Φιλ668: Νους και κόσμος (2)

Φιλ668: Νους και κόσμος (2)

- in Φιλοσοφία
0

Αρχίζοντας, θα επαναλάβω μερικές από τις ερωτήσεις και παρατηρήσεις που διατύπωσα στο προηγούμενο 667. Φιλοσοφία: Νους και κόσμος με ίδιο τίτλο.

Τι είναι ο νους και πώς λειτουργεί;

Τι είναι συνειδησία (= συνείδηση, συνειδητότης) και πώς λειτουργεί;

Συχνότατα συγχέουμε αυτά τα δύο με τη διάνοια (που είναι μια λειτουργία του νου) ή την σκέψη και τα παράγωγά της, που ανήκουν στη διάνοια ή διανοητική λειτουργία του νου. Εξίσου συχνά, ιδίως οι υλιστές, μαρξιστές κι επιστήμονες, λένε πως αυτά είναι επιφαινόμενα του μυαλού ή εγκεφάλου και λειτουργούν χάρη στις ηλεκτροχημικές διεργασίες μέσα στο κρανίο!

Είναι φυσικά εντελώς ανέντιμοι σε αυτές τις δηλώσεις τους, διότι γνωρίζουν πως έχουν γίνει πάρα πολλά κλινικά πειράματα που δείχνουν πως η καθαρά νοητική ενέργεια (αποφασιστικότητα, θέληση, πίστη σε πλασέμπο ή κάτι άλλο), επηρεάζει σωματικές καταστάσεις και συχνά θεραπεύει ασθένειες ή τις όποιες δυσλειτουργίες. Επίσης, υπάρχουν φαινόμενα που δεν μπορούν να αναχθούν καθόλου σε εγκεφαλικές λειτουργίες. Π.χ. τηλεπάθεια, εξωσωματική εμπειρία, deja-vu (το έχω ξαναδεί, χωρίς όμως να το έχω ξαναδεί!), ανώτερο επίπεδο συνειδησίας και κατανόησης κλπ.

Καμιά θετική επιστήμη, βιολογία ή ψυχολογία, δεν γνωρίζει και δεν λέει κάτι ουσιαστικό για τέτοια κοινότατα πλέον φαινόμενα! Και δεν νιώθουν καμιά ανάγκη να τα ερευνήσουν.

Ο νους μας, που δεν ξέρουμε πως ακριβώς λειτουργεί και τι ακριβώς είναι (δεν τον βλέπουμε ή πιάνουμε), φτιάχνει τον τρισδιάστατο υλικό κόσμο που θεωρούμε “πραγματικότητα”!

Μα ο νους μας και ο κόσμος αυτός εξαφανίζονται από την συνειδησία μας όταν βυθιζόμαστε σε βαθύ ύπνο. Τι συμβαίνει τότε;

Η συνειδησία εξακολουθεί να υπάρχει, διότι αν μας σκουντήξει κάποιος, αφυπνιζόμαστε με όλες τις νοητικές κι αισθητήριες λειτουργίες. Συγχρόνως, όμως, στην διάρκεια του ύπνου αναπνέουμε και το αίμα μας κυκλοφορεί κανονικότατα. Μα δεν υπάρχουν καθόλου εντυπώσεις ή αναμνήσεις από τον βαθύ ύπνο: μόνο μια, αφού αφυπνισθούμε, η εντύπωση πως, ναι, κοιμήθηκα βαθιά και νιώθω ανακούφιση και ανανέωση!

Τι συμβαίνει στον νου και τις αισθητήριες λειτουργίες όταν βυθιζόμαστε σε βαθύ ύπνο; Τι είναι αυτό που αποσυνδέεται από τον “πραγματικό κόσμο” και πώς εξαφανίζεται η “πραγματικότητα”;

Αποδεχόμαστε αυτά τα φαινόμενα χωρίς να τα κατανοούμε και αρκούμαστε με αποσπασματικές επεξηγήσεις που δεν επεξηγούν τίποτα. Το χειρότερο, δεν θέλουμε να ερευνήσουμε, να μάθουμε και να κατανοήσουμε!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *