Φιλ261: Guru Deva: Πραγματική νίκη

Φιλ261: Guru Deva: Πραγματική νίκη

- in Φιλοσοφία
0

Λέγεται ότι τον Σεπτέμβριο του 1945 όταν ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος είχε τελειώσει, δημοσιογράφοι από εφημερίδες ήθελαν να μάθουν ποια ήταν η αντίδραση του Swami Brahmānanda Sarasvati (Guru Deva), τότε Shankarachārya του Jyotirmath. Πρόκειται γαι το πρόσωπο που ανέπτυξε τη μέθοδο Διαλογισμού που ασκεί πολύς κόσμος χάρη στον Maharishi Mahesh Yogi (δάσκαλο των Beatles), ο οποίος τη διέδωσε σε πολλές χώρες στη Δύση, χάρη στη Σχολή Διαλογισμού του Λονδίνου και άλλων όμοιων οργανώσεων όπως ο Όμιλος Μελετών. Ο Guru Deva έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η αληθινή νίκη είναι εκείνη που δεν μπορεί να ανατραπεί. Κανένας δεν μπορεί να αποκαλεί τον εαυτό του παντοτινό νικητή απλώς με το να συντρίψει έναν εξωτερικό εχθρό, διότι τέτοιοι εχθροί μπορεί να παρουσιαστούν ξανά. Η αληθινή νίκη επιτυγχάνεται με το να ελέγξεις τους εσωτερικούς εχθρούς. Η χαλιναγώγηση των εσωτερικών εχθρών είναι ο μόνος τρόπος για να νικηθούν οι εξωτερικοί εχθροί για πάντα, γιατί θα πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι οι δικοί μας εσωτερικοί εχθροί που δημιουργούν τους εξωτερικούς εχθρούς.

Αυτοί οι εσωτερικοί εχθροί είναι:

Φιλοδοξία, οργή, απληστία, προσκόλληση, ματαιοδοξία και φθόνος.

Είναι αυτό το εξάγωνο, που κατοικοεδρεύοντας μέσα μας, προσλαμβάνει οτιδήποτε στον εξωτερικό κόσμο και το χρησιμοποιεί ως μέσο για τη δημιουργία των εχθρών μας. Επομένως αν κάποιος θέλει να απολαύσει ειρήνη κι ευτυχία έχοντας νικήσει όλους τους εχθρούς, τότε θα πρέπει να επιτεθεί στην ίδια την πηγή των εξωτερικών υλικών εχθρών – το λεπτό εξάγωνο που ζει μέσα μας. Ριζική εξάλειψη των εχθρών δεν είναι δυνατή δίχως τη διάλυση αυτού του εξαγώνου. Αυτό είναι αξίωμα.

Είναι γεγονός επιβεβαιωμένο από πρακτική εμπειρία ότι όποιος έχει κατακτήσει αυτούς τους λεπτούς εσωτερικούς εχθρούς, έχει καταλύσει την κεντρική πηγή όλων των εξωτερικών εχθρών. Σαν συνέπεια όλοι οι εχθροί έχουν εξαλειφθεί. Έτσι δεν απομένουν εχθροί για να τους νικήσεις. Μόνο ένας τέτοιος νικητής μπορεί να ονομάζεται αληθινός νικητής. Τότε οι πύλες της αληθινής και μόνιμης ειρήνης κι ευτυχίας του ανοίγονται.

Για ένα έθνος που θέλει να είναι εντελώς ελεύθερο από εχθρούς και να οικοδομήσει έναν κόσμο ειρήνης κι ευτυχίας, είναι απαραίτητο να κυβερνάται από τέτοιους ανθρώπους – που έχουν νικήσει το εσωτερικό εξάγωνό τους. Διαφορετικά θα αυτοκαταστρέφονται μαζί με πολλούς άλλους. Η ιστορία των τελευταίων αιώνων δείχνει ότι οι ηγέτες των ισχυρών εθνών έχουν προκαλέσει ένα λουτρό αίματος στον κόσμο υπό την επήρεια του εξαγώνου τους. Αυτό είναι σκέτη κτηνωδία. Αυτοί που έχουν την ευθύνη να καθοδηγούν ένα έθνος πρέπει να ενεργούν με διορατικότητα. Δεν είναι εκδήλωση μεγαλείου ή ανθρωπισμού, να παρασύρεσαι από το εξάγωνό σου και να σκορπίζεις ένα κύμα δυστυχίας πάνω στη γη.

Στο κάτω-κάτω για πόσο μπορούμε να συνεχίζουμε να καταστρέφουμε τους εξωτερικούς εχθρούς; Μόλις απαλλαγούμε από έναν, ένας άλλος είναι έτοιμος να μας επιτεθεί. Μ’ αυτόν τον τρόπο, δεν είναι μόνον ότι παραμένουμε οι ίδιοι σε διαρκή ταραχή, αλλά επίσης κρατάμε σε ισχύ ένα ψυχρό πόλεμο που απειλεί την ειρήνη και την ευτυχία ολόκληρης της ανθρωπότητας. Σίγουρα αυτό δεν είναι ένδειξη κάποιας νίκης ούτε επικράτησης απέναντι σε κάποιον εχθρό.

Επομένως είναι πρωταρχικό οι άνθρωποι που κυβερνούν τα έθνη, να είναι εκείνοι που έχουν καθυποτάξει το εσωτερικό εξάγωνό τους. 

Είναι αυτοί οι αληθινά νικηφόροι ηγέτες που μπορούν να καθοδηγήσουν επιτυχώς τις κοινωνίες, τα έθνη και τον κόσμο, στην οδό της μόνιμης ειρήνης και ευτυχίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *