Ισ304: Ουκρανία και Βιετνάμ

Ισ304: Ουκρανία και Βιετνάμ

- in Ιστορικά
0

Ο πιο ακριβής παραλληλισμός της ρωσικής πολεμικής επιδρομής στην Ουκρανία είναι η συνεχής παρενόχληση της Κίνας προς το Βιετνάμ εδώ και αιώνες.

Βέβαια, ναι, ο Πούτιν συμπεριφέρεται όπως ο Χίτλερ με τις διεκδικήσεις κι επιδρομές του στη Ρηνανία, στην Αυστρία, στη Τσεχοσλοβακία και τον Σεπτέμβριο του 1939 στην Πολωνία (που σήμανε και την έναρξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου). Έτσι έχουμε κι εδώ έναν αξιοσημείωτο παραλληλισμό.

Αλλά ας διαπιστώσουμε τις ομοιότητες με Κίνα και Βιετνάμ.

1. Ουκρανία και Βιετνάμ είναι ανεξάρτητες χώρες. Το Βιετνάμ ανεξαρτητοποιήθηκε πλήρως μετά την αποχώρηση των Αμερικανών, Απρίλιος 1975. Η Ουκρανία αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητη χώρα και από τη Ρωσία το 1994.

2. Η Ουκρανία βρίσκεται στα νοτιοδυτικά σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το Βιετνάμ βρίσκεται στα νοτιοδυτικά σύνορα της Κίνας.

3. Μια πολύ μεγαλύτερη σε πληθυσμό, έκταση και στρατιωτική δύναμη, χώρα όπως η Ρωσία και η Κίνα επιτίθεται και εισβάλλει σε μια πολύ μικρότερη, στρατιωτικά ασθενέστερη χώρα.

4. Ο πόλεμος της Ουκρανίας ενάντια στη Ρωσία και του Βιετνάμ (1979) ενάντια στην Κίνα είναι σύγχρονη αναπαράσταση Δαυίδ εναντίον Γολιάθ.

5. Η Ρωσία και η Κίνα συμπεριφέρθηκαν ως κτηνώδεις γκάνγκστερ που με τη χρήση ανώτερου οπλισμού και βάρβαρης βίας προσπαθούν να επιβάλουν τη δική τους θέληση στις μικρότερες χώρες αγνοώντας τον χάρτη του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο.

6. Ρωσία και Κίνα διακηρύττουν ψευδείς αιτιάσεις για την εισβολή τους και πλασάρουν ψευδείς πληροφορίες για τις μικρές χώρες. Ψευδείς ειδήσεις διαδίδονται από τις κυβερνήσεις Ρωσίας και Κίνας και στο εσωτερικό της χώρας τους παραπλανώντας τον λαό τους.

7. Ρωσία και Κίνα υπέθεσαν πως άλλες χώρες δεν θα επενέβαιναν.

8. Στην περίπτωση του Βιετνάμ η Ρωσία επενέβη ενάντια στην Κίνα. Στην περίπτωση της Ουκρανίας επενέβη το Δυτικό στρατόπεδο, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, και η Βρετανία και η ΕΕ καθώς και άλλες χώρες (Ν. Κορέα, Ιαπωνία). Η Ουκρανία όμως έχει και έμμεση βοήθεια καθώς οι κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία αποδυναμώνουν αισθητά τη χώρα και την οικονομία της.

9. Κτηνώδεις επιθέσεις κατά αμάχων και σε Ουκρανία και σε Βιετνάμ.

10. Σθεναρή αντίσταση κατά εισβολέων. Η Κίνα υποχώρησε. Ελπίζουμε πως η Ρωσία επίσης θα υποχωρήσει και οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν ανάλογα.

Οι Βιετναμέζοι εκδηλώνουν μεγάλη συμπάθεια προς την Ουκρανία βλέποντας το ίδιο δράμα να επαναλαμβάνεται – όπως έγινε στη δική τους χώρα. Συγχρόνως θλίβονται για τη Ρωσία που έκανε την εισβολή μα και διότι η Ρωσία ήταν η μόνη χώρα που τους συμπαραστάθηκε κι ενάντια στους Δυτικούς (Γάλλους και Αμερικανούς) και αργότερα το 1979 ενάντια στους Κινέζους.

Αλλά έχουν αρκετή λογική ώστε να κατανοούν πως η ρωσική συμπεριφορά στην Ουκρανία είναι απαράδεκτη!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *