Φιλ756: Χρώματα

Φιλ756: Χρώματα

- in Φιλοσοφία
0

Το χρώμα είναι η διάθλαση/διάσπαση του φωτός σε μύριες αποχρώσεις – ανάλογα με τη σύσταση του στοιχείου μέσα στο οποίο αντανακλάται! Φως και χρώματα καθορίζουν μορφές.

Υπάρχουν γενικές και πολλές διαφορετικές αντιλήψεις για τα χρώματα. Το χρυσό, πορφυρό ή κόκκινο, όλα φωτεινά, θεωρούνται αυτοκρατορικά. Το λευκό είναι αθωότητα μα και το γαμήλιο φόρεμα της νύφης, στις Δυτικές χώρες. Το μαύρο συνδέεται με σκοτάδι, πένθος, νύχτα, καταπίεση. Υπάρχουν και ιδιαιτερότητες και, φυσικά, άλλες αντιλήψεις σε άλλες κουλτούρες και παραδόσεις. Μην ξεχνάμε πως το μαύρο “σμόκιν” είναι για επίσημες περιστάσεις και τελετές.

Σε ασιατικές χώρες όπως Ινδία και Κίνα το χρώμα του πένθους είναι το λευκό. Κι αυτό αποφεύγεται όσο γίνεται. Από την πρακτική άποψη, λερώνεται πιο εύκολα.

Αλλά στην νήσο Μπαλί, παρότι εκεί ζουν πολλοί Ινδουιστές, στις κηδείες φοριέται το μαύρο. Το λευκό φοριέται από Βραχμάνους σε όλες τις περιπτώσεις φεστιβάλ, πανηγυριού ή τελετουργίας. Οι άλλοι φορούν λευκό σκέτο ή σε συνδυασμό με άλλο χρώμα σε κάθε εορτασμό.

Στην Ινδία το λευκό φοριέται απ’ όλους για πένθος. Το μαύρο δεν φοριέται ούτε σε κηδείες ούτε σε γάμους. Το λευκό επιβάλλεται στους άνδρες για κάθε ευνοϊκή ή εορταστική περίσταση ενώ το κίτρινο ή κόκκινο φοριέται από τις γυναίκες. (Στον γάμο η γυναίκα φοράει όχι λευκό μα πολύχρωμο.)

Σε ορισμένα ταξίδια προσκυνήματος επιβάλλεται το μαύρο. Αυτό είναι παράξενο αφού σε ζεστές χώρες, όπως και στις ερήμους Αραβίας και Βορείου Αφρικής, το μαύρο απορροφά πιο εύκολα το ηλιόφως. Εντούτοις οι Άραβες φορούν μαύρες κελεμπίες και οι γυναίκες μαύρο φόρεμα και μαντήλα. Σε ειδικά προσκυνήματα οι Ινδοί επίσης φορούν μαύρο.

Στην ινδική Αστρολογία δίνονται χρώματα που εναρμονίζονται, υποτίθεται με τους πλανήτες και μέρες της εβδομάδας.

Έτσι για την Κυριακή συστήνεται το κίτρινο ή χρυσαφί. Για τη Δευτέρα το λευκό. Για την Τρίτη το κόκκινο. Για την Τετάρτη το πράσινο. Για την Πέμπτη, όπως την Κυριακή, το κίτρινο και χρυσαφί. Για την Παρασκευή, όπως τη Δευτέρα, το λευκό. Για το Σάββατο, προτιμάται το μαύρο. Αυτά τα χρώματα σχετίζονται με τους πλανήτες (Κυριακή ήλιος, Δευτέρα Σελήνη, Τρίτη Άρης, Τετάρτη Ερμής, Πέμπτη Δίας, Παρασκευή Αφροδίτη, Σάββατο Κρόνος).

Το ουράνιο τόξο εκδηλώνει την παγχρωμία του φωτός καθώς αυτό διαχύνεται στην ατμόσφαιρα με ελαφριά βροχή, ή αμέσως μετά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *