Φιλ721: Ισχυροί κυβερνήτες

Φιλ721: Ισχυροί κυβερνήτες

 (από το Wen Tzu Κατανοώντας τα μυστήρια 132)

Όσοι κατανικούν άλλους έχουν δύναμη, μα πραγματική ισχύ έχουν όσοι κατανικούν τον εαυτό τους. Και οι πραγματικά ισχυροί αξιοποιούν τη δύναμη των άλλων. Αυτοί που αξιοποιούν τη δύναμη των άλλων είναι σίγουρα αυτοί που κερδίζουν την καρδιά των άλλων.

Συνεπώς η βάση για καλή διακυβέρνηση είναι στην εδραίωση ασφάλειας στους πολίτες. Η βάση για την εδραίωση ασφάλειας στους πολίτες βρίσκεται στην ικανοποίηση των ουσιαστικών αναγκών τους. Η ικανοποίηση βασικών αναγκών των πολιτών βρίσκεται στο να μη σπαταλιέται ο χρόνος τους. Η μη σπατάλη του χρόνου των πολιτών απαιτεί την ελαχιστοποίηση προγραμμάτων και ασχολιών και αυτή απαιτεί τη μετρίαση της κατανάλωσης. Και φυσικά η μετρίαση κατανάλωσης σημαίνει απουσία υπερβολών. Η βάση για την απουσία υπερβολών βρίσκεται στη βύθιση στο κενό και αυτό απαιτεί ειδική εκπαίδευση που εμποδίζει και αποδιώχνει κακές συνήθειες.

Όσοι λοιπόν κατανοούν την αληθινή ροή της ζωής δεν αγωνίζονται για όσα δεν μπορούν να αλλαχτούν σε αυτήν τη ροή. Όσοι κατανοούν την αληθινή πορεία του Πεπρωμένου δεν ανησυχούν για όσα εκδηλώνονται και δεν μπορούν ν’ αλλάξουν σε αυτήν.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το άτομο. Εφόσον τα μάτια γυρεύουν συνεχώς να απολαμβάνουν χρώματα και θεάματα, τ’ αυτιά να απολαμβάνουν κάθε είδους μουσικές και ο ουρανίσκος λαχταράει πλούσιες γεύσεις, εφόσον κάθε αίσθηση ανταγωνίζεται τις άλλες για μεγαλύτερη απόλαυση, είναι αναπόφευκτο να καταπιέζεται η ουσιαστική φύση του ανθρώπου. Καθημερινά αυξάνονται οι παράλογες επιθυμίες που διασπούν τη φυσική αρμονία στον ψυχισμό του. Αν ο άνθρωπος δεν μπορεί να κυβερνήσει το σώμα του και τις ορέξεις του, πώς θα κυβερνήσει τη χώρα;

Παν μέτρον άριστον.

Για να κυβερνήσει τη χώρα δεν χρειάζεται να έχει τίτλους, πόστα κι εξουσία. Πρέπει απλά να ελκύει και να κινητοποιεί τις καρδιές των πολιτών κι έτσι να διοικεί τις δυνάμεις τους. Αν έχεις την εξουσία που δίνει ο τίτλος μόνο, μα ο κόσμος δεν εκτιμά και δεν επαινεί τις ενέργειές σου, έχεις χάσει τη χώρα.

Όταν ο κυβερνήτης ακολουθεί το Τάο και η χώρα θα το ακολουθεί και θα προστατεύεται από όλες τις γειτονικές χώρες. Όταν χάνεται η Οδός του Τάο, τότε η χώρα προστατεύεται μόνο από τους άρχοντές της και τους συμπολεμιστές τους.

Γιαυτό έχει λεχθεί: “Μη στοχεύετε στο να μη λεηλατηθείτε. Να στοχεύετε στη μια προστασία που κάνει ανέφικτη κάθε λεηλασία”.

Το να καταγγέλλεις δολοφονίες, εξεγέρσεις και σφετερισμούς ενώ ακολουθείς μια πορεία παρανομιών και ανωμαλιών που είναι ευάλωτη σε εισβολή και λεηλασία, δεν εξασφαλίζει την ευημερία της χώρας.

Γιαυτό οι σοφοί κυβερνήτες των παλαιών εποχών πορεύονταν με σταθερές αρχές στην Οδό της Αρετής αποφεύγοντας αλλαγές και σκαμπανεβάσματα, τριβές και συγκρούσεις, που προκαλούν δυσαρμονία και δυσαρέσκεια.

Εκείνοι που κατέχουν τη δεξιότητα της διακυβέρνησης δεν αλλάζουν τις αρχές και την πορεία τους στην Οδό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *