστών, αντιφρονούντων, αποσχιστών και συνωμοτών.

Τώρα όλο και πιο πολύ, αναφέρεται το όνομά του καθώς στις συζητήσεις Ρώσων εκτός Ρωσίας εξετάζεται το θέμα διαδοχής του Πούτιν ο οποίος θεωρείται αφενός να πάσχει σωματικά και νοητικά και να έχει φέρει τη Ρωσία σε δύσκολη διεθνώς απομόνωση με την εισβολή στην Ουκρανία.

Αλλά κατά πόσο θα είναι καλύτερος από τον Πούτιν είναι σοβαρό ερώτημα διότι κι αυτός θεωρείται “γεράκι πολέμου”, είναι αδίστακτος και φυσικά, τρέφει όμοιες αντιλήψεις αυτοκρατορικής αναβίωσης!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *