Φιλ735: Τάξη, σχέδιο, νοημοσύνη

Φιλ735: Τάξη, σχέδιο, νοημοσύνη

Όταν το 1722 Ευρωπαίοι έφθασαν στη Νήσο του Πάσχα (Isla de Pascua) που τώρα ανήκει στη Χιλή, βρήκαν τα μεγάλα αγάλματα και αμέσως συμπέραναν πως τα είχαν (σχεδιάσει και) κατασκευάσει άνθρωποι, παρότι το νησί με τους ελάχιστους κατοίκους του τότε έμοιαζε ακατοίκητο. Ο σκοπός κατασκευής αυτών των αγαλμάτων παραμένει άγνωστος, αδιευκρίνιστος. Μα οι κατασκευαστές πρέπει να ήταν άνθρωποι, πλάσματα με νου και νοημοσύνη.

Σε ίδια συμπεράσματα καταλήγουμε όταν εξετάζουμε την περίπτωση των πανάρχαιων υπόγειων σπηλαίων στη Γαλλία και Ισπανία όπου οι τοίχοι είχαν εξαιρετικές ζωγραφιές ζώων και φιγούρες ανθρώπων.

Στη γνωστή ιστορία του ανθρώπου, εδώ και, ας πούμε, 5.000 χρόνια, δεν έχουμε παρατηρήσει άλλα πλάσματα, εκτός από ανθρώπους, να φτιάχνουν αγάλματα ή ζωγραφιές τέτοιου είδους.

Γνωρίζουμε με σιγουριά πάλι, πως πολλά άλλου είδους προϊόντα έχουν φτιαχτεί από την τέχνη (ή τέχνες) που εκδηλώνει ο ανθρώπινος νους. Εδώ επίσης, δεν έχει παρουσιαστεί καμιά όμοια παραγωγή έντεχνων προϊόντων από πλάσματα άλλα από ανθρώπους: εργαλεία (σφυριά, κοφτήρια), όπλα (ακόντια, μαχαίρια), οχήματα, ρούχα, αγάλματα, ζωγραφιές, κοσμήματα κλπ.

Γνωρίζουμε όλοι, άντρες και γυναίκες, πως είμαστε προικισμένοι όλοι και όλες εκ γενετής με νοημοσύνη με την οποία επικοινωνούμε μέσω ήχων και χειρονομιών (και γραμμάτων ή άλλων συμβόλων), σκεφτόμαστε, σχεδιάζουμε, υπολογίζουμε, πλάθουμε και αναπλάθουμε με τη βοήθεια κατάλληλων συνέργων κλπ. Έχουμε διαπιστώσει, επίσης, πως κανένα άλλο πλάσμα πάνω στον πλανήτη μας δεν έχει παρόμοια νοημοσύνη, παρότι κάποια ζώα φτιάχνουν φωλιές και χρησιμοποιούν κλαδιά ή πέτρες ως σύνεργα για πολύ απλοϊκές ενέργειες.

Τι να πούμε για την κατασκευή του σύμπαντος; Αν ο άνθρωπος μπορεί να κατασκευάσει τόσα θαυμαστά πράγματα χάρη και μέσω της νοημοσύνης του, ποια νοημοσύνη έχει δημιουργήσει και συντηρεί ένα ηλιακό σύστημα ή έναν πλανήτη με τα τόσα πλάσματα και τα φαινόμενά του.

Εφόσον ο άνθρωπος έχει νοημοσύνη και ζώα και φυτά επίσης την έχουν σε μικρότερο βαθμό, πρέπει να υποθέσουμε πως η νοημοσύνη είναι συστατικό της Δύναμης (ενέργειας και ουσίας) που δημιουργεί τους Γαλαξίες με τους κόσμους και τα φαινόμενά τους. Διότι για να χρησιμοποιήσω μια αναλογία, δεν μπορεί το γάλα να προέλθει από μια πηγή που δεν το περιέχει: το γάλα θα προέλθει από μια προβατίνα ή αγελάδα ή άλλο παρόμοιο θηλυκό ζώο, μα όχι από μια πέτρα ή πέρδικα, έστω.

Η τάξη που ανακαλύπτουμε να επικρατεί στο ηλιακό μας σύστημα, επίσης επιβάλλει να δεχτούμε πως υπάρχει νοημοσύνη στη δημιουργία του και ανάπτυξή του. Ο σχεδιασμός και η δομή φυτών και ζώων και κυρίως του ανθρώπινου όντος καθώς και η μεταξύ τους αλληλεξάρτηση και αλληλεπίδραση, προϋποθέτει την ύπαρξη νοημοσύνης, έστω και αν δεν ξέρουμε τη μορφή της και τους τρόπους με τους οποίους ενεργεί για να παρουσιάζει αυτά όλα τα πολυποίκιλα φαινόμενα.

Η ζωή, επίσης, η ενέργεια που κάνει να ξεχωρίζουν τα έμβια όντα που έχουν την ικανότητα ανάπτυξης και αυτοκίνησης, και αυτή πρέπει να υπάρχει στην απαρχή της εκδήλωσης του ηλιακού μας συστήματος και της Γης. Όπως η νοημοσύνη και η ζωή δεν μπορεί να προήλθε από κάτι που δεν την είχε από την αρχή ως δυνατότητα έστω!

Τώρα, πολλοί έγκριτοι επιστήμονες και άλλοι στοχαστές, ισχυρίζονται πως Δυνάμεις όπως η ζωή και η νοημοσύνη είναι επιφαινόμενα που εγέρθηκαν τυχαία στη διαδικασία της ανάπτυξης ή εξέλιξης του γνωστού μας σύμπαντος – και συνεπώς του ηλιακού μας συστήματος και της Γης. Η ίδια η εμφάνιση του σύμπαντος ήταν μάλλον (ή σίγουρα) ένα τυχαίο (accidental, by chance, random) συμβάν στην εξελικτική διαδικασία της ύλης. Μια μοναδικότητα μια απειροελάχιστη μάζα ύλης με αφάνταστη συμπύκνωση ενέργειας μέσα της, εξερράγη και έτσι άρχισε η ανάπτυξη, διεύρυνση κι εξέλιξη του σύμπαντος.

Έτσι διατυπωμένη αυτή είναι μια μάλλον ανόητη θεωρία δίχως επιστημονική βάση. Αφήνει πολλά ουσιαστικά ερωτήματα αναπάντητα.

Από πού προήλθε αυτή η “μοναδικότητα” (singularity) ή το άτομο ύλης που διασπάστηκε (big bang) εξαπολύοντας τεράστια ενέργεια και σωματίδια φορτισμένα με αυτήν. Γιατί εξερράγη την ώρα που έγινε αυτή η διάσπαση/έκρηξη; Γιατί όχι νωρίτερα ή αργότερα;

Οι φυσικοί που εξειδικεύονται σε αυτόν τον τομέα έρευνας λένε με απίστευτα αντιεπιστημονική και πολλή κυνικότητα πως δεν τους ενδιαφέρει τι υπήρξε και τι έγινε πριν τη μαγική στιγμή τη έκρηξης.

Άλλοι επιστήμονες είναι πιο λογικοί (κατ’ εμέ) και τονίζουν πως πρέπει να γνωρίζουμε και τα στάδια πριν την έκρηξη ή το πρώτο στάδιο της απαρχής της συμπαντικής εξέλιξης.

Ο Thomas Nagel, ένας γνωστός αθεϊστής, ειδικός στη φιλοσοφία του νου, διδάσκει (στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης) πως η επιστήμη θα πρέπει να ερευνήσει ενδελεχώς την πραγματικότητα του νου (ή της νοημοσύνης) ως απαραίτητο και πρωταρχικό στοιχείο στις διαδικασίες της Φύσης.

Δεν χρειάζεται να πιστεύεις σε Θεό με κάποια θρησκεία κι εκκλησία. Μα δεν μπορείς να αγνοείς τη Δύναμη νοημοσύνης. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *