Φιλ710: Το ΤΑΟ* (Πνεύμα Απόλυτο)

Φιλ710: Το ΤΑΟ* (Πνεύμα Απόλυτο)

* ΤΑΟ συχνά μεταφράζεται ως «οδός, τρόπος» μα επίσης είναι η Πρώτη Αρχή του σύμπαντος κατά τους αρχαίους Κινέζους, όπως δίδαξε ο Λάο Τσε στο ΤΑΟ ΤΕ ΤΣΙΓΚ (ή ΚΙΝΓΚ), τουλάχιστον 6ος αιώνας κε. (Η ιστορία είναι από τον Τζουάνγκ Τζου, κεφ 11.)

Ο Κίτρινος Αυτοκράτορας καθόταν στον θρόνο ήδη 19 χρόνια και ο νόμος του ίσχυε στα πέρατα του βασιλείου. Άκουσε πως στο όρος Κουνγκ Τουνγκ, που σημαίνει “κενό-πάντα-ίδιο”, στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου, ζούσε ο σοφός Κουάνγκ Τσενγκ Τζου**.

** Πρότερη ενσωμάτωση του μεγάλου σοφού Λάο Τσε.

Τον επισκέφτηκε και του είπε: «Ακούω πως κατέχεις το τέλειο Τάο. Θέλω να γνωρίσω την ουσία αυτού του Τάο. Θέλω να έχω την εύνοια του Ουρανού και της Γης για να εξασφαλίσω καλές σοδειές και να θρέψω το λαό. Θα ’θελα επίσης να ελέγχω τις δύο Ενέργειες της Φύσης, Γιν και Γιανγκ, για να προστατεύονται όλα τα ζωντανά πλάσματα. Πώς θα το επιτύχω;»

«Αυτό που ζητάς», απάντησε ο Κουανγκτσέτζου, «είναι μόνο τα κατακάθια των πραγμάτων. Αυτό που θέλεις να ελέγχεις είναι η διάλυση των στοιχείων τους. Από τότε που εσύ κυβερνάς την αυτοκρατορία, τα σύννεφα ρίχνουν βροχή προτού καν σωρευτούν, τα φύλλα των δέντρων πέφτουν προτού καν κιτρινίσουν, το φως του ήλιου και της σελήνης ολοένα μειώνεται και η φωνή της κολακείας του ρηχού μυαλού ακούγεται από παντού. Πώς να μιλήσουμε για το ΤΑΟ;»

Ο Κίτρινος Αυτοκράτορας αποσύρθηκε. Παραιτήθηκε από το θρόνο. Έφτιαξε μια καλύβα και καθόταν σε μια ψάθα. Για τρεις μήνες έζησε μοναχικά. Μετά πήγε πάλι στον Κουανγκτσέτζου. Βρήκε τον σοφό ξαπλωμένο να κοιτά προς το νότο***. Τον πλησίασε ταπεινά σερνάμενος στα γόνατα. Προσκύνησε δύο φορές και κράτησε το κούτελό του χαμηλωμένο.

*** Δάσκαλοι και βασιλιάδες έχουν, κατά την κινέζικη παράδοση, σαν θρόνο τους τον Πολικό αστέρα, που είναι στον βορρά, γι αυτό κοιτούν προς το νοτιά. Ο Πολικός θεωρείται σταθερό σημείο.

«Ακούω κύριε ότι κατέχετε το τέλειο Τάο», είπε. «Πώς να ρυθμίσω τη ζωή μου ώστε να γίνει Ζωή αιώνια;****»

**** Στην πρώτη επίσκεψη ο αυτοκράτορας έδειξε αλαζονεία και πλάνη νομίζοντας πως ο ίδιος μπορούσε να επηρεάσει τη Φύση. Μετά κατάλαβε πως πρώτα πρέπει να γνωρίσει τον αληθινό Εαυτό του, την Πρώτη Αρχή και υπέρτατη Δύναμη. Γι’ αυτό ο σοφός δέχτηκε να τον διδάξει.

Ο σοφός ανασηκώθηκε σαν ξαφνιασμένος. «Καλή ερώτηση!» είπε. «Έλα, θα σου μιλήσω για το τέλειο ΤΑΟ. Η πεμπτουσία του είναι βαθύτατο μυστήριο, η έκτασή του χάνεται σε σκοτάδι σιωπής. Μην κοιτάς τίποτα· μην ακούς τίποτα: όταν το πνεύμα σου ηρεμεί στη σιγή, ο οργανισμός λειτουργεί ορθά μόνος του. Να έχεις γαλήνη και αγνότητα. Μην καταπονείς το σώμα· μην ταράζεις τη ζωτική δύναμη. Έτσι θα έχεις ζωή αιώνια… Φύλαγε την εσώτερη ουσία σου.»

«Ο κύριος εδώ είναι ο Ουρανός μου» είπε ο Κίτρινος Αυτοκράτορας κι έκανε δύο μετάνοιες πάλι.

«Οι πολλές μαθήσεις είναι κατάρα!… Θα σε οδηγήσω πέρα από το Μεγάλο Φως στην πηγή του Γιανγκ, που είναι θετική ενέργεια. Θα σε συνοδεύσω μέσα από τη σκοτεινή Πύλη του Μυστηρίου στην πηγή της Γιν, που είναι αρνητική ενέργεια. Αυτές οι δυνάμεις ρυθμίζουν Ουρανό και Γη περιέχοντας η μία την άλλη. Φύλαγε και φρόντιζε τον Εαυτό σου και όλα τα άλλα ευδοκιμούν από μόνα τους. Εκείνος ο Εαυτός είναι αιώνιος, αλλά οι άνθρωποι τον νομίζουν θνητό. Είναι απέραντος, αλλά τον νομίζουν περιορισμένο.»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *